Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIVŠI GRADONAČELNIK NIŠA MILOŠ SIMONOVIĆ UHAPŠEN ZBOG IZDAVANJA BIOSKOPA

Oštetio grad Niš za 90 miliona dinara?!

Autor: B. Janačković | 28.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Miloš Simonović (41), bivši gradonačelnik Niša, i Vladimir Stamenković (54), zamenik gradskog javnog pravobranioca, uhapšeni su juče zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili gradski budžet za 90 miliona dinara.

Miloš Simonović:  Široke ruke kad  je gradska  imovina u  pitanju

Miloš Simonović: Široke ruke kad je gradska imovina u pitanju | Foto: K. Kamenov

Simonović se sumnjiči da je u decembru 2011. zloupotrebio položaj gradonačelnika tako što je zaključio ugovor sa privatnim preduzećem „Bioskop Vilin grad“ DOO Niš u trajanju od 15 godina bez saglasnosti Republičke direkcije za imovinu, a Stamenković da je pre potpisivanja ugovora dostavio mišljenje da ugovor ispunjava zakonske uslove i da se kao takav može zaključiti, što je suprotno Zakonu o javnoj svojini.

Nije kriv:  Lazar  Ristovski

Nije kriv: Lazar Ristovski | Foto: Miloš Perić


Lazar Ristovski suvlasnik bioskopa

Kako stoji u evidenciji APR-a, vlasnici preduzeća „Bioskop Vilin grad“ DOO Niš su poznati glumac Lazar Ristovski i Igor Stanković sa po 50 odsto vlasništva. Kako saznajemo, Ristovski nije obuhvaćen ovom krivičnom prijavom.

Kao vlasnik bioskopa „Vilin grad“, površine 950 metara kvadratnih, koji se nalazi u ekstra zoni, u strogom centru Niša, rešenjem Vlade Srbije decembra 2010. upisana je Republika Srbija, a kao korisnik grad Niš.

- Ugovorom koji je potpisao Simonović, grad Niš se kao partner u projektu sa preduzećem „Bioskop Vilin grad“ DOO Niš obavezao da u adaptaciju i sanaciju bioskopa uloži 43 miliona dinara, kao i da se odrekne prihoda mesečne zakupnine od oko 1,8 miliona dinara, dok se privatno preduzeće obavezalo da uloži opremu vrednu oko 550.000 evra.
Sav prihod od prodaje ulaznica bi po ugovoru išao privatnom preduzeću, koje je imalo obavezu samo da na predlog gradskog programskog saveta jednom mesečno organizuje besplatne predstave za decu Niša - kaže za „Alo!“ izvor blizak istrazi.

Ugovorom koji je  potpisao Simonović,  grad se obavezao da  se odrekne prihoda od  mesečne zakupnine

Ugovorom koji je potpisao Simonović, grad se obavezao da se odrekne prihoda od mesečne zakupnine


Budući da se poslovni prostor čiji je vlasnik Republika Srbija ili lokalna samouprava ne može dati u zakup bez naknade, Simonović se sumnjiči da je oštetio gradski budžet za 47 miliona dinara, koliko iznose mesečne zakupnine za period od marta 2012. do aprila 2014, kao i za 43 miliona dinara, koliko su iznosila ulaganja u adaptaciju bioskopa, što je ukupno oko 90 miliona dinara.
- Policija je utvrdila popisom da preduzeće „Bioskop Vilin grad“ nije uložilo ugovorenu vrednost od 550.000 evra, već samo 217.000 evra.
Za pomenuti period nije organizovana nijedna besplatna predstava za decu jer grad nije oformio planirani programski savet koji bi vodio računa o tome, niti je dodatnim ugovorom bliže regulisao tu obavezu. S druge strane, utvrđeno je i da je bioskop u prošloj godini od prodaje ulaznica ostvario promet od 27 miliona dinara, kao i još 14 miliona dinara u prva četiri meseca ove godine, koje je pomenuto preduzeće koristilo za svoje poslovne svrhe - kaže naš sagovornik.

Stamenković se sumnjiči da je kao zamenik gradskog javnog pravobranioca dao pozitivno mišljenje da je ugovor pravno validan. Policija proverava zbog čega mišljenje nije potpisala Miomira Pešić, tadašnji gradski pravobranilac, koja je, kako nezvanično saznajemo, 2013. ocenila da je izdato mišljenje u suprotnosti sa Zakonom o javnoj svojini.

Ranije dao izjavu o „Vind džetu“


Simonović je u decembru 2012. godine bio pozvan na informativni razgovor u nišku policiju u vezi s ugovorom između grada Niša i italijanske loukost kompanije „Vind džet“ o subvencionisanju letova na liniji Niš-Forli. On je tada dao izjavu u svojstvu garađanina i nije pokretan nikakav postupak protiv njega.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP