Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA REZERVI

Oružane snage BiH
koriste poslednje gorivo i hranu

Autor: Tanjug | 17.10.2012 - 12:25:00h | Komentara: 0

U magacinima Oružanih snaga BiH nalazi se izuzetno mala količina prehrambenih proizvoda, a raspoložive količine goriva ne mogu obezbediti normalno funkcionisanje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga duže od sedam dana.

Kako piše banjalučki "Glas Srpske", to je navedeno u izveštaju o kontroli prijema artikala za ishranu i pogonskog goriva u Oružanim snagama BiH od 3. septembra.

Armija BIH

Alarmantno stanje: Armija BIH | Foto: Wikipedia

U izveštaju, koji je generalni inspektor Ministarstva odbrane general Husein Tursunović podneo ovom ministarstvu, navodi se da je alarmantno stanje u Oružanim snagama u vezi sa prijemom i stanjem osnovnih artikala za ishranu i goriva deo niza slabosti, propusta i kriminalnih radnji u procesu nabavki svih vrsta robe i usluga za potrebe Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, počevši od planiranja, podnošenja zahteva, ugovaranja do isporuke.


Generalni inspektor kaže da iz zatečenog stanja i razgovora sa stručnim licima u Oružanim snagama proizilazi da te zalihe ne omogućavaju ispunjavanje ni minimuma zahtevanog normativa dnevnog obroka, piše list.


U skladištima su zatečena 42.622 litra dizela i 6.052 litra benzina BMB 95. Od te količine goriva, zalihe Oružanih snaga BiH iznose samo 1.741 litar dizela i 1.019 litara benzina BMB 95.


Zamenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić rekao je da postoje brojne manjkavosti u Zakonu o javnim nabavkama BiH, što su mnogi dobavljači iskoristili prilikom snabdevanja Oružanih snaga i Ministarstva odbrane.

Bosanska vojska

Uskoro će ostati gladni i bez benzina: Vojska BiH | Foto: Reuters

Inače, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je 8. oktobra Narodnoj skupštini RS inicijativu za pokretanje postupka demilitarizacije Bosne i Hercegovine. Dodik je predložio parlamentu RS da zaduži entitetsku vladu i predstavnike Republike Srpske u zajedničkim organima BiH, da pripreme predloge za izmene postojećih dokumenata kojima je regulisana ova oblast na nivou BiH.
U saopštenju iz kabineta predsednika RS navodi se, izmedju ostalog, da Dodik smatra da nadležnost odbrane i pitanje vojske nisu u nadležnosti BiH i da to nije bilo predmet promene Ustava BiH.


Dodik je naveo da su oko 10.000 pripadnika Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH do sada potrošili vise od dve milijarde maraka (oko milijardu evra) i da ta sredstva daleko prevazilaze sredstva koja su bila zbir dotadašnjih troškova vojski dva entiteta. Prema njegovim rečima, ova sredstva su za entitete ogromna i mogla bi biti korisno upotrebljena za druge oblasti kojima bi se popravljao ekonomsko-socijalni položaj stanovništva, dok ona nisu dovoljna za elementarno.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP