Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MARKO MARAVIĆ SA DRUGOVIMA PROVEO VIŠE OD 24 SATA NA ČAMCU

Oteli smo od smrti 300 Obrenovčana!

Autor: Maja Keranović | 19.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

„Kada smo videli šta je zadesilo Obrenovčane, dvojica mojih drugara i ja znali smo šta nam je činiti. Uzeli smo čamac, napunili gorivo, stavili ga na prikolicu koja je bila privezana za automobil i odmah krenuli put Obrenovca.

Marko Maravić sa drugovima proveo više od 24 sata na čamcu

Marko Maravić sa drugovima proveo više od 24 sata na čamcu

Na svašta smo nailazili, pa i na to da u čamac preko reda uđe muškarac držeći dete u
rukama i ucenjujući nas da dete jedino sa njim može
da se evakuiše

Više od 24 sata proveli smo u tom čamcu, spasavajući ljude iz poplavljenog grada. Skidali smo ih i sa krovova. Sigurno smo više od 300 ljudi prevezli na sigurno“, priča za „Alo!“ hrabri Pančevac Marko Maravić (33), koji je sa svojim drugarima Miroslavom i Milošem Birkom i Ljubišom Kalejskim učestvovao u spasavanju žitelja Obrenovca.


- To što smo videli i doživeli u Obrenovcu, ne može se opisati. Jednostavno ne umem to da objasnim... Stigli smo u petak uveče, kada je bilo najdramatičnije, a vratili smo se kući, u Pančevo, u noći između subote i nedelje, kada je nivo vode opao toliko da kamioni mogu da uđu u Obrenovac i izvrše evakuaciju. Sve vreme smo radili. Predah smo pravili samo onda kada bismo uzeli nešto da pojedemo, mada smo i to najviše radili u čamcu. Eto, ja sam čak upao u vodu. To je bilo u subotu oko četiri sata ujutru. Nisam imao vremena da se presvučem, zapravo, nisam ni razmišljao o tome. Stvari su se na meni same osušile - navodi Maravić.

Marko, Miroslav, Miloš i Ljubiša svojim čamcem stizali su i do najnepristupačnih mesta, a učestvovali su i u evakuaciji zarobljenih u OŠ „Jefimija“.

Obrenovac

Obrenovac


- Naš čamac ima elisu koja ide iza, a ne ispod, što je bila velika prednost. To nam je i omogućilo da se probijemo do najnepristupačnijih delova, recimo, da se zavučemo između zgrada i kuća, što druga plovna vozila nisu mogla. Prioritet su nam svakako bili deca, žene i trudnice. Međutim, na svašta smo nailazili, pa i na to da u čamac preko reda uđe muškarac držeći dete u rukama i ucenjujući nas da dete jedino sa njim može da se evakuiše. Šta ćemo, onda i njega prevezemo na sigurno, a on se i ne okrene, a kamoli se ponudi da krene sa nama. A pomoć Obrenovčana nam je bila neophodna jer oni dobro poznaju grad. Nažalost, nikoga nije bilo da nam se nađe - navodi Marko.

Pomagao nam je major Krivi
- U naš čamac moglo je da stane 15 ljudi. Napravili smo najmanje 20 tura i uspeli da spasemo sigurno 300 ljudi, ako ne i više... Mi smo, inače, ceo život na vodi. Ja sam i bivše vojno lice. Osam godina sam proveo u specijalnoj jedinici i mogu da kažem da sam osposobljen za razne situacije. Veliku pomoć imali smo i od majora koga smo zvali Krivi. Imali smo jedan cilj, a to je da spasimo ljude, i uspeli smo u tome. To je naša najveća nagrada - kaže Maravić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP