Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRIVOĐENJE

Osumnjičeni za malverzacije
zemljištem u tužilaštvu

Autor: Tanjug | 19.02.2013 - 14:44:00h | Komentara: 0

U Tužilaštvo za organizovani kriminal policija je danas privela 11 osumnjičenih da su učestvovali u nezakonitom prisvajanju 327 hektara zemljišta u državnoj svojini, čija vrednost iznosi više od 300 miliona evra, izjavio je danas za Tanjug tužilac Miljko Radisavljević.

Odluka suda nije pravosnažnaTerete se za delo zloupotrebe službenog položaja | Foto: Shutterstock

On je napomenuo da su u toku saslušanja svih privedenih, nakon čega će Tužilaštvo doneti odluku o pokretanju istrage protiv njih.
Policija i dalje traga za vlasnikom i predsednikom Upravnog odbora firme Sloga Kać, Slobodanom Šćekićem, koji je takođe, obuhvaćen krivičnom prijavom.
Prema rečima Radisavljevića, krivičnom prijavom policije osumnjičenima se na teret stavlja da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja od juna 2005. do februara 2009. godine.
"Oni se terete da su postupajući kao službena lica u Službi za katastar nepokretnosti u Novom Sadu i odgovorna lica u Šćekićevom preduzeću AD Sloga Kać, koje je privatizovao 2005. godine, omogućili da se to preduzeće upiše kao vlasnik i nezakonito stekne 328 hektara zemljišta u katastarskoj opštini Novi Sad 3, koje je bilo u državnoj svojini", naveo je tužilac.
On je dodao da, prema podacima Poreske uprave Novi Sad, vrednost tog zemljišta iznosi preko 300 miliona evra za koji iznos je AD Slogi kao i njenom vlasniku (Šćekiću) pribavljena imovinska korist.
Privedeni su Bratislav Uzelac - sudski veštak, Jasmina Nikolić - član Nadzornog odbora AD Sloga Kać, Dane Čanković - v. d. direktor u AD Sloga Kać, Milutin Ždero - pomoćnik direktora Službe za katastar nepokretnosti, Stevan Boroš - savetnik za Upravni nadzor Službe za katastar nepokretnosti, Nemanja Novakov - geometar.
Takođe su privedeni Nikola Jakšić - državni službenik u Ministarstvu poljoprivrede, Mirjana Milošević - predsednik Komisije za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima i pravima na njima za katastarsku opštinu Novi Sad 3, Svetlana Oluški - član iste Komisije, Aco Ilijevski - savetnik u Republičkom javnom pravobranilaštvu i Jovan Vladisavljev - predsednik Komisije za stručni nadzor Republičkog geodetskog zavoda.
Sporno zemljište koje je nekada koristilo Društveno preduzeće "Sloga Kać", kako su ranije preneli mediji, nalazi se delom duž autoputa Novi Sad - Beograd, a prostire se sve do puta Novi Sad - Subotica.
Ova lokacija je poslednjih godina postala atraktivna s obzirom na to da se nalazi u građevinskoj zoni Novog Sada.
Prema tim navodima, Šćekić je 2005. godine, kupivši "Slogu" za nepunih 10 miliona evra, nastavio da koristi i 888 hektara tada poljoprivrednog zemljišta, koje po zakonu pripada Ministarstvu poljoprivrede.
Umesto da vrate zemlju državi, osumnjičeni su uknjižili zemljište na ime svog sada privatnog preduzeća "Sloga".
Međutim, prema posedovnom listu iz 2006. godine AD "Sloga Kać" je od početnih 888 hektara postala korisnik svega 580 hektara zemljišta, dok se preostalim preko 300 hektara "gubi trag".
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP