Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMOTAN ČIN MAKEDONSKIH VANDALA

Oštećen spomenik Cara Dušana u Skoplju!

Autor: Tanjug | 07.12.2013 - 18:06:00h | Komentara: 2

Grupa od 20 vandala oštetila je spomenik cara Dušana u Skoplju.

Car Dušan

Car Dušan

Oni su prošle noći čekićem pokušali da razbiju kip i da ga sruše. Pošto nisu uspeli, vandali su se zaustavili kada je statua cara Dušana ostala bez žezla i krsta u rukama.Oštećen je deo mermerne ploče na kojoj stoji spomenik.
Spomenik će, kako je najavljeno, biti popravljen u najskorijem roku.

To su učinili Albanci iz Makedonije kojima smeta statua srpskog vladara.
Organizovali su se preko društvenih mreža, a oglasili su se preko nevladine organizacije "Probudi se", nazivajući cara Dušana okupatorom Zapadnog Balkana.

Na današnjem protestu pokušali su da spomenik uviju u crno, ali ih je je sprečila policija

"Nakon ovoga možemo da razgovaramo kome služi to što je vlada inicirala postavljivanje spomenika srpskom vladaru, koji se, ako ne kod Makedonaca, a ono kod Albanaca shvata kao vladalac koji je silom prinudio katoličke Albance da postanu Srbi i pravoslavni", izjavio je Afrim Gaši iz NVO "Probudi se".
Partije Srba u Makedoniji odmah su zatražile da policija pronadje počinioce. Za Ivana Stoiljkovića iz Demokratske partije Srba sinocni vandalizam na "Mostu civilizacija" pokazuje razlike medju, kako je rekao, naše i njihove civilizacije.
"Ostavili smo svaki narod da odabere svoje heroje. Oni su izabrali njihove, a ljudi obicno kazu: biraš heroje kao što si ti", rekao je Stoiljković.

"Ovo je nedozvoljivo u demokratskoj zemlji za kakvu se Makedonija deklariše", izjavio je Bojan Popović iz Srpske napredne stranke.

Skoplje danas ima pojačanu policisku zastitu, a "Most civilizacija" gde je Dusanov spomenik, bio je zatvoren za posetioce i čuvan od specijalne policiske jedinice.

Dušan je krunisan za srpskog cara 1346. godine u Skoplju i jedan je od najvecih srpskih vladara.

Kip je postavljen početkom decembra na novom "Mostu civilizacija" u centru Skoplja. Spada medju tridesetak statua koje predstavljaju istorijske lićnosti iz regiona - od antićkih vremena do Srednjeg veka, u okviru vladinog projekta renoviranja glavnog grada, nazvanog "Skolje 2014".

Ličnosti koje nemaju makedonsko poreklo, a "pretocene" su u spomenike u centru Skoplja, na jedan ili drugi način povezane su sa Makedonijom. Takav je slucaj i sa spomenikom Skender Begu, Hasanu Prištini.

Na mostu iznad Vardara postavljan je spomenik i Kraljeviću Marku, pored cara Dušana.
Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 07.12.2013 19:31h

    За крст часни и слободу златну!

  • muharem ramadani Vreme: 08.12.2013 00:34h

    iliri su najstariji narod, svi drugi su doslaci i lazni, pogotovo makedonci, nikad nisu postojali i nece, svi stre odnekud dosli sto sa karpate sto sa drugih mesta , mismo starosedeoci, vi to dobro znate, ali to sto vam se ne svidja to je prica po sebi, to priznaju i vasi istoricari,najstariji narodi su pored more , reke , jezera, jer je to bilo primarno da bi opstali.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP