Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZVEŠTAJ UN

Osiromašeni uranijum u Srbiji
i dalje izaziva maligna oboljenja

Autor: M. G. | 14.10.2012 - 14:43:00h | Komentara: 2

U svom izveštaju Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija o osiromašenom uranijumu, Srbija ukazuje da je nakon bombardovanja 1999. godine skočila stopa obolelih od raka u regionu, ali ipak dodaju kako nisu bili u mogućnosti da nađu statistički bitnu korelaciju sa osiromašenim uranijumom i izlaganju njemu, kako bi to povezali sa obolelima.

Ipak, jasno je da postoji jasan trend povećanja malignih bolesti posebno u južnoj Srbiji, iako je učestalost mnogih od njih značajno opala u Evropskoj uniji.
U većini slučajeva, ovakve bolesti se javljaju u ranijem periodu života čoveka, napreduje velikom brzinom i mogu se primetiti tek kada značajno napreduju. I pored svega, nije moguće statistički dokazati relevantnost, uzročno-posledičnu vezu sa osiromašenim uranijumom, zbog relativno malog broja testiranih stanovnika.

Šrapnel projektila sa osiromašenim uranijumum iz 1999. godine

Šrapnel projektila sa osiromašenim uranijumum iz 1999. godine | Foto: Aleksandar Stanković


Analiza je pokazala da su projektili koji su pali na Srbiju napravili uranijumsku aerosol, koja bi se mogla pomerati dalje u zavisnosti od vremenskih uslova.

Udisanja ovih aerosoli najviše utiče na zdravlje ljudi koji su bili izloženi njima tokom vazdušnih napada. Udisanje aerosola uranijuma oksida može imati trenutne, ali i odložene efekte na zdravlje.

Tu je takođe i opasnost od konzumacije vode ako su projektili i dalje u zemlji, što nije bio slučaj u Srbiji. Veća je mogućnost to da nije pronađena i uklonjena sva municija , jer nakon određenog broja godina nije moguće identifikovati tačnu lokaciju pogođenog i ugroženog mesta.
Nadležni u Srbiji su na upotrebu osiromašenog uranijuma imali brz odgovor, pa su sve kontaminirane lokacije bile obeležene u zavisnosti od stepena kontaminacije i mogućeg rizika na populaciju, a njihov izveštaj takođe potvrđuje da se, čak i danas, prati nivo uranijuma na različitim lokacijama u Srbiji.
Ovogodišnje izveštavanje o osiromašenom uranijumu došlo je iz Kolumbije, Etiopije, Holandije, Srbije, Japana i Katra. Takođe, izveštaji su podneti od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i UN za životnu sredinu (UNEP). 
Poslednji komentari
  • smrtnik Vreme: 14.10.2012 15:31h

    Radijacije u Srbiji od 1999 god. ima od osiromasenog uranijuma, ali su im uredjaji za merenje pogresno bazdareni. Pa je ne meri.

  • terminator Vreme: 15.10.2012 08:25h

    a hocete u evropu, da sluzite neprijateljima...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP