Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STOP DISKIMINACIJI!

Osobe sa autizmom treba da budu uključene u sve sfere života

Autor: Tanjug | 31.03.2015 - 17:53:00h | Komentara: 0

Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom uz podršku organizacije Autizam Evrope pokrenuo je kampanju "Autizam. Stop diskriminaciji.", kojom poziva donosioce odluka da promovišu uključivanje osoba sa ovom bolešću u sve aspekte života i društva.

Autizam

Osobe sa autizmom imaju pravo na slobodu od diskriminacije

Savez je, povodom Svetskog Dana Autizma, 2. aprila, naveo u saopštenju da su osobe sa autizmom širom Evrope žrtve diskriminacije i socijalnog isključivanja.


 - Ponekada je diskriminacija očigledna, kao na primer kada je detetu onemogućen pristup školi. Nekada je manje očigledna, ako osobe sa autizmom ne dobijaju podršku koja im je potrebna zbog nedostatka javnog finansiranja - navode oni.

Svaki put kada se diskriminacija javi, kako piše, njeni efekti se akumuliraju., a bez odgovarajućeg obrazovanja, osobe sa autizmom će teško pronaći zaposlenje. A, bez prihoda i adekvatne podrške, teško je održati životni standard.
Prema Konvenciji Ujedinjenih Nacija o pravima osoba sa invaliditetom, osobe sa autizmom imaju pravo na slobodu od diskriminacije i pravo da budu uključeni u svoje zajednice.

Oni takođe imaju pravo na asistenciju u obrazovanju, zaposlenje i ostale vidove podrške kao što je stanovanje uz podršku.

Većina zemalja u Evropi, uključujući i Srbiju, piše u saopštenju, ima zakone za sprečavanje diskriminacije i pružanje podrške osobama sa invaliditetom.
Kako bi prava i zakoni napravili neku razliku, međutim, moraju se pretočiti u konkretne akcije.
Savez udruženja za pomoć osoba sa autizmom poziva sve ljude dobre volje da se uključe u kampanju i pomognu da se proširimo svest o autizmu, preduzmu mere za sprečavanje diskriminacije i promoviše inkluzija u društvo.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP