Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠVAJCARCI PRELOMILI

Orića izručuju Bosni, u Sarajevo stiže već večeras?!

Autor: Alo.rs | 25.06.2015 - 15:11:00h | Komentara: 13

Naseru Oriću odobreno izručenje Bosni i Hercegovini saopšteno je iz federalnog ureda pravosuđa Švajcarske. Srbija nema prava žalbe! Orićev advokat očekuje da on već večeras ili sutra doputuje u Sarajevo.

Mobilisao sve prijatelje:  Naser Orić

Naser Orić | Foto: Emil Čonkić

Izručenje Srbiji proizvelo

bi manje problema
Zamenik predsedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić smatra da će odluka o izručenju BiH osumnjičenog za ratne zločine Nasera Orića proizvesti više problema nego što bi proizvelo njegovo izručenje Srbiji, kako je prvobitno bilo očekivano.
"Više od pola stanovništva u BiH, ubrajajući i pripadnike srpskog naroda, meriće da li je ovde uopšte moguća pravda i da li pravosudne institucije mogu profesionalno da obavljaju svoj posao", rekao je Tadić Srni.
"Očekujemo da svi odgovorni za ratne zločine budu osuđeni, te da pokušamo svi zajedno da oslobodimo političku javnost od ovakvih situacija, usmeravajući politiku na životna pitanja, a nadajući sa da će sve pravosudne institucije raditi svoj posao", dodao je Tadić.

Kako ekskluzivno saznaje N1 Naser Orić će biti izručen Bosni i Hercegovini.

Ova informacija im je potvrđena u Federalnom uredu pravosuđa Švajcarske.

Iako je u prvi mah rečeno da vreme Orićevog povratka zbog njegove bezbednosti neće biti saopšteno, njegova advokatica Vasvija Vidović izjavila je da je njen klijent "sada slobodan čovek" i da očekuje da on večeras ili sutra ujutru doputuje u Sarajevo.

- Orić je sada slobodan čovek. U toku je procedura da on što pre dođe u BiH. Verujem da će tako i biti, na tome naš tim radi - rekla je ona.

U Federalnoj kancelariji za pravosuđe rekli su da je ovakva odluka o ektradiciji bila moguća jer je Kancelarija primenila kriterijume Evropske konvencije o ekstradiciji te je data prednost zahtevu BiH.

- Odlučujuća odluka u ovom smislu donesena je zbog činjenjice da su dela koja se Oriću stavljaju na teret počinjena u BiH čiji je Orić i drzavljanin - rečeno je u Federalnoj kancelariji za pravosuđe, prenosi Klix.ba.

Srbija nema pravo žalbe na ovu odluku švajcarskih vlasti.

Prilika da tužilaštvo BiH pokaže nepristrasnost
Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić razočaran je odlukom Savezne kancelarije za pravdu Švajcarske da nekadašnji komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić bude izručen BiH, a ne Srbiji, s obzirom da je Tužilaštvo BiH u više slučajeva pokazalo pristrasnost.
"Očigledno da je Tužilaštvo BiH posredstvom Ministarstva pravde BiH dostavilo Švajcarskoj dokumentaciju u kojoj ima dovoljno argumenata, činjenica i dokaza da Orić može biti procesuiran. Očekujem da Tužilaštvo BiH odmah preduzme mere i procesuira Orića. Ovo je Tužilaštvu prilika da dokaže da nije pristrasno i da radi u interesu svih žrtava", rekao je Kojić Srni.

Podsetimo, bivši komandant muslimanske vojske u Srebrenici Naser Orić  uhapšen je 10. juna u Ženevi.

Ministarstvo pravde Srbije zatražilo je 21. juna od Švajcarske izručenje Orića, a to su juče učinile i vlasti BiH.

Zbog hapšenja Orića bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkaže prvu posetu Sarajevu za neki bolji trenutak. Predsednik Nikolić nije otputovao u Sarajevo jer u tročlanom Predsedništvu BiH nije bilo saglasnosti o njegovom dolasku.


Izetbegović je potom izijavio da bi puštanje Orića iz ekstradicionog pritvora bilo ključno za oporavak odnosa BiH i Srbije.

Predsednica Udruženja majki Srebrenice Hatidža Mehmedović i Organizacioni odbor za obeležavanje 20-godišnjice od zločina u Srebrenici zapretili su da, ukoliko Orić ne bude pušten i izručen BiH do 30. juna, komemoracija u Potočarima neće biti održana.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je u petak da Srbije ne sme da odustane od zahteva za izručenje Orića.

- Da li smatrate da država Srbije sme da odustavne od zahteva za izručenje Orića...Tražite li od Srbije i od mene da vršim pritisak na organe Srbije da se ovo ne procesuira? Ko to traži, ko je taj majčin sud koji to traži? Imamo svedoke, žive ljude - ukazao je Vučić i pročitao kako je Orićeva grupa zarobila osam osoba među kojima je bila i jedna žena, koje su potom ubili.

Bakir Izetbegović: Odluka ispravna i pravična
Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović pozdravio je odluku vlasti Švajcarske o izručenju Nasera Orića BiH, te je smatra jedinom ispravnom i pravičnom.
"Švajcarski pravni sistem pokazao je neutralnost i ekspeditivnost", rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu koja je održana povodom odluke švajcarskih vlasti da Orić bude izručen BiH.

Poslednji komentari
  • Bolid Vreme: 25.06.2015 15:34h

    Bitno je da su Srbi hapsili I izrucivali Srbe Hagu I kome god... Bravo za izdajice svoga roda.

  • Bolid Vreme: 25.06.2015 15:36h

    e, a da je Srbin, vec bi truleo u hagu.

  • student Vreme: 25.06.2015 15:37h

    Nista neocekivano... Uvek mi ispadnemo na kraju krivi! Toliko o cuvenoj neutralnosti Svajcarske!

  • Momir Vreme: 25.06.2015 16:07h

    Pa zar nismo mi tamo klali i pocinili genocid? Covjek je samo branio svoju drzavu narod

  • jelena vasić Vreme: 25.06.2015 16:31h

    Pročitajte na internetu priču: Slobodan Stojanović dete mučenik

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP