Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

CJOŠI SUGIJAMA REŽIRAO PREDSTAVU „BALKANSKI ŠPIJUN”

„Orao pao” na japanskom

Autor: Mihailo Medenica | 28.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Sedim preko puta malenog i nasmejanog Japanca. Nikako mi ne ide uz njega čuvena replika: „Ajde, sve lepo priznaj, pa će Đura da ti oprosti što te je tukao“, mada se on svojski trudi da što razgovetnije izgovori: „Ilija Čvorović“! I uspeva, sasvim razumljivo, bez zadrške...

„I Japanci, poput Srba, imaju svoje Čvoroviće“

„I Japanci, poput Srba, imaju svoje Čvoroviće“ | Foto: Vladimir Živojinović

- Japanci i Srbi su sličnijih mentaliteta nego što mislite - misliš, prijatelju Cjoši Sugijama, nekako ta konstatacija zvuči šizofrenije od uobrazilje Ilije Čvorovića, legendarnog junaka „Balkanskog špijuna“?!


- Da, da, pa zato ova predstava i jeste naišla na odličan prijem u Japanu, a nadamo se da će i u Srbiji biti prihvaćena sa zadovoljstvom...

U Srbiji odavno nije predstava, već deo svakodnevice, u svakome od nas čuči Ilija Čvorović, ali ovo što posvećenik iz Zemlje izlazećeg sunca pokušava jeste ravno onoj Čvorovićevoj: „Mene ako se sete - sete se, ako se ne sete, nikom ništa, to je bila moja dužnost“.

CIA, snajka, CIA...

CIA, snajka, CIA... | Foto: Vladimir Živojinović

 
Naime, Cjoši Sugijama je režiser, nekada japanska glumačka zvezda, a već deceniju njihov „Kusta“. Opčinjen delima Duška Kovačevića, pre svega „Balkanskim špijunom“, zakasao je na brdoviti Balkan sa svojom pozorišnom trupom da izvede „Balkanskog špijuna“ u „Zvezdara teatru“!

- Ovo je prvo srpsko delo koje radim, ali siguran sam, ne i poslednje! Gledao sam „Maratonce“, „Ko to tamo peva“, „Podzemlje“, sve to je nepresušna inspiracija, neću se zaustaviti samo na Čvoroviću - pun entuzijazma govori, potencirajući ponovo da u našim mentalitetima i nema toliko razlike koliko mislimo. Barem ne suštinske.

„Nije što si  mi brat, al‘ si  stvarno genije“

„Nije što si mi brat, al‘ si stvarno genije“


- Reč je o borbi malog, običnog čoveka da zaštti porodicu od opasnosti, realne ili ne, ali to je suština, baš kao što je to suština i mentaliteta svakog Japanca! S druge strane, paranoja i teorije zavere nisu strane ni nama, i u Japanu se život svodi na klackalicu između stvarnog i umišljenog, tako da... - tako da je Ilija Čvorović zaista opšte mesto čitave civilizacije, izgleda, mada opet, ta predradsuda kako će heroj naše podsvesti izgledati i zvučati na jeziku nindži i samuraja?!

- Čitava predstava je na japanskom, glumci su Japanci, ali verujte, pratio sam reakcije, što je vama smešno, smešno je i našem čoveku! Što je vama dramatično, jednako je dramatično i nama, tako da osim jezičke barijere drugih nema - nema ni jezičke, zapravo, iako će predstava biti izvedena na japanskom. Ilija Čvorović i kompanija biće prvi put i prevođeni za ovdašnju publiku, pa nek posle neko kaže da Ilija nije bio u pravu - prate nas i prevode na svakom koraku!

- Ha-ha-ha... Nažalost, tu lucidnost i emociju svojstvenu vama jeste teško dokučiti. Vi ste narod koji se smeje grohotom kad mu se smeje, plače ko kiša kad mu se plače, ne krijete se iza maski, ali i mi smo dali sve od sebe da vaši/naši Čvorovići ne izgube ništa od svoje osobenosti - teško, ali ne i nemoguće, jer ako je Srbija mogla vremenom da postane najveća ispostava samoukih nindži na Balkanu, može i Japan da štekuje Iliju Čvorovića, pa će i Đura da im oprosti što ih je tukao...
- Uostalom, dođite u petak na predstavu, videćete - nažalost, I- Li- Ja gostovaće u Beogradu samo tog dana.

- Orao pao, orao pao - rastajemo se kako i dolikuje. Ako je Makoto Nagano mogao da postane naš nacionalni junak, zašto da Ilija Čvorović ne pusti korenje u Japanu?! Ne baš kao bonsai, ali i bukva je drvo u čijoj se ‚ladovini uživa, a onda „ode Vinča“...

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP