Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HAPŠENJEM ZA ZLOČIN U ŠTRPCU SPREČEN ATENTAT NA REDITELJA

„Osvetnici“ hteli da ubiju Kustu!

Autor: D. Ćuruvija - I. Kljajić | 06.12.2014 - 19:00:00h | Komentara: 7

Poznatog reditelja Emira Kusturicu (60) hteli su da ubiju nekadašnji pripadnici grupe „Osvetnici“ jer su smatrali da ugrožava njihove poslovne interese, ekskluzivno saznaje „Alo!“ od izvora bliskih istrazi! To je otkriveno prisluškivanjem razgovora članova grupe, koji su duže vreme bili na „radaru“ srpske i bosanskohercegovačke policije.

Trn u oku im je bio Kusturičin projekat Andrićgrad

Trn u oku im je bio Kusturičin projekat Andrićgrad

Iz prisluškivanih
razgovora se moglo
zaključiti da im Kusturica
smeta zbog bliskosti
sa Miloradom Dodikom

- Policija je ovo saznala dok je prisluškivala razgovore uhapšenog Bobana Inđića, komandanta interventne višegradske brigade. Iz tih razgovora se čulo da im Kusturica predstavlja smetnju zbog bliskosti s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i da su zbog toga u opasnosti. Posebno im je trn u oku bio Kusturičin projekat Andrićgrad kod Višegrada i lokali koje je tamo sagradio i rentirao - kaže dobro obavešteni izvor našeg lista iz istrage.


Kusturica bez komentara
Emir Kusturica juče nije želeo da komentariše naša saznanja da su mu „Osvetnici“ radili o glavi.


- Stvarno nemam vremena za komentare. Na sastanku sam, čujemo se - kratko nam je rekao reditelj i prekinuo vezu.

Inače, policije Srbije i BiH juče su, po nalogu tužilaštva obe države, uhapsile i Gojka Lukića, brata haškog osuđenika Milana Lukića (47), zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Štrpcima 1993. U ovoj zajedničkoj akciji u Srbiji je uhapšeno pet, a u BiH 10 osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Oni se sumnjiče da su 1993. na železničkoj stanici u mestu Štrpce iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar izveli 20 putnika, koji su ubijeni.

Iz voza na liniji Beograd-Bar  izveli i ubili 20 putnika

Iz voza na liniji Beograd-Bar izveli i ubili 20 putnika | Foto: Nenad Pavlović

Među uhapšenima je i komandant višegradske brigade Luka Dragićević, koji je uhapšen u Srbiji. Kako se navodi u saopštenju Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, u Prijedoru i Višegradu su uhapšeni i Obrad Poluca (43), Novak Poluca (51), Oliver Krsmanović (51), Petko Inđić (54), Radojica Ristić (45), Momir Nikolić (52), Vuk Ratković (64) i Dragan Lakić (54) zbog sumnje da su na području Višegrada tokom 1993. počinili krivično delo iz člana 173 KZ BiH, ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Krsmanoviću se pred Sudom BiH već sudi za ratni zločin na području Višegrada i učestvovanje u silovanju Bošnjakinja tokom 1992.

- Među osumnjičenima ima visokorangiranih vojnih zvaničnika VRS iz tog perioda, kao i direktnih izvršilaca koji su učestvovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava, koje su nakon ubistva bačene u reku Drinu - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Postupajući po naredbama Suda BiH, pripadnici SIPA su pretresli i objekte na tri lokacije na području Višegrada kako bi pronašli i privremeno oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.
Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić smatra da je suština ovog predmeta dobra regionalna saradnja, ali i priznaje da je bilo 
zataškavanja.

Osuđeni u Hagu: Milan i Sredoje Lukić

Osuđeni u Hagu: Milan i Sredoje Lukić

- Isto tako, moramo da kažemo da je bilo zataškavanja činjenica iz ovog predmeta sve do 2013, kada je formiran novi istražni tim u MUP-u i u tužilaštvu koji je sada došao do rezultata, odnosno šanse da se ovaj tragični zločin konačno i pravosudno reši - naglasio je Vekarić.

Kako je sud u Bijelom Polju utvrdio, putnici su izvedeni iz voza, odvedeni u školu u Prelovu u višegradskoj opštini, gde su opljačkani i pretučeni, a zatim su odvedeni do napuštene kuće blizu Drine i ubijeni.

Žrtve „Osvetnika“
U ovom zločinu ubijeni su Esad Kapetanović (19), Ilijaz Ličina (43), Fehim Bakija (43), Šećo Softić (48), Rifet Husović (26), Senad Đečević (16), Ismet Babačić (30), Halil Zubčević (49), Adem Alomerović (59), Muhedin Hanić (27), Safet Preljević (22), Džafer Topuzović (55), Rasim Ćorić (40), Fikret Memetović (40), Favzija Zeković (54), Nijazim Kajević (30), Zvezdan Zuličić (23), Jusuf Rastoder (45) i Toma Buzov, vojni penzioner iz Beograda.

Poslednji komentari
  • Ana Vreme: 07.12.2014 01:12h

    Bože dragi šta ovom Kusturici neće pasti na pamet, radi predano čovjek na svom advertajzingu, ne prestaje. Smučio se i bogu i narodu. Što bi se bilo ko bavio njim kao metom. Da li zna kukavica kukavička da niko ne bi uskratio sebi zadovoljstvo da vidi da se organi koje on priziva bave malo sa njegovim kriminalnim rabotama u izgradnji Haračgrada. A sprema se sprema, kuc kuc na vrata haračlije. Ko je? SIPA

  • Sandzo Vreme: 07.12.2014 09:39h

    Koji muskarci i interventne brigade uzeli te pobili ljude na pravdi Boga a dje su god naišli na naoružani otpor nijesu smjeli prenoćiti bez rakije.

  • RATKO Vreme: 07.12.2014 09:54h

    Bravo, Vekaricu, svaka cast. I ja sam za to da se svaki zlocin osudi. Aj, uz put da te pitam dokle ste dosli sa zutom kucom, mada, slozit cete se i ti i Vukcevic sa mnom da to nije ni toliko vazno posto su tu u pitanju bile srpske zrtve.

  • Mijat007 Vreme: 07.12.2014 14:18h

    Al su krenuli poturceni da napadaju u komentarima,alo ljudi znam da vas muka ubi sto se on vratio svojoj veri kojoj bi i vi trebali,doci ce i taj dan proradice i vas mozak

  • nedjo Vreme: 07.12.2014 18:40h

    svako ko je kriv neka odgovara! niko mene nije pitao nista

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP