Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR STEFANOVIĆ

Orić u rukama drugih, mi učinili šta smo mogli

Autor: Tanjug | 22.06.2015 - 12:38:00h | Komentara: 0

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u slučaju izručenja Nasera Orića država urtadila sve što je trebalo i o tome sada odlčuju organi drugih država.

Naser Orić

Naser Orić | Foto: AP

- Ono što je bilo do Srbije - mi smo uradili. Potvrđeno je da je optužnica na snazi i Ministarstvo pravde je tražilo izručenje. Sada je na organima drugih drzava da odlučuju o tome - rekao je Stefanović na konferenciji za novinare Srpske napredne stranke.
Srbija je, precizirao je, učinila šve da neko ko je osumnjičen da je počinio najteže zločine i najteža krivična dela dođe i odgovara pred našim sudom, rekao je Stefanović.
Ministarstvo pravde zatražilo je juče od Švajcarske izručenje Orića, koji je u uhapšen 10. juna u Bernu po srpskoj poternici zbog sumnje da je izvršio ratne zločine.
Uz zahtev za izručenje Švajcarskoj je prosleđena i prateća dokumentacija u vezi sa optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine.
Oriću je nakon hapšenja određen ekstradicioni pritvor.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je povodom hapšenja Orića da Srbija ne sme da odustane od zahteva za njegovo izručenje.
Bivši komandant muslimanske vojske je nakon hapšenja u Bernu izjavio da "odatle u Srbiju živ neće".
Srbija je poternicu za Orićem raspisala 2014, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je danas, posredstvom Ministarstva pravde BiH, zahtev pravosuđu Švajcarske u kojem traži da se Naser Orići, uhapšen 10. juna u toj državi po srpskoj poternici zbog sumnje da je izvršio ratne zločine, vrati u BiH, odnosno ne izruči pravosudju Srbije.
Tuzilaštvo u BiH navodi u zahtevu da bi se taj način ugrozio predmet “Naser Orić i drugi” koji se vodi pred pravosuđem BiH, nadležnog za procesuiranje tog predmeta. U predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Orić je ispitan 2008. po zahtevu Okružnog tužilaštva Bijeljina, a 2009. je odlukom Suda BiH predmet prešao u nadležnost Tužilaštva i Suda BiH, prenosi Fena.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP