Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POČELA PRIMENA ZAKONA O AMNESTIJI

Oslobođen prvi zatvorenik

Autor: B. Janačković | 23.11.2012 - 23:47:00h | Komentara: 5

Osuđenik D. M. (47) iz Čačka, posle izdržanih devet godina i 11 meseci zbog ubistva čoveka koji mu je silovao maloletnu ćerku, oslobođen je juče iz Kazneno-popravnog zavoda u Nišu po Zakonu o amnestiji.

Čačanin D. M. bio je osuđen na 12 i po godina jer je ubio čoveka koji mu je silovao ćerku

Čačanin D. M. bio je osuđen na 12 i po godina jer je ubio čoveka koji mu je silovao ćerku | Foto: B. Janačković

On se našao u prvoj grupi od 23 osuđenika iz cele Srbije koji su juče, prvog dana primene ovog zakonskog akta, pušteni na slobodu, i jedini je osuđenik koji je juče napustio nišku kaznionu.


Amnestiji podleže 4.300

osuđenika
- Zakonu o amnestiji podleže oko 4.300 osuđenika iz svih 29 zatvora u Srbiji, ali u ovom trenutku se ne može reći tačno koliko će osuđenika biti odmah otpušteno. Mnogi će dobiti skraćenje, a ne odmah otpuštanje iz zatvora, zavisno od visine kazne i od toga koliko su kaznu do sada odslužili - kaže savetnik za medije u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Zorana Vučićević.

- Izdržavao sam kaznu zbog ubistva. Ostalo mi je još mesec dana do isteka kazne. Šta da vam kažem, bilo je strašno - kratko je prokomentarisao bivši osuđenik, koji je očigledno bio pod dejstvom jakih lekova zbog kojih je otežano govorio. Njega je na kapiji zatvora dočekao dugogodišnji prijatelj.

- To je najbolji čovek koga sam upoznao u životu. Spasao mi je život 1988. godine. Nismo se poznavali, ja sam doživeo udes, a on me je izvukao iz auta i odveo u bolnicu. Sve vreme sam ga posećivao u zatvoru i jedva čekao dan kada ću ga dočekati na slobodi. On je ubio čoveka koga je zatekao kako mu siluje maloletnu ćerku i osuđen je na 12,5 godina, što je previsoka kazna. Uspeli smo da pravnim sredstvima izdejstvujemo smanjenje za 2,5 godina.
Šteta što je amnestija došla ovako kasno jer mu je do završetka kazne ostalo još mesec dana - ispričao je prijatelj. On tvrdi da je D. M. prošle godine napisao pismo Ministarstvu pravde kojim je želeo da skrene pažnju na loše uslove u kojima borave osuđenici u zatvoru, ali da je to pismo pronađeno pre slanja.

- Prebacili su ga u zatvorsku bolnicu u Beogradu, gde je dobijao jake doze lekova, zbog kojih i sada jedva da može da govori. Imao je preko 100 kilograma tada, a sada jedva da ima 50 kilograma. Postao je senka od čoveka. Dok je bio u zatvoru, ceo život mu se raspao. Majka mu je u međuvremenu umrla, ja sam organizovao njenu sahranu. Ćerka je sada u hraniteljskoj porodici. Učiniću sve da mu pomognem da se oporavi, kaže prijatelj koji je D. M. juče odmah odvezao u Čačak.
Po presudi Višeg i Osnovnog suda u Nišu, juče nije oslobođen nijedan osuđenik jer rešenja nisu pravosnažna.

- Još uvek su u toku rokovi za žalbu tužilaštva. Koliko je rešenja na koja nije bilo žalbe znaće se u toku sledeće nedelje, kaže portparol Višeg suda u nišu Tamara Savić Cvetanović. U Osnovnom sudu u Nišu je u radu nekoliko stotina predmeta, ali nijedno rešenje još nije pravosnažno.

- Radi se punom parom, veliki broj rešenja je obrađen i poslat je tužilaštvu, koje ima rok od tri dana od dana prijema da uloži žalbu, kaže portparol Osnovnog suda Jelena Miladinović.

BROJKE
Sremska Mitrovica 1.100*
Požarevac (Zabela) 870
Niš 680
Požarevac (ženski zatvor) 190
Padinska Skela 170
Novi Sad 170
*broj osuđenika u šest najvećih srpskih
zatvora koji je biti pušteni na slobodu na osnovu Zakona o amnestiji

Poslednji komentari
  • elle Vreme: 24.11.2012 03:29h

    molim novinare da ispitaju pod kakvim je lekovima bio zatvorenik i kakve lekove im daju ,mislim da je to jako bitno

  • grrr Vreme: 24.11.2012 08:24h

    I ja bih isto tako uradio kao ovaj covek...porodicu treba stititi pa i na ovakav nacin...strasno na koliko su ga osudili zbog nekog silovatelja koga je i trebalo obesiti .......coveku sad obavezno treba obezbediti normalne uslove za zivot ako je mucenik posle svega i spreman da se bori.....OBAVEZNO DA MU DRZAVA NADJE KAKAV-TAKAV POSAO ! jer ga u suprotnom niko nece zaposliti zbog ubistva !

  • Apolid Vreme: 24.11.2012 08:59h

    Silovatelji dobijaju minamalne kazne i jos po izlasku iz zatvora ponovo siluju i nikome nista...a ovom coveku iako je uzeo zakon u svoje ruke tolika kazna..( verovatno bi svako tako postupio da je zatekao takvu scenu)...i drzava mu pred sam istek nezasluzeno visoke kazne dala amnestiju....bas su se pretrgli...

  • Maki Vreme: 24.11.2012 09:54h

    Koja drama i tragedija majko mila?

  • Nemanja Vreme: 24.11.2012 12:29h

    I ja bih to isto uradio, bez razmisljanja !!! E Srbijo, kakvo ti pravosudje imas !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP