Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

Osam vozača na jedno vozilo?!

Autor: A. Medaković | 05.02.2014 - 07:45:00h | Komentara: 6

Dok Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć svakog meseca tone sve dublje u finansijske dugove, koji sada iznose više od 85 miliona dinara, ta ustanova ima sve veći broj zaposlenih, a sve manje upotrebljivih vozila. Naime, kako „Alo!“ saznaje, Hitna pomoć ima 300 vozača, zaposlenih što na određeno, što na neodređeno vreme, a četrdesetak vozila u funkciji!?

Broj zaposlenih koji voze sanitete udvostručen za poslednjih nekoliko godina

Broj zaposlenih koji voze sanitete udvostručen za poslednjih nekoliko godina | Foto: O. Bunić

To, prema gruboj računici, znači da jedno vozilo vozi skoro osam vozača. Poređenja radi, pre šest godina broj vozila koja su bila u funkciji bio je 70, a vozača je bilo oko 170. U međuvremenu se broj sanitetskih vozila koja su u voznom stanju smanjio za trećinu, ali se broj vozača povećao skoro dvaput.


Vozač

Vozač | Foto: O. Bunić

Iako su nadležni u Hitnoj i resornim institucijama povećanje broja vozača godinama pravdali povećanim obimom posla, bivši direktor Hitne pomoći dr Borko Josifovski ističe da podaci iz izveštaja o radu iz 2012. pokazuju da to nije tačno.


Hitna pomoć

Hitna pomoć | Foto: M. Jošida

- Iz izveštaja proističe da su u 2012. vozila Hitne pomoći prešla ukupno četiri miliona kilometara, koliko je pređeno i dok sam ja bio direktor 2006. godine, kada je Hitna pomoć imala i više vozila i skoro dvostruko manje vozača, tako da smatram da zapošljavanje novih radnika sigurno nije bilo uslovljeno povećanim obimom posla - ukazuje dr Josifovski.

Goran Čolaković

Goran Čolaković | Foto: Jelena Vučetić

Sredstva za funkcionisanje Hitne pomoći obezbeđuje Republički fond za zdravstveno osiguranje, a ukupan budžet iznosi 1.152.108.000 dinara ili oko 10 miliona evra. Najveći deo, čak 949 miliona dinara, odlazi na plate. Za prevoz se izdvaja 32 miliona, za lekove 4,6 miliona, za energente i gorivo 88 miliona, za sanitetski materijal 6,5 miliona.

Borko Josifovski

Borko Josifovski | Foto: G. Srdanov

Čolaković: Borimo se za svako vozilo

Goran Čolaković, novi vršilac dužnosti direktora Hitne pomoći, koji je na tu funkciju postavljen pre nešto više od mesec dana, ističe da je zatekao tešku situaciju, te da se bori za svako vozilo, kojih, kako on tvrdi, ima pedesetak.
- Snalazimo se, tražimo donacije, obećano nam je da ćemo uskoro dobiti nova vozila. Danas u funkciji ima oko 50 vozila, ali ta brojka varira, a vozača imamo oko 300 - ističe Čolaković, dodajući da je po njemu taj broj vozača za sad dovoljan (?!), ali i da određen broj vozača uskoro odlazi u penziju. Prema njegovim rečima, služba je organizovana tako da prevozi i lekarske i transportne ekipe, ali i ekipe za dijalizu. Na pitanje da li je bilo otkaza otkako je preuzeo funkciju, Čolaković ističe da je jednom broju radnika nije produžen ugovor.

Saniteti stari i poluispravni!?

Kako “Alo!” saznaje, vozni park Hitne pomoći je praktično na izdisaju jer su gotovo sva vozila stara, neispravna i istrošena.
- Prema fabričkoj specifikaciji, „sitroen džamper“, koji se koristi kao ambulantno vozilo, može da pređe 100.000 kilometara i posle toga je spreman za rashodovanje. Međutim, kod nas su ta vozila već odavno morala da budu u penziji, odnosno na otpadu, jer su prešla i po 600.000 kilometara. Problem je u tome što se ekipe samo smenjuju, a vozila rade maltene 24 sata dnevno - ističe izvor „Alo!“ i dodaje da mnoga vozila koja se danas nalaze na terenu ne bi prošla policijsku proveru, odnosno kada bi ih policija zaustavila, isključila bi ih iz saobraćaja.

Poslednji komentari
  • zoki Vreme: 05.02.2014 08:30h

    Ko ih vozi jos su i dobri.Zar nije objavljena slika kako u sanitet utovaraju gipsane ploce... U KIkindi se vozikaju po gradu od cevabdzinice do cevabdzinice,traze lepse cevape uvece za trecu smenu.Cak se i vracaju jer su uzeli pogresno pakovanje pljeski.Kada ih zovete,nemaju vozilo......

  • Dare Vreme: 05.02.2014 09:52h

    Tokom noci u Beogradu rade samo 2 (DVA) transportna vozila za bolesnike,ako vam zatreba prevoz za bolesnika u toku noci veca je verovatnoca da ce bolesnik da manjka nego da doceka prevoz.Kako je u drugim gradovima i varosicama mogu samo da zamislim.

  • miki Vreme: 05.02.2014 15:15h

    jadna situacija je svugde , vozači kolima hitne pomoći više vremena provedu kod kuće i prevozeći svoje ukućane do škole , pijace i sl. i niko im ništa ne može jel je bagra povezana , a bolestan narod umire , tužno i žalosno ovde u Kragujevcu

  • djidji Vreme: 05.02.2014 18:21h

    ovde je priča o beogradakok hitnoj pomoći A ne o kikindi ili kragujevcu. i da u toku noći ima samo dve transportne ekipe jer ko normalan ide noću da se.pregleda u bolnicu. ali preko dana ima 9 transportnih ekipa. tako da ;-)

  • vozac Vreme: 06.02.2014 08:57h

    pa ovako,ja radim u hitnoj i mogu vam reci situacija nije ni priblizna onome kako su je prezentovali.situacija je mnogo gora.nemamo bukvalno nista.glavnu rec vode ljudi koji su kupili posao vozaca u hitnoj i samo oni dobijaju bolji tretman.naj veci krivac je :gospodin sasa jakisa,peric dragan,nebojsa stevanic.oni su sve ovo napravili.neka nam je bog u pomoci

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP