Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PANIKA

Osobe sa HIV-om ostale bez terapije

Autor: E. A. | 20.05.2013 - 15:20:00h | Komentara: 0

Skoro 1.000 osoba sa HIV-om koje se leče na Klinici za infektivne i tropske bolesti ostalo je bez lekova.

HIV

Prekid terapije može da ima negativne posledice | Foto: foter.com

Usled aktuelne nestašice lekova u apotekama u Srbiji, trenutno je skoro 1.000 osoba koje žive sa HIV-om ostalo bez lekova. Ovi pacijenti se leče u kontinuitetu na VI odeljenju Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, ali su se u ovom trenutku našli u vrlo nezavidnoj situaciji. Ukoliko se trenutne okolnosti hitno ne promene, lečenje će u narednih nedelju dana biti prekinuto kod svih pacijenata sa istog odeljenja.
U jednoj jedinoj apoteci, „Klinički centar“ Apotekarske ustanove Beograd, u kojoj su do sada, osobe sa HIV-om na osnovu recepta sa Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS-a, mogle da podignu terapiju – lekova više nema. Prema svim protokolima i smernicama, prekid terapije nije dozvoljen i ima negativne posledice na zdravlje osoba koje žive sa HIV-om. Prekid terapije može dovesti do pojave rezistencije na lekove i otežati dalje lečenje. U Srbiji, broj lekova za lečenje obolelih od HIV-a je ograničen, tako da ne postoji veliki izbor ukoliko neka od opcija postane neuspešna. Osim što nestašica lekova ugrožava živote obolelih, povećava i rizik od daljeg prenošenja bolesti na druge.

Narkomani koriste fentanil umesto heroina

Lekova više nema...| Foto: Shutterstock

 Imajući u vidu ove činjenice, Udruženje građana Q-Club apeluje na nadležne institucije da u što kraćem roku sagledaju težinu i hitnost ovog problema i pronađu adekvatno rešenje za dobrobit onih koji su pogođeni ovom teškom bolešću, kao i u cilju očuvanja javnog zdravlja.
Udruženje građana Q-Club je godinama aktivno posvećeno ukazivanju na osnovne probleme u okviru zdravstvene zaštite sa kojima se svakodnevno suočavaju osobe sa HIV-om u Srbiji. Prošle godine, Udruženje je svim relevantnim institucijama i donosiocima odluka uputilo otvoreno pismo u kome je definisano pet ključnih problema: neprepoznavanje HIV-a kao hronične bolesti, nedovoljna zastupljenost savremenih lekova za terapiju HIV-a, neredovna dostupnost dijagnostičkih testova, nepoštovanje poverljivosti podataka i diskriminacija osoba sa HIV-om prilikom pružanja medicinskih usluga.
Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je registrovano preko 2.500 ljudi koji žive sa HIV-om, iako se pretpostavlja da je broj inficiranih mnogo veći i u stalnom je porastu. Uz podršku države, moguće je smanjiti učestalost obolevanja i smrtnosti, pre svega sprovođenjem odgovarajućih strategija prevencije i lečenja obolelih od HIV-a.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP