Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA POMOLU EPIDEMIJA TBC U ŠAPCU, A DRŽAVA NESPREMNA

Osam meseci nemamo lekove za tuberkulozu!

Autor: Sanja Đorđević | 19.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 7

Sumnja da je čak 21 dete školskog uzrasta iz Šapca zaraženo bacilom tuberkuloze (TBC) aktuelizovalo je pitanje višemesečne nestašice nekih od osnovnih lekova za lečenje ove zarazne bolesti, a na šta je “Alo!” već upozorio u julu ove godine.

„Alo!“ još u julu ove  godine upozorio da su  pacijenti već mesecima bez lekova „pirazinamid” i „etrambutol”

„Alo!“ još u julu ove godine upozorio da su pacijenti već mesecima bez lekova „pirazinamid” i „etrambutol” | Foto: Emil Čonkić

Nakon vesti da je možda
21 dete u Vladimircima
zaraženo bacilom TBC, „Alo!”
otkrio da nadležni još uvek nisu obezbedili neophodnu terapiju

Ipak, kako saznajemo, država ništa nije preduzela u međuvremenu, pa državne zdravstvene ustanove već osam meseci nemaju lek “pirazinamid” dok “etrambutol” dobijaju sporadično u malim količinama!

Slavica Đukić Dejanović

Slavica Đukić Dejanović | Foto: FoNet Dragan Antonić

Država nema vremena da se bavi TBC-om!?

Savetnik direktora RFZO za informisanje javnosti Aleksandra Gazivoda poručila je za naš list da će i-mejl sa pitanjima u vezi sa nestašicom lekova pogledati tek danas, a odgovoriti “u narednim danima”. U Ministarstvu zdravlja nisu odgovorili na pitanja kako je moglo da dođe do toga da pacijenti već osam meseci nemaju adekvatnu terapiju, kao i ko će snositi odgovornost za ugrožavanje zdravlja obolelih, ali i ostalih građana Srbije.

Nadležni i dalje ne odgovaraju na pitanja kako je moglo da dođe do nestašice vitalno značajnih lekova i ko će snositi odgovornost zbog najgrubljeg ugrožavanja života stranovništva, jer zbog neblagovremene nabavke ovih lekova, postoji opasnost da se kod obolelih javi rezistentnost, odnosno otpornost na lek, kao i da se bolest proširi i na ostale građane Srbije!

Dr Dragana Jovanović, direktor Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, potvrdila je za naš list da ta ustanova već osam meseci ne dobija “pirazinamid” dok “etrambutol” dobijaju sporadično u malim količinama.

- Zbog nestašice tih lekova, koji su inače jeftini, lično sam se već nekoliko puta obraćala Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO), odakle su odgovorili da je nabavka pokrenuta, ali “pirazinamida” nema već osam meseci. Ako je problem u proceduri nabavke, onda bi tu procedura trebalo hitno promeniti i ubrzati je, jer ako je lečenje tuberkuloze kao zarazne bolesti državi po zakonu prioritet, onda bi i nabavka lekova za lečenje te bolesti morala da ima prioritet - navela je Jovanovićeva i još jednom upozorila na moguće posledice nestašice lekova.

Dr Dragana Jovanović

Dr Dragana Jovanović | Foto: Andrej Isaković

- “Pirazinamid“ i „etrambutol“ su dva od četiri osnovna leka koja se daju obolelima od TBC-a u početnoj fazi bolesti i neophodno ih je davati pacijentima bar u prva dva meseca lečenja. Bez njih preti opanost od rezistencije kod pacijenata, ali i opasnost od širenje tuberkuloze - rekla je direktorka Klinike za pulmologiju.

Povodom sumnje da je dvoje učitelja iz okoline Šapca obolelih od TBC-a zarazilo dvadesetak svojih učenika, Jovanovićeva upozorava da burna reakcija na probni test ne znači i da su deca zaražena.

- Burna reakcija pokazuje da su verovatno bili u kontaktu sa bacilom TBC-a što ne znači da su oboleli. Treba sačekati konačne rezultate ispitivanja, ali ne bi trebalo da je toliki broj dece zaražen, to ne bi bilo uobičajeno za brzinu prenosa ove bolesti - istakla je Jovanovićeva.

Čeka se stručna komisija

Na Odeljenju pneumoftiziologije juče je pregledano 11 dece kako bi se utvrdilo da li su zaraženi bacilom tuberkuloze, dok je u utorak pregledano je 10 dece i kako „Alo!“ saznaje samo jedan nalaz je bio sumnjiv. Po dobijanju informacije da je tokom leta dvoje učitelja iz osnovnih škola iz okoline Vladimiraca oboleo od TBC-a i da su smešteni na Odeljenje pneumoftiziologije, Zavod za javno zdravlje Šabac je početkom nove školske godine obavio testiranje učenika, ali i edukaciju roditelja i nastavnika. U osnovnim školama u Skupljenu i Belotiću 21 dete je imalo burnu reakciju na probu PPD- testa, koji se primenjuje kako bi se utvrdilo da li su deca bila u kontaktu sa bacilom tuberkuloze. O rezultatima pregleda koji su obavljeni u sredu niko od doktora nije želeo da govori, dok, kako kažu, ne budu održane konsultacije sa predstavnicima Republičke stručne komisije za borbu protiv tuberkuloze.
Inače Mačvanski okrug već godinama se nalazi u samom vrhu po broju obolelih od tuberkuloze. Prema informacijama do kojih je „Alo!“ došao, osim dvoje učitelja iz opštine Vladimirci od tuberkuloze je obolela i jedna devojka iz Skupljena.

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 19.09.2013 08:11h

    SLAVICEEEE , izadji..

  • Srbin iz dijaspore Vreme: 19.09.2013 08:26h

    Bio sam ubeđen, da će ova sićušna kvazi ministarka, inače nesposobnija od mnogih drugih koji su se posle 2000.g. okušali u srpskoj vladi, izleteti iz Vlade zajedno sa Obradovićem. Prevario sam se, jer očigledno ta žena, verovatno zavhavljujući prebogatom mužu za koga znamo kako je privatizovao Zastavu elektro i maznuo pare od Jure, ima kod Dačića veliki, svojom "stručnošću" nezasluženi uticaj. Kako ono reče još stari rimski imperator Vespanzijan -pecunia non olet -ili na srpskom novac ne smrdi. Naravno, ako se gurne "pravim ljudima" ili partiji u džep!

  • Nena Vreme: 19.09.2013 09:46h

    Sramota,ni calcium-sandoza od 1000mg nema u apotekama,jer navodno je izgubio licencu,a nama koji to moramo da pijemo svaki dan preostaje da se snalazimo po Madjarskoj i okolnim drzavama.

  • Vesna Vreme: 19.09.2013 11:09h

    Zar vakcina koju deca prime odmah po rodjenju nije dovoljna zastita?Postoji li mogucnost da su vakcine neispravne ili da je bacil postao otporan? Ako je tako onda smo nagrabusili .

  • sandra Vreme: 19.09.2013 11:14h

    Ugrozavanje zivota i zdravlja gradjana, namerno ili nesavesnim obavljanjem duznosti je delo koje se goni po sluzbenoj duznosti. Pitajte republickog javnog tuzioca zasto nije pokrenuo istragu protiv ministarke zdravlja i direktora RFZO obzirom da su javno i direktno uopoznati sa cinjenicom nepostojanja obaveznih lekova. Mi ovde pricamo o bolesti cije suzbijanje nije samo domaca vec i medjunarodno preuzeta obaveza. Ne zaboratite da su o ovoj temi oboje osumljicenih - ministar Slavica Djukic Dejanovic i dir RFZO Miomcilo Babic javno u medijima potvrdili nestasicu kad ih je na to upozorilo ono udruzenje za zastitu prava paciujenata Pravo na zdravlje pre 2 meseca

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP