Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJA TRAŽI KRVNIKA, ŠVAJCARSKE VLASTI NA POTEZU

Orića prekosutra izručuju Srbiji?

Autor: S. Vojinović | 23.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 10

Ukoliko švajcarske vlasti odluče da Nasera Orića izruče Srbiji, formalno pravno on bi već u četvrtak mogao da se iz dvonedeljnog ekstradicionog pritvora u Ženevi, prebaci u Beograd! Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da je u slučaju izručenja Orića država uradila sve što je trebalo i o tome sada odlučuju organi drugih država.

Ratni zločinac Naser Orić

Ratni zločinac Naser Orić | Foto: Emil Čonkić

- Potvrđeno je da je optužnica na snazi i Ministarstvo pravde je tražilo izručenje. Sada je na organima drugih drzava da odlučuju o tome - rekao je Stefanović.


Ministarstvo pravde zatražilo je u nedelju od Švajcarske izručenje Orića, koji je uhapšen 10. juna u Bernu po srpskoj poternici zbog sumnje da je izvršio ratne zločine. Uz zahtev za izručenje, Švajcarskoj je prosleđena i prateća dokumentacija u vezi sa optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine.

Juče je Tužilaštvo BiH zatražilo od Švajcarske da Orić ne bude izručen Srbiji, već da se vrati u BiH. Tužilaštvo smatra da bi izručenje Orića Beogradu ugrozilo procesuiranje predmeta „Naser Orić i drugi“, koji se vodi pred pravosuđem BiH. U ovom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Naser Orić je ispitan 2008. godine po zahtevu Okružnog tužilaštva Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH, preuzet u nadležnost Tužilaštva i Suda BiH. Tužilaštvo je izrazilo spremnost na saradnju sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije u okviru Protokola o saradnji, a u svrhu procesuiranja predmeta pred pravosuđem BiH, te eventualnih novih dokaza koje je prikupilo pravosuđe Srbije i njihovog razmatranja u okviru predmeta u BiH.

Oriću je nakon hapšenja 11. juna određen ekstradicioni pritvor u trajanju od 14 dana. Bivši komandant muslimanske vojske je nakon hapšenja u Bernu izjavio da „odatle u Srbiju živ neće“. Srbija je poternicu za Orićem raspisala 2014, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Kako je Naser ubio sudiju Ilića


Vlado Ilić, sin ubijenog srebreničkog sudije Slobodana Ilića, veruje da je njegovog oca ubio Naser Orić onako kako je opisao jedan od “ključnih ljudi” u Srebrenici tokom rata Ibran Mustafić.
- Verujem da je to učinio onaj u koga je Mustafić upro prstom. Verujem, jer je i obdukcija obavljena u Tuzli potvrdila oštećenja lobanje koja nisu od metka - rekao je Vlado Ilić. On je naveo da porodica od Petrovdana 1992. godine nije imala nikakvih saznanja o sudbini njegovog oca.
- Onda su nam javili - pronašli smo ga sa još osmoricom meštana Zalazja na deponiji kod Srebrenice, pod džakovima smeća i zemlje. Obdukcija je potvrdila identitet - izjavio je Ilić za „Večernje novosti“. Sudija Ilić sahranjen je na groblju u Bratuncu, a njegovoj porodici u Srebrenici opljačkana je i zapaljena celokupna imovina.

Poslednji komentari
  • BA Vreme: 23.06.2015 08:28h

    A ja nepismenog naroda i novinara! Srbija je uputila zvaničan zahtjev za izručenje Orića Srbiji. Sada se te optužbe prosljeđuju odbrani Orića i traži se odgovor na optužbe. Rok za slanje odgovora je 14 dana od dana prijema sadržaja zahtjeva. Sud u prvom stepenu odlučuje nakon što primi odgovor odbrane. Na presudu suda, pravo žalbe imaju i jedna i druga strana. Tako da taj proces može trajati dugo, a ne duže od 6 mjeseci. Da se Srbija pita, on bi već bio strijeljan, i to na osnovu svjedočenja retardirane osobe. E neće moći. Evo, ko će se opkladiti?

  • kobasica srbije Vreme: 23.06.2015 08:36h

    Ja ipak mislim da će to biti malo sutra pre nego prekosutra!

  • pavle Vreme: 23.06.2015 09:18h

    Podhitno izručenje Nasera Orića Srbiji ubrzajte proceduru izručenja.

  • branko1 Vreme: 23.06.2015 10:54h

    Sutra ili za mesec dana,ali je to veliki test za Švajcarsku.Videćemo da li je zaista ostala prava,nezavisna,ozbiljna država ili se utopila u evropske supozitorije,koje sebe nazivaju državama

  • Nenad Vreme: 23.06.2015 11:52h

    Cisto sumnjam da ce ga izruciti Srbiji, daj boze ali...???

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP