Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

13. GODIŠNJICA NERASVETLJENOG UBISTVA DRAGANA MAKSIMOVIĆA

Osuda za državu i sramota za sve njene građane

Autor: | 05.02.2014 - 08:15:00h | Komentara: 0

Predstavnici Narodnog pozorišta u Beogradu i Udruženja dramskih umetnika Srbije položili su juče cveće na spomen-ploču glumcu Draganu Maksimoviću Maksi povodom 13. godišnjice smrti umetnika i pozvali da se njegove ubice što pre pronađu i kazne.

„Društvo lišeno duhovnog  bogatstva“: Voja Brajović  odao počast kolegi

„Društvo lišeno duhovnog bogatstva“: Voja Brajović odao počast kolegi | Foto: M. Perić

Maksimović je brutalno pretučen u novembru 2000. na Zelenom vencu dok je čekao autobus, jer su njegove ubice verovale da je Rom, a preminuo je od posledica tog napada dva meseca kasnije, 4. februara 2001. godine.


Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić rekao je novinarima da je pre 13 godina počinjen veliki zločin prema građaninu, umetniku, kulturi, ali da sve treba ozbiljno da zabrine okolnost da počinioci tog ekstremnog nasilja još nisu pronađeni. Ristić je rekao da će biti razloga za brigu sve dok u društvu postoje slučajevi verbalnog i fizičkog nasilja, kao i potrebe za delanjem kako bi se povratilo društvo nenasilja i razumevanja u kome je kultura jedan od bitnih elemenata vrednosnog sistema. Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Vojislav Brajović rekao je da nije trenutak za sećanje na veličanstveni i nezaboravni talenat koji je imao Dragan Maksimović Maksa, već na kolektivnu sramotu koja ugrožava celokupno društvo i sve građane.

Dragan Maksimović

Dragan Maksimović

„To je osećanje koje je bilo i sada još postoji, osećanje osionosti i bezgranične mržnje u društvu koje je lišeno odnosa prema građenju i usavršavanju onih ljudi koji žive da bi poklonili svom rodu svoje duhovno bogatstvo”, rekao je Brajović. Dragan Maksimović rođen je u Podujevu 7. februara 1949. Za 25 godina rada odigrao je više od 60 filmskih i pozorišnih uloga. Spomen-ploča Draganu Maksimoviću postavljena je 2006. godine i u međuvremenu zamenjena, jer su nepoznati huligani oskrnavili to obeležje ispisivanjem neofašističkih simbola.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP