Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPASNO

Osiromašeni uranijum nas i dalje truje!

Autor: Večernje novosti | 12.12.2013 - 11:58:00h | Komentara: 0

Srbija već gotovo 15 godina nema političke volje, snage i hrabrosti da pred međunarodnu zajednicu iznese kompletan problem bombardovanja municijom osiromašenim uranijumom.

I dalje smo izloženi radijaciji

I dalje smo izloženi radijaciji | Foto: freedigitalphotos.net

A trebalo bi da se definiše nacionalna strategija uklanjanja posledica štetnog zračenja.

MARGINALCI I NEVLADINE ORGANIZACIJE

Generali u penziji ističu da su Vojsku Srbije u godinama koje su za nama reformisali priučeni ili bezbednosno polupismeni vojni analitičari, nevladine organizacije i funkcioneri partija. - Na scenu su stupili reformatori koji su vojsku doveli u stanje da ne može samostalno da spreči spoljnu agresiju, nestabilnost ili separatizam - ističe admiral Antić. - Sve je učinjeno da vojska bude servis NATO-a za mirovne i humanitarne inervencije širom sveta.

Ovo je, između ostalog, rečeno u sredu na skupu „Vojska Jugoslavije u odbrani od agresije NATO 1999. godine“, koji je organizovao Klub generala i admirala Srbije.
Učesnici okruglog stola najviše pažnje posvetili su posledicama korišćenja municije sa osirimašenim uranijumom, ali i vojnom zdravstvu, stranoj propagandi i epilogu reforme oružanih snaga.
- Pitanje korišćenja municije punjene osiromašenim uranijumom Srbija zbog odnosa prema zapadnim zemljama već godinama gura pod tepih - kaže general u penziji Slobodan Petković. - Potrebno je hitno organizovati praćenje, lečenje obolelih, a i pomoć stanovništvu koje je zasuto ovom municijom.
Na teritoriji Kosmeta tokom rata 1999. ispaljeno je više od 31.000, a na drugim lokacijama više od 5.000 projektila sa osiromašenim uranijumom. Zemljišta zatrovana osiromašenim uranijumom su i kod Vranja, Bujanovca i Preševa. Ova područja su ograđena betonskim stubovima, postavljene su table upozorenja, ali stanovništvo nije informisano o opasnostima.
- Država je još 2000. započela program prevencije i praćenja zdravstvenog stanja pripadnika vojske koji su došli u kontakt sa uranijumom, ali je on prekinut - podseća Petković.
Osiromašeni uranijum i porast malignih bolesti za više od 100 odsto u odnosu na period pre bombardovanja samo su jedna od posledica NATO agresije.
Prema mišljenju učesnika skupa, rat u drugom obliku nije završen ni posle borbenih dejstava. SAD i NATO su počeli sa razgradnjom vojske, koja im je 1999. na Kosmetu na vojnom planu očitala lekciju iz uspešne odbrane.
- Razbijanje vojske, pod maskom reforme, učinjeno je prvo uništavanjem njene organizacije, a nastavljeno dovođenjem ljudi koji su uspostavili organizaciju u korist interesa agresora iz 1999 - ističe admiral u penziji Boško Antić.
Sistem odbrane, prema Antiću, razoren je izručenjem Hagu čelnih generala odbrane od agresije, penzionisanjem komandnog kadra, razbijanjem oficirskog kora, ali i brigadnim sistemom zbog koga su nestale armije, korpusi i divizije. Drastično je smanjeno brojčano stanje vojničkog kadra, a ukidanjem vojnog roka dovedena je u pitanje borbena spremnost Vojske za suprotstavljanje opasnostima koje nam još uvek prete.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP