Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RADNICI NA ULICI U KRAGUJEVCU

Oružari protestovali i
traže razgovor sa Vučićem!

Autor: Beta | 01.07.2013 - 13:34:00h | Komentara: 4

Radnici kragujevačke fabrike "Zastava oružje" održali su protest na centralnom gradskom trgu zbog odluke Ministarstva odbrane da se razreše predstavnici radnika u organima tog preduzeća, Skupštini i Nadzornom odboru.

Protest oružara u Kragujevcu / Foto: Biljana Nenković

Protest oružara u Kragujevcu / Foto: Biljana Nenković

Protest oružara u Kragujevcu / Foto: Biljana Nenković

Oružari su zatražili hitan razgovor s ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem kao i odlaganje održavanja sednice Skupštine preduzeća zakazane za 3. jul, a na kojoj treba da budu razrešeni predstavnici radnika u Nadzornom odboru fabrike.
Predsednik Samostalnog sindikata fabrike "Zastava oružje" Dragan Ilić je rekao da se odgovor od nadležnih očekuje danas do 19 časova.

Protest oružara u Kragujevcu / Foto: Biljana Nenković

Dragan Ilić / Foto: Biljana Nenković

"Nećemo da nam oni odredjuju ko će da nas predstavlja, sve dok postoji društveni kapital koji čcini oko 25 odsto u našem i drugim preduzećima odbrambene industrije", rekao je Ilić.

On je ocenio da je članstvo u Nadzornom odboru važno jer su predstavnici radnika do sada mogli da utiču na odluke od značaja za rad preduzeća.
Oružari očekuju, kako su rekli, "rešenje u obostranom interesu", a ako ga ne bude, nastaviće proteste.
"Politika je ušla u sve sfere života, mislim da je to uradjeno samo da bi se postavili neki partijski kadrovi. Ovo što se radi nije ni po zakonu, ni po Statutu fabrike", rekao je Ilić novinarima nakon polučasovnog protesta na trgu Kod krsta.
U nadzornom odboru fabrike oružja do sada su radnici imali dvojicu predstavnika, predsednika Samostalnog sindikata Dragana Ilića i radnika Univerzal banke Milovana Puzovića.

Protest oružara u Kragujevcu / Foto: Biljana Nenković

Oružari na ulici / Foto: Biljana Nenković

Preduzeće "Zastava oružje" je registrovano kao Akcionarsko društvo u kome oko 36 odsto kapitala ima Vlada Srbije, Fond za razvoj oko 37 odsto, Jugobanka Beograd oko 1,3 odsto, Grad Kragujevac 0,57 odsto i društveni kapital čini 24,61 odsto.

Današnji protest oružara podržali su predstavnici sindikata fabrike "Prvi partizan" iz Užica, fabrika "Zastava kamioni" i "Metal sistemi" iz Kragujevca, kao i Gradsko veće Saveza samostalnih sindikata.

Sindikat je demantovao da je protest politicki motivisan, a da li će Vlada Srbije pasti baš zbog njih ostaje nam da vidimo.

Poslednji komentari
  • zoran m. Vreme: 01.07.2013 14:52h

    I sad ce opet Vucic da se pojavi kao spasioc, stace na stranu radnika i sve ce biti u redu!

  • Marko Vreme: 01.07.2013 14:57h

    Manipulacija radnicima! Nije prvi put. Kakve veze imaju Dragan Ilić, predsednik sindikata, poznat po putu u Las Vegas o trošku firme sa zastupanjem radnika u Nadzornom odboru? Ili, Puzović, koji je bankar, trenutno u Univerzal banci, a poslednjih deset godina prošetao se u nekoliko banaka od Delte, Inteze...do Univerzal banke. Zastava Oruzje na na spisku 500 najvećih dužnika poreza, stoji na sajtu Ministarstva finansija. Ne plaćaju ni struju, ni vodu, niti ostale komunalje. Dugovi su im gofdinama otpisivani, a država je sve to prebacivala na grbaču naroda i povećavala svoj udeo u ovoj banktor firmi. Dosta je bilo! Verko uvek koristi oružare za pritisak-juće na SPS, pa na DS, danas na SNS!

  • Peca Vreme: 01.07.2013 20:13h

    Srpski radnici su imali svoja preduzeca, ali su ih dobrovoljno otudjili glasajuci za "demokratiju" i "demokrate". I sta sad hoce ? Cuti brate i radi, ako ti se ne svidja - aufiderzen. Nema vise samoupravljanja, sami ste ga se odrekli.

  • Tamara Vreme: 02.07.2013 20:00h

    Marko, to sto pricas je cista zloba, da nije tog istog Ilica mnogi bi ostali na ulici bez posla, ne bi imali "leba" da jedu. Sramota je sta nasa vlast radi godinama unazad. Svi vi veliki SRBi, koji pljujete na takav nacin, vratite se na vasa brda, u vase doline i tri lepe odakle ste dosli. Sramota da vas bude.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP