Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZEMLJA PRETI DA PROGUTA KUĆU PORODICE IGNJATOVIĆ

Osmoro dece ne sme da zaspi!

Autor: R. Ćoralić | 18.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Na desetočlanu porodicu Ignjatović iz Odžaka kod Trstenika kao da se svalila sva muka ovog sveta. Na siromaštvo i bolest, koji ih prate godinama, nadovezala se nova nedaća - klizište koje je stiglo do kuće i preti da im proguta jedini imetak.

Na bolest i siromaštvo stigla i nova nedaća...

Na bolest i siromaštvo stigla i nova nedaća...

Otkako je pre mesec dana zemlja počela da guta sve oko njih, Ignjatovići, Goran (47) i Suzana (38) sa svojih osmoro naslednika, nemaju miran san, a opštinska komisija je još prošle nedelje dala nalog za hitno iseljenje jer je procenjeno da ionako trošna kuća više nije za stanovanje.


- Klizište je stiglo do kuće, a zemlja se svakog dana sve više cepa i tone. Deca noćima ne spavaju, plaše se da ne krene i kuća. Bilo je strašno kad se pre neku noć, u dva sata, pocepao orah koji je bio blizu kuće i stropoštao se na zemlju. Tresak je bio toliko jak da su deca poskakala iz sna. Sva sreća da ga je zemlja povukla na suprotnu stranu od kuće jer smo u to vreme svi spavali. I crep nam je popadao kad je sve krenulo da klizi - govori glava porodice Goran, dodajući da im je klizište progutalo i poljski WC, koji je bio nadomak njihovog doma.

Dom otklizao  nizbrdo, crepovi  popadali

Dom otklizao nizbrdo, crepovi popadali


- Mi moramo da se selimo. Ovde više nema života, ali nemamo gde da odemo. Nas je destoro i to nije malo - kaže Goran. Ignjatovići su i bez ove muke teško živeli i jedva sastavljali kraj s krajem. Majka Suzana se pre nekoliko godina razbolela i nije u stanju da radi, a tata Goran pokušava nekako da prehrani porodicu radeći u lokalnoj pekari, ali ni on nema stalan posao. Ignjatovići primaju socijalnu pomoć i imaju podršku lokalne samouprave, ali to nije dovoljno da se izbore sa nesrećom koja ih je zadesila i da sami sebi trajno obezbede krov nad glavom.

U kući je petoro đaka, najmlađi su Jovana (10) i Milan (11), koji pohađaju osnovnu školu u Odžacima, dok Nevena (13), Nenad (14) i Nada (16) putuju u Trstenik. Tu su još i Svetlana (17), Aleksandar (19) i najstarija Gordana (20). Svi oni žive u jednoj sobi, a kupatilo su dobili pre koju godinu, i to zahvaljujući pomoći predsednika trsteničke opštine Miroslava Aleksića, koji je u to vreme bio direktor Direkcije za planiranje i izgradnju.

- Izdržavam kako moram, to je borba za život. Svakog dana nam treba 10 vekni hleba, ponekad i više, ali na sreću razvozim hleb kod druga u pekari, pa nam bar to nije problem - objašnjava Goran.

Opština daje plac

Miroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik, pokušava da pronađe neki objekat u koji bi mogli da usele Ignjatoviće, ali opština nema sredstava da trajno reše problem ove porodice.
- Ignjatovići moraju da se sele jer je klizište koje je krenulo stiglo tik do kuće, a i dalje radi. Svaki dan se ruši po 10 centimetara zemlje. Opština je spremna da obezbedi plac i svu infrastrukturu, ali tražimo humanitaranu organizaciju koja bi obezbedelila montažni objekat u kojem bi se zbrinuli Ignjatovići. Zahtev za pomoć smo poslali svim humanitarnim organizacijama i nadam se da ćemo uspeti da im trajno obezbedimo krov nad glavom. Zasad su iz organizacije „Help“ rekli da možda mogu da nam pomognu - kaže Aleksić.

Poslednji komentari
  • Ana Vreme: 18.03.2015 14:23h

    Roditeljima koji su sebi dozvolili da u ,,ovakvim,, uslovima imaju osmoro dece trebalo je zabraniti da osnuju porodicu! Ne zelim da neko shvati pogresno ovaj komentar jer ja volim decu vise od svega i svako od nas bi trebalo da se potrudi da nas ima sto vise, ali ljudi koji radjajuci decu samo radjaju jos vecu bedu i decu koja su osudjena na muku celog zivota, po meni se ne mogu zvati briznim roditeljima vec ljudima kojima deca sluze za obezbedjivanje sredstava za zivot...milosrdje drzave za svako drugo, trece...itd.dete (cista eksploatacija neduznih bica koja imaju pravo na normalan zivot dostojan coveka!) Ovoj deci se treba pomoci sto pre a za roditelje...bilo kakav komentar je suvisan...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP