Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VOJSKA JE DEO NARODA

Osveštan hram u Generalštabu!

Autor: FoNet | 17.10.2013 - 17:15:00h | Komentara: 1

Današnjim osvećenjem bogoslužbenog hrama u Generalštabu Vojske Srbije, činom koji će ući u istoriju našega naroda, potvrđujemo da je vojska deo naroda i da deli njegovu sudbinu, rekao je patrijarh srpski Irinej, koji je obavio veliko osvećenje bogoslužbenog prostora u Generalštabu Vojske Srbije.

Tolerancija je odlika SPC: Irinej

Vojnik je deo naroda: patrijarh srpski Irinej | Foto: FoNet

Vojska je deo života narodnog, a deo života naroda su i sveštenici koje, božijom voljom i narodnom željom ponovo uvodimo u Vojsku Srbije, rekao je Irinej i ocenio da je to veliki istorijski događaj.
- Ovim svetim činom, vraćamo se našoj istoriji i našoj kulturi - poručio je Irinej.
Time se, kako je naglasio, omogućava verujućem delu našeg naroda u vojsci da ima svoje predstavnike, predstavnike pravoslavne, katoličke i muslimanske vere.
- Vojnik je deo naroda, bez obzira na veru koju ispoveda. Vojska je uvek služila svome narodu, a sada, posle pauze od sedam decenija, uvođenjem sveštenika, ponovo potvrđuje tu istinu - rekao je patrijarh srpski Irinej.
Patrijarh je osvećenje obavio, uz sasluženje episkopa jegarskog Porfirija, vladike zaduženog za versku službu u Vojsci, njegovog preosveštenstva episkopa lipljanskog Jovana i drugih visokih sveštenika Srpske pravoslavne crkve, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Velikom osvećenju hrama posvećenog velikomučeniku Georgiju i arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa najbližim saradnicima.
Posle liturgije na kojoj su pripadnici Generalštaba Vojske Srbije mogli da se pomole i pričeste, patrijarh je uručio Gramate za veliki doprinos uvođenju verske službe u Vojsku Srbije general-majoru Slađanu Đorđeviću, načelniku Uprave za ljudske resurse, pukovnicima Petru Boškoviću, načelniku Uprave za odnose s javnošću i Stevici Karapandžinu i sekretaru u Ministarstvu kulture Igoru Jovičiću, navodi se u saopštenju.
Poslednji komentari
  • Mića Vreme: 17.10.2013 19:06h

    Svašta, vojska u sekularnoj državi ima crkvu?! Obzirom da u Srbiji žive i ljudi drugih vera, sada bi trebalo napraviti i džamiju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP