Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTRI EKONOMSKIH RESORA NAJAVILI UBRZANJE REFORMI

Otkazi u državnoj službi od 2015.

Autor: Sanja Đorđević | 25.06.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Uporedo sa sanacijom posledica poplava, ekonomski resori Vlade Srbije pripremaju zakonske osnove za realizaciju reformi, od kojih bi prva morala da da rezultate već od početka 2015, i to otpuštanjem viška radnika sa državnih jasli.

Budžet za narednu  godinu otkriva postotak otkaza u državnoj  i javnoj upravi: Kori Udovički

Budžet za narednu godinu otkriva postotak otkaza u državnoj i javnoj upravi: Kori Udovički | Foto: Mitar Mitrović

Kori Udovički, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, najavila je da racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru mora da počne sledeće godine.


- Budžet za 2015. godinu mora da održava isplaniranu racionalizaciju u javnoj upravi - istakla je Udovički na Ekonomskom samitu Srbije. Ona nije želela da kaže koliki je višak zaposlenih u javnom sektoru, ali je navela da je u njemu zaposleno oko 760.000 ljudi, a da u državnoj upravi radi oko 28.000 ljudi.

Vučković: Srpski deficit najveći na svetu

Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta ocenio je da bi budžetski deficit Srbije u ovoj godini mogao da bude 8,7 odsto bruto društvenog proizvoda, što je znatno više od mnogih drugih država u svetu.
- Deficit bi mogao da iznosi 2,8 milijardi evra, odnosno da bude na 8,7 odsto BDP-a, što je znatno više od ionako visokih ranijih prognoza. Gotovo da neće biti države u svetu koja će imati veći budžetski deficit, svakako je neće biti u Evropi - rekao je Vučković.

- To je previše i broj zaposlenih se mora smanjiti - rekla je Udovički, i dodala da će na jesen biti napravljen paket zakona koji će definisati sistem zapošljavnja i nagrađivanja javnih službenika. Podsetimo, racionalizacijom broja zaposlenih u državnom sistemu Vlade se bave poslednjih pet godina, ali osim procena da je višak bar oko 30 odsto zaposlenih i prebrojavanjem istih, ništa konkretnije nije urađeno.

Dušan Vujović, ministar privrede, s druge strane tvrdi da, uprkos poplavama koje su nedavno pogodile Srbiju, Vlada nastoji da ostvari najavljeni zamah u usvajanju zakona, te da će najkasnije oko 20. jula stići u parlament zakoni o stečaju i privatizaciji, koji će omogućiti i konačni završetak privatizacije društvenog kapitala do 31. decembra 2016. godine.

- Preduzećima koja nemaju šansu odmah ćemo ponuditi mogućnost da se ide sa socijalnim programima i da se traže rešenja u okviru zakona o stečaju, dok će se za ona koja imaju šansu raditi po zakonu o privatizaciji. Procene su da će prve grupe preduzeća završiti taj proces uspešno, ili stečajem, početkom februara 2015, a najkasnije do 20. februara, dok će poslednja grupa završiti taj proces krajem marta, odnosno početkom aprila sledeće godine - rekao je Vujović.

Za „Železaru“  zainteresovano  osam investitora

Za „Železaru“ zainteresovano osam investitora | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

On je najavio i da će početkom jula biti raspisan prvi tendera za „Železaru Smederevo“, da ima sedam ili osam zainteresovanih investitora, a da će rešenje za tu firmu Vlada imati u septembru. Ministar finansija Lazar Krstić rekao je da će rebalans budžeta biti usvojen kada se završi procena štete od poplava i procena efekta poplava na budžet, odnosno krajem avgusta ili sredinom septembra, kao i da se, prema preliminarnim procenama, privredni rast zemlje kreće od minus 0,5 do nula odsto.

Dušan  Vujović

Dušan Vujović | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

Naše kamatne stope krojene za dilere droge


Ministar Vujović ističe da je jedan od najvećih problema na tržištu previsoka kamatna stopa i da bi subvencionisani krediti Vlade trebalo to da rešavaju.
- Kada bi kamatna stopa na kredite u Americi iznosila 15 odsto, samo bi se dileri droge i uvoznici automobila zaduživali - ocenio je Vujović, i dodao da je cilj Vlade da se kamatna stopa za kredite namenjene privredi snizi na pet do šest odsto, a da subvencionisane kredite najviše koriste mala i srednja preduzeća.

Poslednji komentari
  • perica Vreme: 25.06.2014 09:19h

    Sta tek od sl.godine cete drzavne jasle da pretresete?? To ste prvo trebali da uradite,a ne da zaposljavate svoje odmah posle izbora... Ukraina ima 45 miliona stanovnika a ima 386 poslanika.A srbija po toj proporciji moze da ima 80tak maximum! Sama jedna propala Kikinda ima 39 odbornika i svu pratecu administraciju koja laduje kao Torbica i drustvo.

  • mila Vreme: 25.06.2014 11:30h

    To nas neko zeza.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP