Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DVOSTRUKO SLABIJA NOVOGODIŠNJA TRPEZA 2012/2013. U SRBIJI

Ostalo nam samo za po pljeskavicu!

Autor: Ekipa Alo! | 26.12.2012 - 23:28:00h | Komentara: 5

Prema računicama potrošačkih organizacija, za novogodišnje i božićne praznike u našoj zemlji će se pojesti 2.000 tona mesa, oko pet miliona kilograma testa i popiti oko 2,5 miliona litara alkohola!

Bez 100 evra, nažalost, ne vredi ni ići u prazničnu kupovinu

Bez 100 evra, nažalost, ne vredi ni ići u prazničnu kupovinu | Foto: Shutterstock

Ipak, iako su brojke velike, nisu ni prineti prošlogodišnjim, kada smo za Uskrs pojeli oko 32 miliona farbanih jaja i 4.000 tona mesa (odnosno oko 660 grama mesa po čoveku).


NOPS: Neki artikli dvaput skuplji u odnosu na prošli doček

Goran Papović, predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije, ističe da su cene hrane i pića u odnosu na prošlu godinu povećane za više od 30 odsto.
- Treba imati u vidu da je to minimalni iznos, jer su neki artikli poskupeli i do 60, odnosno 80 odsto, tako da će građani ove godine za 10.000 dinara dobiti za trećinu manju trpezu od prošlogodišnje. Tome treba dodati i činjencu da će većina stanovništva kupovati na odloženo, što potrošačima dodatno ide na štetu jer trgovci unapred ukalkulišu sve prikrivene troškove - ističe Papović.

- Ukoliko uzmemo u obzir da će za dva novogodišnja dana i Božić u proseku biti pojedeno oko 400 grama mesa po pojedincu, popijeno pola litra alkohola i do konzumirano kilogram testa i kolača, jasno je da će potrošnja na nivou zemlje biti velika. Ipak, ovi podaci su nezvanično izračunati na uzorku od oko pet miliona građana, izuzimajući decu - objasnili su nam u jednoj od naših potrošačkih organizacija.
Ekonomski gledano, novogodišnja trpeza ove godine koštaće nas u proseku oko 10.000 dinara, što ćemo, kako stvari stoje, plaćati sve do juna 2013. godine. Naime, zbog krize i činjenice da je hrana u odnosu na prethodnu godinu skuplja za trećinu, većina srpskih domaćina novogodišnje đakonije kupovaće na odloženo.
Ako ne računamo poklone, troškove dočeka u nekom od lokala i svečanu garderobu, prema gruboj računici, samo za porodični obrok prosečna četvoročlana porodica potrošiće najmanje dva čeka.

Tradicionalno, novogodišnja zakuska ne može da prođe bez dobrog pečenja. U zavisnosti od toga da li volite jagnjetinu, prasetinu ili ćuretinu, potrošićete od 600 dinara za kilogram sveže ćuretine, 800 dinara za kilogram pečene prasetine, do 1.200 dinara za kilogram jagnjećeg pečenja. Oni koji poštuju post, za kilogram pastrmke, na primer, neće izdvojiti manje od 500 dinara.
Samo za meze potrebno je izdvojiti nekoliko hiljada dinara. Nezaobilazna čajna kobasica košta od 800 do 1.300 dinara, pečenica od 700 do 1.800 dinara, kilogram kačkavalja srednjeg kvaliteta oko 900 dinara. Sastojke za rusku salatu platićemo oko 1.300 dinara. Novac je potrebno izdvojiti i za sarmu, što će dodatno uvećati račun. Posle svakog obroka, red je da se na stolu nađe i nešto slatko. Samo torta staje najmanje 1.000 dinara.
Jedno od najvećih stavki svakog slavlja svakako je piće. Za dve flaše vina srednjeg kvalteta potrebno je izdvojiti oko 1.000 dinara, za dva litra piva više od 400 dinara, dva litra negaziranog soka koštaju oko 200 dinara, dve flaše kisele vode 100 dinara, šampanjac za zdravicu u ponoć oko 700 dinara.

SSSS: Dva miliona građana neće imati svečani ručak!

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), kaže za „Alo!“ da ogroman broj građana naše zemlje neće biti u mogućnosti da svojoj porodici priušti nešto svečaniji obrok za doček Nove godine.
- U Srbiji ima oko dva miliona građana koji su socijalno ugroženi i jedva preživljavaju. Tu spadaju nezaposleni, penzioneri i zaposleni sa minimalnim primanjima. Posebno je tragična situacija što će i porodice sa prosečnim primanjima imati problema da za jedno veče izdvoje 10.000 dinara, a ista drama čeka nas i za božićni ručak, koji će udvostručiti naše mesečne troškove - zaključuje Orbović za naš list.

Poslednji komentari
  • neko Vreme: 27.12.2012 02:16h

    Ja nemam ni za sardinu a kamoli kolace i torte .

  • Jole Vreme: 27.12.2012 07:46h

    Glavno je da mi hapsimo tajkune.A što narod ne radi i nema šta da jede, nikom ništa.Gde su ona obećanja o investitorima,novim radnim mestima i boljem životu.To je bila laž,da se dobiju izbori,a onda poskupljenja i sirotinja.

  • Bata Vreme: 27.12.2012 08:27h

    Doslo doba da se i zdrav zivot proba

  • dno2 Vreme: 27.12.2012 09:54h

    Na zalost i to vreme je sigurno doslo.Sto ste slavili slavili ste! Nema novca bez posla i zarade.Nema posla bez investicija.Nema investicija bez stranog kapitala.A taj strani kapital nece u Srbiju.Gde su sada braca Rusi..Nema ih! sve je to bila fora...Upamtite jedno.. sto smo siromasniji sve nas je manje...Prodavnice su bre prazne.Kukaju trgovci a posebno potrosaci. Srecni praznici..

  • Pante Malic Vreme: 27.12.2012 19:07h

    Ja znam ko nece za novu godinu ni 1gram mesa uspeti da kupi,ni za Bozic a kamoli za novu g.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP