Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PADAVINE PRAVE VELIKE PROBLEME

Otežana prohodnost na pojedinim putnim pravcima

Autor: Tanjug | 05.03.2015 - 16:38:00h | Komentara: 0

Obilne snežne padavine koje su tokom dana zahvatile područja Nove Varoši, Prijepolja, Užica, Bajne Bašte, Valjeva, Loznice, Ivanjice, Sjenice, Novog Pazara, Raške, Kraljeva otežavaju prohodnost puteva na ovim područjima te je zato potrebna opreznost u vožnji i upotreba zimske opreme, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS).

Automobil lanci zima | Foto: Profimedia

Ponesite zimsku opremu! | Foto: Profimedia

Sneg povremeno umerenog inteziteta pada i na Kopaoniku kao i u višim predelima Kragujevca, što takodje otežava prohodnost puteva na ovim područjima.


Na putevima prvog prioriteta ima snega na kolovozu od tri do pet santimetara, a saobraćaj je otežan i čišćenje i posipanje kolvoza su u toku.


Svi putevi drugog reda na ovim područjima su prohodni uz obaveznu upotrebu lanaca, dok je kamionima sa prikolicom i šleperima na snazi zabrana saobraćaja preko Zlatibora, Kadinjače Debelog i Kameničkog brda, preko Slatine i Podbukova, ka Mokroj Gori na prilazima Tari, Kopaoniku, Goču, od Bistrice ka Priboju i Novoj Varoši, od Prijepolja ka Jabuci takođe.


Ovoj kategoriji vozila zabranjeno je i na svim regionalnim putevima područja Ivanjice.


Zbog kiše koja pada u ostalim regionima Srbije sva oštećenja na kolovozu u vidu rupa ili kolotraga predstavljavaju dodatnu opasnost, jer su ispunjena vodom i slabo su vidljiva.


Bujični potoci na pojedinim deonicama nanose zemlju na kolovoz, a zbog ovakvih vremenskih prilika učestali su i odroni na putevima kroz stenske useke i klisure.


Iz AMSS upozoravaju vozače da smanje brzinu na mestima gde ima voda, na deonicama na kojima ima kolotraga ili druga oštećenja.


Iz AMSS navode da su svi prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni uz obaveznu upotrebu lanaca. Na prilazu Kopaoniku iz pravca Brusa vidljivost je smanjena zbog niske oblačnosti i magle na 100 metara, što dodatno otežava saobraćaj.


"Vozačima savetujemo maksimalnu opreznost u vožnji uz držanje većeg odstojanja izme]u vozila", upozoravaju iz AMSS.


Konkretno u Vranju, odnosno na putevima prvog, drugog i trećeg prioriteta u nižim predelima moguća je pojava poledice na mostovima kritičnim mestima i prevojima usled niske temperature.


U Nišu ima pojave sitnih odrona duž nestabilnih kamenih kosina u klisurama i usecima, takođe kod Zaječara primetna je pojava odrona, u svim klisurama, usecima i zasecima, a najviše ih ima na putu IB-34, duž Dunava gde se savetuje sporija i oprezna vožnja.


Iz AMSS podsećaju sve vozače da su od 1. novembra do 1. aprila po novom pravilniku o upotrebi zimske opreme dužni da imaju sva četiri zimska pneumatika, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.


Takođe, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.


Zabrana za šlepere i kamione važi na sledećim putnim pravcima gde je obavezna zimska oprema, a savetuje se oprezna vožnja: Pojate - Kruševac - Trstenik - Vraneši, Preljina - Čačak - Granica PZP Čačak/Požega, Granica PZP Čačak/Požega (Asanovac)-Požega- Granica PZP Požega/Užice, Obrovac - obilaznica Bačke Palanke - Čelarevo - Begeč, Zrenjanin - Sutjeska, Petrovaradin - Irig - Raskrsnica za Vrdnik, Irig - granica APV (Šabac) - gr.odr. Sremput/Valjevo, Granica PZP Valjevo/Požega (Bačevci) - Kosjerić - Požega - Arilje - Granica PZP Požega/Ivanjica (Div), Gornji Milanovac (Svračkovci)-Čačak, Kraljevo - Novi Pazar - granica sa Crnom Gorom.


Prema podacima Uprave saobraćajne policije, prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirano je 75 saobraćajnih nezgoda u kojima su 27 osobe povređene. Istovremeno, u Beogradu su evidentirane 54 saobraćajne nezgode u kojima je 20 osoba povređeno.


Prema podacima Uprave granične policije, trenutna zadržavanja putničkih vozila na graničnim prelazima su do 30 minuta.


Prema informacijama JP Putevi Srbije na deonicama na kojima su započeti radovi, režim saobraćaja je izmenjen i usporen, pa je savet vozačima da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju, i da brzinu kretanja vozila prilagode datim uslovima na putu.


Prema obaveštenju Gradskog sekretarijata za saobraćaja na snazi je izmena u režimu obavljanja saobraćaja teretnih vozila, ukupne mase preko 3,5 tone, kroz ulicu Bulevar Vojvode Mišića, a saobraćaj je zabranjen u oba smera svih 24 sata.
Saobraćaj se obavlja isključivo obilaznicom oko Beograda, a korišćenjem napred navedenim saobraćajnica, odnosno, gradskih ulica.


Na magistralnom putu M-22.1, deonica Beograd-Novi Sad-Subotica, zabranjen je saobraćaj kamionima čija nosivost prelazi 12 tona. Ova teretna vozila se usmeravaju na autoput E-75, deonica Beograd-Subotica i ovakav režim saobraćaja biće na snazi do daljeg.


Inače, u toku su radovi na sanaciji klizišta na državnom putu drugog A reda broj 153-Smederevski put, odnosno deonica Grocka-Brestovik.


Za vreme izvođenja radova za saobraćaj je zatvorena desna kolovozna traka, u smeru ka Grockoj, dok se saobraćaj obavlja levom kolovoznom trakom, naizmeničnim propuštanjem, uz semaforsku signalizaciju.


Na putevima prvog i drugog reda, na kolovozima ima mestimično vlažnog snega u raskvašenom stanju do pet cm na teritoriji Novog Pazara, Užica, Požege, Ivanjice...


Zbog oštećenog kolovoza u majskim poplavama sabraćaj je i dalje u prekidu za sve kategorije vozila na putu drugog A reda broj 28 Rogačica - Kostojevići.
Na državnim putevima drugog prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet santimetara na teritoriji Kruševca i Ivanjice i preporučuje se oprezna vožnja.


Na državnom putu prvog B reda broj 21, odnosno deonici Kosjerić - Požega, u mestu Pesak, aktivirano je klizište, a saobraćaj reguliše semaforska signalizacija naizmeničnim propuštanjem vozila.


Na državnom putu drugog B reda broj 364, deonica Belanovica - Rudnik saobraćaj je dozvoljen putničkim vozilima, dok je zabranjen saobraćaj vozilima ukupne nosivosti preko 3.5 tona.


Na državnom putu drugog A reda broj 152, deonica Topola-Rudnik, na snazi je zabrana vozilima ukupne mase preko 3.5 tona, a saobraćaj je za ostale kategorije vozila u potpunosti normalizovan.


Na državnom putu drugog A reda broj 198, deonica Odvraćenica-Preko Brdo, došlo je do obustave saobraćaja zbog pojave snežnih nanosa te zato AMSS apeluje na sve učesnike u saobraćaju da posebno budu oprezni, prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, poštuju ograničenja brzine, postojeću signalizaciju i ne kreću na put bez odgovarajućih pneumatika i zimske opreme.


Obilne snežne padavine zahvatile su područje Crnog Vrha, gde je saobraćaj otežan i obavlja se uz obaveznu upotrebu lanaca.


U nižim predelima pada kiša koja uslovljava pojavu odrona, u svim klisurama, usecima i zasecima, najviše ih ima na putu IB-34 , duž Dunava gde se savetuje sporija i oprezna vožnja.


Na putevima prvog, drugog, i trećeg prioriteta kod Vranja u nižim predelima moguća je pojava poledice na mostovima kritičnim mestima i prevojima usled niske temperature.


Pojave sitnih odrona duž nestabilnih kamenih kosina u klisurama i usecima ima i kod Niša, a danas nije predvidjeno potpuno zaustavljanje saobraćaja na Autoputu E80, Niš -Dimitrovgrad (Granica sa Bugarskom), deonici od Čiflika do Staničenja, magistralni put prvog B reda, broj 43.


Iz AMSS podsećaju gradjane da im članstvo u AMSS može obezbediti velike uštede, ali i doneti sigurnost, bilo gde da imaju problem na putevima - u Srbiji ili u kontinentalnom delu Evrope.


Oni su preporučili svima koji još nisu imali prilike da se uvere da je u nevolji na putu dobro biti član AMSS, uz sve pogodnosti koje donosi članstvo, da se učlane u najbližoj poslovnici AMSS.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP