Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAUČENA LEKCIJA

Osečini dve nove brane za zaštitu od poplava

Autor: Tanjug | 26.05.2015 - 17:48:00h | Komentara: 0

Opština Osečina danas je dobila dve bujične brane za zaštitu od poplava koje su, kako je rečeno, izgrađene u sklopu projekta za osam opština koje sa 1,5 miliona dolara finansira Program UN za razvoj (UNDP).

Poplave u Prokuplju / Foto: Lj.M.

Poplave  / Foto: Lj.M.

Novoizgrađene bujične pregrade u Osečini, kao i prateće čišćenje dva kilometra vodotokova, deo su šireg projekta kojim UNDP podržava napore Vlade Srbije i opština koje su najviše stradale u prošlogodišnjim poplavama.

Predaji brana na Crkvenom potoku prisustvovao je direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević, koji je rekao da su to radovi za koje bi on želeo da obeleže 2014. ali i buduće godine.

On je naglasio da će ove godine u prevenciju biti uloženo 70 miliona evra, što je ukupna vrednost svih projekata koji će početi da se realizuju, a u koje, kako je dodao, spadaju strukturne i nestrukturne mere kao i izgradnja potopuno novih infrastrukturnih objekata na teritoriji više opštna u Srbiji.

 - Prošla godina bila je godina obnove zbog velike nesreće koja nas je zadesila u maju - rekao je Blagojević, dodajući da se nada da će buduće godine biti godine prevencije od poplava.

On je podsetio da je za proteklih 20 godina u Srbiji napravljeno 19 takvih objekata, a da će samo ove godine biti izgrađeno njih 18.

 - Naučili smo lekciju iz prošle godine i sada prvi put mi imamo sistemski organizovan pristup upravljanju rizikom od elemantarnih nepogoda, ne samo poplava već i drugih - naveo je Blagojević.

Projekat izgradnje brana sprovodi se u partnerstvu sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Bujične pregrade u Osečini prve su izgrađene od ukupno 18 takvih objekata koji se završavaju u osam opština - Krupanj, Mali Zvornik, Vrnjačka banja, Loznica, Osečina, Ljubovija, Kosjerić i Bajina Bašta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP