Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VANTELESNA OPLODNJA

Osam godina čekali Janka!

Autor: Ružica Kantar | 02.11.2012 - 08:02:00h | Komentara: 0

Maleni Janko Stamenković, težak 3.850 grama i dugačak 53 centimetra, prva je beba rođena u programu trećeg pokušaja vantelesne oplodnje (VTO), koji je finansirao grad Beograd.

Rodio se na dan sveca i došao kao blagoslov od boga majka Anita

Rodio se na dan sveca i došao kao blagoslov od boga majka Anita | Foto: A. Stanković

Ponosni roditelji Anita i Saša Stamenković, koji su osam godina iščekavali da u svom domu čuju smeh deteta, kažu za “Alo!” da je ovo ostvarenje njihovog sna i da jedva čekaju da novorođenče odvedu kući, gde ga već čekaju pripremljen krevetac, igračke i benkice.


Mama Anita (37) malog Janka je rodila u sredu, na dan Svetog Luke. Beba je rođena u porodilištu “Narodni front” carskim rezom, osam dana pre zakazanog termina. Njene oči su sijale dok je juče gledala svoje tek rođeno dete, koje je godinama priželjkivala.

Mali Janko težak je  3.850 grama i dugačak 53 centimetra

Mali Janko težak je 3.850 grama i dugačak 53 centimetra | Foto: A. Stanković

 
- Teško je opisati koliko sam srećna. Dan kada sam rodila Janka je najsrećniji dan u mom životu. Rodio se na dan sveca i došao kao blagoslov od boga. Dva puta smo pokušavali bezuspešno da dobijemo bebu, te ovog puta nisam smela ni da se nadam. Osećaj koji sam imala kada sam se probudila iz anestezije i dotakla ga ne može da se poredi ni sa čim. Samo nekoliko trenutaka pre toga bio mi je u stomaku, a sada mi se meškolji u rukama - priča Anita za naš list, držeći u naručju bebu koja je spavala blaženim snom.

Ona priznaje da je imala dileme oko toga kako da nazove dete.
- Razmišljala sam se oko imena Nikola, Jovan i Janko. Želela sam da mu dam najlepše ime koje postoji na svetu i nekako se zadržalo Janko - objašnjava presrećna mama.

Njen suprug Saša (37) kaže da je, baš zbog dva prethodna neuspela pokušaja, bio napet tokom cele trudnoće.
- Prvi pokušaj VTO smo imali 2010. godine, a onda potom još jedan. Kada smo videli embrion na ultrazvuku, već mi je bilo malo lakše, ali ipak sam tokom trudnoće za svaki slučaj vodio računa da Anita ne podigne ništa teže od kašike. I doručak i ručak i večeru sam joj donosio u krevet - priča Saša za “Alo!”, priznajući da je sada, kada se sve srećno završilo, i uzbuđen i premoren, ali pre svega srećan.

Anita će s bebom najverovatnije već u ponedeljak izaći iz bolnice, kada će Saša upoznati sina sa svojim novim domom, gde je već sve spremno za njega.
- Imamo krevetac, kupili smo i igračke. Samo još da mama i beba izađu i biću najsrećniji čovek na svetu - poverava nam se Saša.

Đilas sa novopečenim Beograđaninom

Đilas sa novopečenim Beograđaninom | Foto: A. Stanković

Đilas: Najveća stvar koju smo uradili

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić posetili su juče u “Narodnom frontu” Anitu i malog Janka. Đilas je tom prilikom rekao da je, od kada se grad uključio u finansiranje trećeg pokušaja vantelesne oplodnje, ovu mogućnost iskoristilo 100 parova, a ostvareno je više od 20 trudnoća.
- Za nas su ove stvari nešto najveće što smo uradili u prethodne četiri i nešto godine, a očekujemo da za petnaestak dana dobijemo i prve blizance iz trećeg pokušaja vantelesne oplodnje - otkrio je Đilas i dodao da je od početka ove godine u Beogradu rođeno oko 16.500 beba i da, ako se nastavi taj trend, do kraja godine će ih biti više od 20.000.
Đilas je rekao da postoji ideja da se roditeljima koji su jednom dobili dete u okviru programa vantelesne oplodnje omogući da to urade i drugi put.
- Verujem da ćemo naći sredstva za to. Ovo je urađeno zahvaljujući parama građana Beograda i ovoj bebi je svaki građanin izdvojio desetak dinara... Novac smo izdvojili za pametnu stvar - zaključio je gradonačelnik Beograda.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP