Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GENERAL GRAHOVAC:

Otkriti uzrok pada helikoptera!

Autor: V. P. | 07.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

- Treba pozvati na odgovornost sve koji su krivi za pad helikoptera, ali tek nakon nove istrage kojom bi bio utvrđen uzrok udesa. Više javno tužilaštvo u Beogradu, kome je Vojska Srbije predala ovaj slučaj nakon završetka rada dve komisije, sada mora da naredi dopunsku istragu odnosno revizuju izveštaja koji govore o hronologiji događaja naposredno pred pad helikoptera i propustima koji su mu prethodili, ali nigde nije napisano šta je tačan uzrok zbog čega se to dogodilo - kaže za „Alo!“ bivši zamenik komandanta RV i PVO, general Blagoje Grahovac.

Omer je heroj: Blagoje Grahovac

Omer je heroj: Blagoje Grahovac

Grahovac naglašava da velika tragedija koja se dogodila i koja je gubitak za porodice i prijatelje, ali i vojsku i državu, sada nepromišljenošću, može proizvesti veću štetu i od ove koja se već desila.


- To će se desiti ako se zbog javnog mnjenja preduzmu ishitrene mere prema bilo kome u sistemu rukovođenja i komandovanja, a u vezi sa ovim slučajem. To bi bilo ubijanje etičkog principa u pilotima službe traganja i spasavanja, a to bi bila najveća moguća šteta koju bi neka država mogla imati. Posle ubijanja etičkog principa pilota, nastupilo bi ziheraško-birokratsko-administrativno dovijanje, ne da se zadatak spasavanja izvrši, nego da se on ne izvrši - smatra Grahovac.
General ističe da bi takvo ziherašenje moglo prouzrokovati ko zna koliko drugih žrtava koje bi inače mogle biti spasene.

- Ukoliko se u istrazi krene putem da je u ovom slučaju neko pogrešio, a sve zbog tobožnjeg utiska da institucije sistema rade svoj posao, ući će se u štete sa nesagledivim posledicama. Omer Mehić je heroj kojim se mogu ponositi: porodica, rodbina, prijatelji, Vojska Srbije i država Srbija - zaključuje Grahovac.

Pokrenute predistražne radnje


Tužilaštvo sprovodi predistražne radnje u sklopu istrage o padu vojnog helikoptera, a izjave bi uskoro trebalo da daju najviši oficiri VS i ministar odbrane. Za sada se ne zna kada će početi saslušanja, ali bi prvi izjave trebalo da daju komandant RV Ranko Živak i komandant 204. Vazduhoplovne brigade Predrag Bandić, da bi kasnije o slučaju govorili i ministar odbrane Bratislav Gašić, kao i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković. Dok traju predistražne radnje, javnost i dalje čeka da se objavi dokumentacija o istrazi uzroka nesreće u kojoj je stradalo sedam osoba. Na sajtu Ministarstva odbrane i dalje stoji samo dokumentacija na ukupno 17 strana, a poverenik za informacije od javnog značaja rekao je da mu stižu žalbe što dokumentacija nije objavljena.

Poslednji komentari
  • mile Vreme: 07.04.2015 09:57h

    ama, helikoper je gadjan raketom! naredio licno dikovic, a gasic ga je podstrekavao na lansiranje. udruzeni zlocinacki poduhvat. novinari, dokle?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP