Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HRANITELJICA OPTUŽUJE CENTAR ZA SOCIJALNI RAD

Oteli su mi
dete na prevaru!

Autor: Jelena Jokanović | 13.09.2013 - 17:00:00h | Komentara: 4

Hraniteljica Srbijanka Marković optužuje Centar za socijalni rad (CSR) u Smederevskoj Palanci da joj je na prevaru oduzeo dete koje je u njenoj porodici od rođenja. Osim toga, naprasno joj je ukinuta licenca o hraniteljstvu iako nikad nije bilo zamerki na njen rad.

Srbijanka i Jovana

Srbijanka sa malom Jovanom

 

“Odveli su Jovanu (2) navodno da se sa njom poigraju, a onda su je strpali u auto i odvezli,
čak i bez omiljene flašice”, jada se Srbijanka

Srbijanka je Jovanu (2) iz porodilišta primila na čuvanje. Upoznata je s tim da jednog dana mogu da joj uzmu dete i da je podložna usvajanju, ali ističe da je dete nepripremljeno otrgnuto iz njene porodice. Naime, ona je u ponedeljak pozvana na razgovor u CSR oko daljeg zbrinjavanja deteta bez ikakve najave da će joj Jovana biti oduzeta. Uz to, uručeno joj je rešenje kojim joj se ukida licenca o hraniteljstvu.

Kada sam socijalnu radnicu pitala gde jebila dve godine da poseti dete, rekla je da nije bilo potrebe jer su bili zadovoljni mojim radom?!, kaže Srbijanka

- Ljudi iz Centra su Jovanu odveli u drugu prostoriju navodno samo da bi se sa njom poigrali, a onda su je strpali u automobil i odvezli u nepoznatom pravcu. Mogu misliti kakav je to šok za nju bio. Dete treba pripremiti za odlazak u drugu porodicu jer oni ne znaju ništa o njenim navikama i potrebama, a to u ovom slučaju nije učinjeno. Otišla je u haljinici i sandalama i bez svoje flašice. Devojčica je bila bolesna, a kada sam proverila u dečjem dispanzeru, nisu je vodili ni na terapiju - priča Srbijanka.

Dete, međutim, nije dato na usvajanje, već u drugu hraniteljsku porodicu, što Srbijanka zaključuje po tome što su joj u CSR rekli da im prosledi Jovanine stvari, a ukoliko to ne želi, novi hranitelji će joj kupiti druge. Kao najverovatniji povod za ovaj postupak ona navodi to što je izrazila želju da Jovanu usvoji, čemu su se oni protivili uz obrazloženje da nema pravo jer već ima svoju biološku decu.

Reagovao i ombudsman

Zaštitnik građana Smederevska Palanka Srboljub Ilić pokrenuo je postupak za preispitivanje rešenja Centra za socijalni rad kojim je Srbijanki Marković oduzeta licenca o hraniteljstvu. U razgovoru za “Alo!” Ilić je rekao da je postupak u toku i da se čeka izjašnjenje CSR-a o ovom slučaju.

- Mala Jovana kod nas je od rođenja. Mene je zvala majkom, a moju i muževljevu decu braćom. Na nju smo dobijali 23.000 dinara pomoći, ali verujte, to mi nije bitno. Za nju bih išla da radim sve poslove na ovom svetu - kaže sva potresena Srbijanka, koja napominje da je CSR grubo prekršio zakon.
- U odluci o ukidanju licence naveli su da sam se previše vezala za dete, da ne razlikujem ulogu roditelja i hranitelja, da sam manipulator jer sam pokušala da na Jovanin rođendan pozovem njene dve sestre i brata koji su takođe u hraniteljskim porodicama i koji se znaju kroz igru, ali ne znaju da su u srodstvu. Socijalni radnik Tanja Šubić, zadužena za Jovanin predmet, to je zabranila jer deca uskoro idu na usvajanje, „pa nema potrebe da se zbližavaju“. Oni su doneli rešenje o ukidanju licence navodeći određene zaključke do kojih su došli bez ikakvog prethodnog razgovora sa mnom - ogorčena je ova hraniteljica i dodaje:

- A kada sam Tanju Šupić upitala gde je bila dve godine da poseti dete, ona joj je odgovorila da nije bilo potrebe jer su bili zadovoljni mojim radom?! - završava Srbijanka, koja se žalila Ministarstvu za socijalni rad i svim nadležnim institucijama.

Hiljade potpisa za peticiju „Vratimo malu Jovanu”
Na Fejsbuku je osnovana grupa “Vratimo malu Jovanu”, koja svakoga dana prikuplja sve više članova, a Jovanina hraniteljska porodica i prijatelji u Smederevskoj Palanci organizovali su prikupljanje potpisa za peticiju pod istim nazivom, koju je za nekoliko dana potpisalo više hiljada ljudi. Peticija će biti prosleđena osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu.

Socijalno: Bez komentara
Iako smo više puta pokušavali da stupimo u kontakt sa socijalnim radnikom Tanjom Šubić i nadležnima u CSR Smederevska Palanka, do danas nismo uspeli da čujemo i drugu stranu povodom ovog slučaja. Pored tvrdnji radnika na centrali da su “na terenu”, “na sastanku” ili su “zauzeti”, na kraju nam je rečeno po Zakonu o socijalnoj i zaštiti podataka o ličnosti “nemaju pravo da komentarišu predmet”.

Poslednji komentari
  • Stiw Vreme: 13.09.2013 18:06h

    Proterati ih iz zemlje! Gde jos ima da se braca i sestre ne zblizavaju? Zar je krv voda? Iako su po hraniteljskim porodicama ,treba da se znaju,ako vec ne odrastaju zejdno..pa gde ce vam dusa?

  • Ludi ja Vreme: 13.09.2013 20:33h

    Jad i beda sta sve radi u nasim institucijama,u nekoj pravnoj drzavi ovo se nebi nikada dogodilo,ali ovde ,pa to je lakse uraditi nego reci nekome dobar dan,ipak su opstine postale porodicni biznis. Zelim gospodji svu srecu ovog ***nog sveta,da pobedi birokrate i muljatore

  • Suncana Alvarado Vreme: 14.09.2013 03:40h

    I ponovno sluzbenici Centra za Socijalni rad zloupotrebljavaju svoju poziciju radi licne koristi i donose odluke koje nisu u najboljem interesu dijeteta sta bi trebalo biti na prvom mijestu. Oduzele su dijete na podmukao nacin i na prijevaru, da li su se bar za trenutak upitali kako ce to utjecati na psihu dijevojcice? Tvrde da hraniteljica nemoze usvojiti zato jer ima vec svoju dijecu!? Da li Centar i gospoda Tanja Šubić rade za najbolji interes dijeteta ili za najbolji interes usvojitelja? Sramota! Ja sam advokat za dijecu bez roditeljske skrbi, iskoristiti cu svu svoju moc i znanje da za ovu sramotnu pricu sazna cijeli svijet!

  • Bulevarac Vreme: 14.09.2013 04:37h

    Pitanje je da li oni po zakonu smeju nekom casopisu da dostavljaju takve informacije ukoliko ih poseduju ? Odnosno kako je uopste uredjeno upravljanje tako osetljivim podacima ? To bi trebalo takodje da proverite, prilikom pisanja nekog ovakog clanka.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP