Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZABRINJAVAJUĆE STANJE

Opština: Ulažemo napore da se reše problemi u Zemun Polju!

Autor: Tanjug | 06.11.2013 - 17:00:00h | Komentara: 1

Opština Zemun je upoznata sa problemima građana Zemun Polja vezanim za Rome i ulaže napore da se ti problemi reše, ali nije upoznata sa tim da se planiraju antiromski protesti, saopšteno je danas iz te beogradske opštine.

Zemun polje

Zemun Polje | Foto: Beoinfo

U saopštenju se apeluje da se integracija Roma u "svojoj punoći" ostvari, a ne da dolazi do ''getoizacije'' i svim negativnostima koje takva pojava donosi društvu, kao i da to pitanje ne sme biti ispolitizovano, jer se radi o životima građana i funkcionisanja opštine Zemun.


"Ono što danas radimo u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova je upravo otvaranje policijske ispostave u prostorijama Mesne zajednice Zemun Polje, kako bi opšta bezbednost građana bila na višem nivou", dodaje se u saopštenju.

Mediji su ranije preneli da su u Zemun Polju najavljeni antiromski protesti, a da od nedelje, 3. novembra, traju rasno motivisani nemiri.

"Kao lokalna samouprava, ulažemo napore da se reši taj problem, koji je, prema našem uverenju, nastao na relaciji Sekretarijat za socijalnu zaštitu Beograda i Centar za socijalni rad, kao nadležnih institucija koje propisuju uslove za korišćenje stabenih jedinica u naselju Kamendin", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da Grad Beograd od 2003. godine raspisuje Konkurs za korišćenje socijalnih stanova na određeno vreme od pet godina, a da je, pod određenim uslovima, koje je propisala Gradska komisija, počelo naseljavanje socijalno ugroženih kategorija stanovništva u naselje Kamendin u Zemun Polju.

Kako se dodaje, od 626 stanova useljenih na pet konkursa, 91 porodica je raseljena iz nehigijenskih naselja.

Dodaje se i da je 2008. godine, donacijom Vlade Japana, počela izgradnja stanova za ratne vojne invalide i porodice palih boraca u naselju Kamendin, da je Ministarstvo rada i socijalne politike bilo dužno da obezbedi projektnu dokumentaciju, a Grad Beograd placeve, prateću dokumentaciju i komunalno opremanje zemljišta.

Naselje Kamendin je, kako je saopšteno, integralni deo opštine Zemun i zato je važno da se, u saradnji sa nadležnim institucijama, prebrodi trenutna kriza i da se propusti koji su nastali od strane Grada koji je ''lako našao lokaciju u Zemunu'', ali život građana Kamendina nije praćen infrastrukturom i uslovima neophodnim za normalan život.

Iz opštine Zemun poručuju da je to pitanje svih građana Zemuna i da se kroz razumevanje i saradnju svih institucija sistema iznaći optimalno rešenje i, delovati preventivo.

"Prihvatamo odgovornost u svakom segmentu koji kao lokalna samouprava nosimo i očekujemo konstruktivniju saradnju sa Gradom Beogradom, što je garant opšte dobrobiti svih građana Beograda", dodaje se u saopštenju.
Saopšteno je i da Ministarstvo unutrašnjih poslova nema najavu o organizovanim protestima u Zemun Polju.

Ranije danas, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić najoštrije je osudila višednevne incidente u Zemun Polju i zatražila od nadležnih organa da hitno reaguju.
Poslednji komentari
  • Pavel Vreme: 08.11.2013 00:57h

    Gospođo Petrušić gde vi vidite nacizam i fašizam u Srbiji? Da li ste mislili na ovo: U Subotici su 2 mladića i 1 devojku "JADNI" ROMI PREGAZILI VIŠE PUTA PASATOM (inače primaju MNP materijalno novčanu pomoć kao i "samo" 98% Roma u Srbiji) U POKUŠAJU DA IH UBIJU PRILIKOM PLJAČKE... A POLICIJA I TUŽILAŠTVO TO DELO TERORIZMA PROGLASIŠE "RAZBOJNIŠTVOM"??!! Ubistvo mladića Srbina u selu Jabuka, počinjeno od mladića romske nacionalnosti (dekada po dekada = vek a možda i milenijum) "kažnjeno" je sa 2 (dve) godine zatvora!!?? Kada su građani Jabuke opravdano protestovali - malu iz koje je ubica, čuvala je,ŽANDARMERIJA. Po nekima Srbija je puna skinhedsa, neonacista, neofašista ITD. Zato u Srbiji živi jako malo Roma (oko 350.000) a u "demokratskoj" Sloveniji i Hrvatskoj manje od 30.000. Da li u Sloveniji Romi koji ne rade, prose i "uzimaju" sekundarne sirovine (kablovi, bakar, gvožđe iTD) dobijaju VEĆU NOVČANO SOCIJALNU POMOĆ OD GRAĐANA SLOVENIJE KOJI RADE - kao što je to slučaj u Srbiji?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP