Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RAT PROTIV TERORIZMA

Optužnice protiv petoro džihadista iz Srbije

Autor: Tanjug | 07.10.2014 - 15:27:00h | Komentara: 0

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je, kako je saopšteno, optužnicu protiv četiri osobe iz Novog Pazara i jedne iz Beograda zbog sumnje da su učestvovali u oružanim akcijama Islamske države "Iraka i Levanta".

Od gimnazijalca  do mudžahedina

Iz Srbije u Siriju, pa u zatvor

Specijalni tužilac Miljko Radisavljević saopštio je da je optužnica podignuta i zbog sumnje da su oni "organizovali i finansirali odlazak građana Srbije i drugih zemalja u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište".
Tužilaštvo je nakon sprovedene istrage, podiglo optužnicu protiv Abida Podbićanina (35), Seada Plojovića (31), Tefika Mujovića (34), Izudina Crnovršanina (25) iz Novog Pazara i Ferata Kasumovića (31) iz Beograda, precizirao je on.
Oni se sumnjiče da su se zajedno sa više drugih lica, čiji identitet za sada nije utvrđen, "početkom 2013. godine u Srbiji i drugim zemaljama udružila zbog finansiranja terorizma, obučavanja i vrbovanja za teroristička dela".
Sumnja se da su Abid Podbićanin i Tefik Mujović početkom 2013. uspostavili vezu sa Islamskom državom Iraka i Levanta i Frontom Al-Nusra, s ciljem da nasilnim putem preuzmu vlast u Sirijskoj Arapskoj Republici, navodi se u saopštenju.
To su uradili "kako bi po osvajanju vlasti tu teritoriju koristili kao bazu za otpočinjanje terorističkih napada na Irak, Bliski Istok, Severnu Afriku i južnu i centralnu Evropu, uklljučujući i Srbiju, kako bi se stvorila buduća globalna islamska država - kalifat".
Sumnja se i da su Podbićanin i Mujović sa Plojovićem i Crnovršaninom "prikupljali novac u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Austriji, Nemačkoj i Luksemburgu i finansirali odlazak više građana Srbije i drugih zemalja, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište".
Kako se navodi, oni su u prostorijama mesdžida "Furkan" u Novom Pazaru osobama iz Srbije i inostranstva, koje su krenule u Siriju da bi učestvovale u oružanim sukobima, organizovali prihvat kako bi se odmorili, opremili i dobili neophodne informacije.
"Mujović je u Istanbulu finansirao i organizovao njihovo prebacivanje iz Turske do kampova za terorističku obuku na severu Sirije, dok je okrivljeni Podbićanin u Siriji, uglavnom u gradu Azazu, organizovao smeštaj i vojnu obuku", dodaje se u saopštenju.
Kasumović je takođe vrbovao jednu osobu za odlazak u Siriju, nakon čega je ta osoba stupila u teroritičku organizaciju IDIL i poginula.
Prema navodima optužnice," Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović su se u Sirijskoj Arapskoj Republici pridružili oružanom delu terorističkog udruženja IDIL, gde su učestvovali u oružanim akcijama, dok je Podbićanin komandovao jednom takvom jedinicom".
Okrivljenom Tefiku Mujoviću optužnicom je stavljeno na teret da je javno podsticao na teroristička dela jer je na Fejsbuk profilu postavio niz sadržaja kojima se veliča "Islamska država Iraka i Levanta" a pozivao je na borbu, nasilje i ubistva, na samoubilačke akcije u Raškoj oblasti, Beogradu i Rimu.
Okrivljeni Sead Plojović, Izudin Crnovršan i Ferat Kasumović nalaze se u pritvoru od početka marta, a nakon podizanja optužnice sud im je produžio pritvor.
Prema okrivljenima Abidu Podbićaninu i Tefiku Mujoviću, koji su u bekstvu, određen je pritvor, naređeno izdavanje poternice i predloženo da im se sudi u odsustvu.
U toku je postupak ispitivanja optužnice pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, dodaje se u saopštenju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP