Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BRUKA!

Oteli su mi radno mesto
dok sam bila na porodiljskom!

Autor: R. Ć. | 28.01.2013 - 00:15:00h | Komentara: 23

Učiteljica Ana Živanović (29) iz Brusa, umesto da bezbrižno uživa sa svojom tromesečnom bebom, mora da razmišlja kako će preživeti sa dvoje male dece, pošto je 15. januara dobila otkaz u školi u kojoj je skoro pet godina bila zaposlena na određeno vreme.

Posle pet godina rada na određeno u školi „Branko  Radičević“, direktor je otpustio i na njeno mesto zaposlio čoveka s mnogo man

Posle pet godina rada na određeno u školi „Branko Radičević“, direktor je otpustio i na njeno mesto zaposlio čoveka s mnogo manje iskustva

- Svi pričaju o tome kako treba da se borimo za povećanje nataliteta u Srbiji, a evo kako prolaze majke. Bukvalno su mi oteli radno mesto. Bila sam spremna i na to da prestanem da dojim bebu i da se vratim na posao, samo da bih sačuvala radno mesto, pošto drugih prihoda nemamo.

Direktor: Po zakonu

Dejan Čolić, v. d. direktora škole za „Alo!“ kaže da u ovom slučaju nema ništa sporno i da je sve urađeno po zakonu.
- Školski odbor je glasao, Ana je dobila tri glasa, a drugi kandidat pet. Ja sam tu odluku poštovao - rekao je Čolić dodajući da se sa zakonom ne kosi ni to što drugi kandidat nema položen državni ispit. Na pitanje da li je reč o moralnom činu, imajući u vidu da je Ana porodilja, on je odgovorio da je to sistemski problem i pitanje za državu.

Muž mi je nezaposlen, imamo dvoje male dece, treba kupiti pelene, platiti račune - jada se Živanovićeva, koja ističe da joj je rešenje o otkazu s radnom knjižicom i ostalom dokumentacijom stiglo kući poštom! Ona je u OŠ „Branko Radičević“ u selu Razbojna radila kao zamena učitelju koji je izabran za direktora škole. Na porodiljsko bolovanje je otišla 3. septembra, a na njeno mesto došla je nova zamena. Neposredno po njenom odlasku promenjen je i direktor škole, pa je 24. septembra za v. d. direktora izabran Dejan Čolić.

- Ništa se tu nije menjalo sve do kraja novembra kada su me iz škole pozvali telefonom i rekli da će raspisati konkurs za direktorovu zamenu, a to je mesto na kojem sam ja do tada radila. Rekli su mi da mogu da konkurišem, ali da ću u tom slučaju morati da se vratim na posao. Pristala sam i javila se na konkurs, ali je umesto mene primljen čovek koji je došao kao moja zamena, iako ima duplo manje iskustva i nema položen državni ispit.

Ostali bez prihoda:  Ana s decom

Ostali bez prihoda: Ana s decom

Odluku o prijemu novog učitelja doneo je Školski odbor (ŠO) tajnim glasanjem na sednici sredinom decembra, mada ŠO samo daje preporuku, a konačnu odluku može da donese direktor. Ja sam se na tu odluku žalila, ali bezuspešno - objašnjava Ana, koja je prvo dobila rešenje da joj se odobrava odsustvo s posla radi porodiljskog do septembra 2013, a onda je samo nekoliko dana kasnije usledilo i rešenje o prestanku radnog odnosa. Slučaj je prijavljen prosvetnoj inspekciji, a Ana je najavila i da će pravdu potražiti u sudu.

Čeka se inspekcija

- Prosvetna inspekcija je izvršila nadzor povodom prigovora Ane Živanović i utvrdila da je škola postupila u skladu sa zakonom. Zapisnik o izvršenom nadzoru biće dostavljen Republičkoj prosvetnoj inspekciji i tek tada ćemo moći da damo detaljnije informacije - rekao je Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije.

Poslednji komentari
  • učiteljica Vreme: 28.01.2013 00:30h

    Nije ovo jedini ovakav slučaj... Nažalost, mora da se bira: posao ili porodica...

  • Katarina Vreme: 28.01.2013 01:21h

    Ma koji crni natalitet,imala sam slican slucaj radila sam u firmi godinu dana preko zadruge kad su se konacno smilovali da nas prijave saznala sam da sam trudna .Dobila sam ugovor na odredjeno vreme naravno.Radila do 8. meseca trudnoce i kada samse svom sefu obratila da sam trudna i da sam otvorila bolovanje dobila sam odgovr>Ja sad tebi ne mogu da dam otkaz.Naravno odmah je proverio u kadrovskoj da li imaju obaveze prema meni nakon isteka ugovora.Porodiljsko Bolovanje mi istice u septembru 2013 , a ugovor 31.januara 2013.Naravno porodiljsko bolovanje u Beogradu nista ne kosta poslodavca jer im se refundira 100 posto.Naravno to kompaniju za koju radim nije sprecilo da mi 31.decembra 2012 sms porukom od strane nadredjenog obavesti da ce mi prekinuti radni odnos i ako mogu bas taj dan da dodjem da potpisem obavestenje o otkazu.

  • katarina Vreme: 28.01.2013 01:22h

    Naravno pokusala sam da se zalim ali nista 5.januara je objavljen konkurs za moje radno mesto na koji ja nemam pravo da konkurisem jer se do 31. januara vodimkod njih kao zaposlena.Naravno da je sramota sta se radi sa majkama.Moja beba ima 4 meseca i takodje je moja plata bila jedini izvor prihoda jer mi je suprug ne zaposlen.Ali za to nikog u ovoj drzavi nije briga.Sramota

  • Zorica Peleš Vreme: 28.01.2013 03:45h

    Briga za natalitet je samo priča pred izbore. Imaju političari svoje probleme, a problemi onih koji su ih izabrali su samo njihovi. Saosećam sa ovom mladom majkom, jer je i moja snaja,takođe profesor razredne nastave, dok je bila na porodiqskom proglašena tehnološkim viškom. Srce mi se cepalo gledajući njene suze i slušajući uzdahe. Neki direktori škola su licemeri, koji se kriju, kao i političari, iza zakona i oni se kao ništa ne pitaju. Čuvaju sebe i baš ih briga za ostale., sem za migove sa vrha vlasti kada treba da uleti "nečiji", a svi znamo čiji je. A vrana vrani oči ne vadi. I onda se čudimo što nam školovani odlaze trbuhom za kruhom. Sramota za Srbiju.

  • svarog Vreme: 28.01.2013 06:06h

    а хоћемо наталитет па где сте сад политичари да заштитите раднике. ово није први случај прво кад одеш да се пријавиш за посао пита те да ли имаш деце или да ли имаш у плану,

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP