Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRINUDNO SLETANJE NA SURČIN

Otkazao motor na avionu s predsednikom Nikolićem!

Autor: Alo/Agencije | 17.04.2015 - 09:26:00h | Komentara: 4

Avion kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić jutros poleteo za Vatikan, prinudno se vratio na beogradski aerodrom zbog kvara na jednom motoru, a poseta Svetoj stolici je otkazana. Avion propadao dva kilometra iznad Jadranskog mora!

Avion vlade Srbije Falkon

Avion Vlade Srbije Falkon | Foto: Andrej Isaković

Kvar se dogodio na motoru vladinog falkona kada je on potpuno prestao da radi iznad Jadranskog mora, saznaje RTS.
Letelica koja se nalazila na visini od 10.000 metara propadala je skoro dva kilometra, ali je zahvaljujući iskusnom pilotu izbegnuta nesreća.

Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak potvrdila je Tanjugu da je poseta "otkazana do daljnjeg, dok se ne utvrde termini za novu posetu".
"Nadamo se da će to biti uskoro", rekla je Pak.

Tokom posete Vatikanu Nikolić je trebalo da se sastane sa papom, kao i sa
državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom, sekretarom za odnose sa državama nadbiskupom Polom Galagerom i šefom
Odseka za Zapadni Balkan monsinjorom Henrikom Jakodzinskim.

Zbog posete Vatikanu, predsednik Srbije juče se sastao sa patrijarhom Srpskim Irinejem, kako bi dobio blagoslov za ovaj put, objavio je "Danas".

Ovaj najnoviji "incident" sa avionom Vlade Srbije je poslednji u nizu sličnih slučajeva.


Zbog raznih kvarova na avionu, "falkon", koji je proizveden 1981. godine, kao i na drugom vladinom avionu "lir džetu", proizvedenom 1991, srpski zvaničnici su u više navrata imali problema.


Zbog kvara na "falkonu", u decembru 2012. godine tadašnji premijer Ivica Dačić nije na vreme poleteo sa aredoroma "Nikola Tesla" na Kipar.


Kvar je ustanovljen tek kada su premijer i delegacija ušli u avion, pa se čekala nabavka novog dela, saopštili su tada nadležni.


Problemi sa vladinim "falkonom" zabeleeni su i 19. novembra u Ujedinjenim Arpaskim Emiratima, a prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić se vratio u zemlju avionom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.


Avion se pokvario po dolaska u UAE, a kako je Tanjugu tada rečeno u kabinetu vicepremijera, članovima srpske delegacije pilot je rekao da postoji problem sa elektronikom letelice, kao i da je najverovatnije u pitanju kvar autopilota.


Sa istim avionom pet meseci ranije imao je probleme i ondašnji premijer Mirko Cvetković, koji zbog kvara letelice nije otišao u Brisel na sastanak ministara ekonomije i finansija EU.

Problem na vladinom avionu dogodio se i 2. decembra 2010. kada je Cvetković poleteo u službenu posetu Bugarskoj, da bi se vratio nakon to je pilot detektovao nedozvoljene potrese na letelici.

Nešto ranije, u novembru te godine, još jedan incident sa "lir detom" dogodio se prilikom Cvetkovićeve posete Pragu, kada je zbog problema sa uređajima za sletanje po magli delegacija morala da sleti u Karlove Vari.


Avgusta 2010. godine prilikom odlaska ministra odbrane Dragana Šutanovca u Bagdad, uoči poletanja uočen je kvar na motoru "falkona", a pošto je kvar otklonjen delegacija je otputovala.

U martu 2011. ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kasnio je u povratku iz Pariza više od tri sata, jer je pilot na pisti uočio kvar koji su mehaničari potom otklonili.


Prema ranije saopštenim podacima avio-slube Vlade Srbije "lir džet 31a" proizveden je 1991, a "falkon 50" 1981. godine.

Poslednji komentari
  • Zoran Vreme: 17.04.2015 09:47h

    Bože hvala ti što si sprečio Tomu grobara da ide kod papae Francisa. Tomo da li ti znaš da je Vatikan u zadnjih 100 god. od srbskoga etničkog prostora uz pomoć etno inženjera napravio: 6 država, 6 naroda, 6 jezika i svi su krvnički nastrojeni prema nama Srbima. Da li znaš da je nama uslov svih uslova za ulazak u katoličku Uniju da uđemo u privatnu vojsku Vatikana NATO i da ubijamo ljude zarad otimanja resursa papi.

  • EnkooknE Vreme: 17.04.2015 11:12h

    Pitam se veruje li ko u ovo?

  • miki Vreme: 17.04.2015 11:40h

    to je znak da treba mnogo toga da se obnovi. a iz naseg malog domacinstva mnogo je pokradeno, pa smo osiromasili. a verovatno je krenula i dragica i snajka za pare u vatikan, da dopune fondaciju, pa je to bio peh.

  • Era Vreme: 17.04.2015 15:55h

    Ovo je predznak da nije trebalo da kreće u Vatikan jer nisu ispunili uslove. Prvo Papa da se pokloni u Jasenovcu, drugo da se izvine Srpskom narodu za učešće Vatikana u genocidu nad Srbima u Drugom svetskom ratu, treće da se izvine za pokrštavanje Srba u Drugom svetskom ratu, četrvto da Stepinca proglasi zločincem, peto da se vrati Pravoslavnoj - svojoj veri i bude arhiepiskop i šesto da Srbima isplati ratnu odštetu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP