Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTEST

Osobe sa invaliditetom traže poboljšanje svog položaja

Autor: Tanjug | 30.06.2015 - 11:52:00h | Komentara: 0

Članovi nekoliko beogradskih udruženja osoba sa invaliditetom i ratni vojni invalidi protestovali su danas ispred zgrade Vlade Srbije tražeći poboljšanje njihovog položaja i uslova života.

Protest osoba s invaliditetom

Protest osoba s invaliditetom | Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Predstavnici tih udruženja traže da se poštuju međunarodne konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, donošenje leks specijalisa o njihovim udruženjima, promenu Zakona o socijalnoj zaštiti, povećanje novčanih sredstava za negu i pomoć, zapošljavanje, omogućavanje prevoza i uklanjanje barijera za kretanje.


Oni takođe traže smene u sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom u Ministarstvu rada, da imaju svoje predstavnike u parlamentu i lokalnim samoupravama, u ministarstvima gde se odlučuje o osobama sa invaliditetom, kao i ispunjavanje predizbornih obećanja za poboljšanje njihovog položaja.


"Ako obećanja ne budu ispunjena, trazićemo zaštitu ambasada EU, zaštitnika građana, a Evropsku komisiju upoznaćemo sa problemima", rekao je novinarima generalni sekretar Udruženja paraplegičara Beograda Vukoman Bošković.


On je izrazio nadu da će premijer Aleksandar Vučić imati razumevanja za probleme osoba sa invaldiitetom i da će ispuniti obećanja u izbornoj kampanji u delu u kome je to moguće.


Navodeći da u Srbiji ima oko 700.000 osoba sa invaliditetom, Bošković kaže da ako ništa ne bude rešeno, biće prinuđeni da osnuju neki pokret ili stranku.


Bošković je naveo da je položa osoba sa invaliditetom pre 20 ili 30 godina bio mnogo bolji.


"Ako govorimo o Evropi i standardima, onda i položaj osoba sa invaliditetom treba da se popravi, a ne da se ukidaju stečena prava i beneficije", rekao je Bošković.


On je dodao da je najveći iznos nege i pomoći 25.000 dinara, a da udruženja traže da taj iznos bude veći za 10.000 dinara.


Prema njegovim rečima, osobe sa invaliditetom plaćaju porez kao i svi drugi građani, ali i ukazao da kada menjaju stan plaćaju porez iako to ne čine zbog profita nego zbog barijera u kretanju.


Zbog protesta nije bio obustavljen saobraćaj.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP