Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAŠTO PRIŠTINA ŽELI DA OTME BOGATSTVO SRBIJE

OTKRIVAMO: Bez „Gazivoda“ Srbi na severu ostaju bez struje!

Autor: I. Kljajić | 09.05.2015 - 19:01:00h | Komentara: 1

Najglasnije protivljenje Briselu premijer Aleksandar Vučić izgovorio je u četvrtak, kada je evropskom komesaru Johanesu Hanu, otvoreno poručio da ne da „Gazivode“, hidroelektranu i jezero koji su od početka pregovora Beograda i Prištine veliki kamen spoticanja. Jer, ko gazduje „Gazivodama“, koje se jednim delom prostiru na severu Kosova, a drugim zadiru i u centralnu Srbiju, gazduje ne samo nad ovom teritorijom, već i nad najznačajnijim strateškim resursima - vodom i strujom!

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: E. Čonkić

Naši sagovornici iz EPS-a objašnjavaju da sistem „Gazivode“ diktira ne samo vodosnabdevanje Prištine i nekih kosovskih opština, već na godišnjem nivou zadovoljava najmanje trećinu potreba za strujom na severu KiM.


U dokumentima EPS-a, u koje je „Alo!“ imao uvid, navodi se da se hidrosistemom „Ibar-Lepenac“ navodnjava deo centralnog Kosova, a termoelektrane u Obiliću se „hlade“ vodom sa „Gazivoda“, što je za Prištinu najvažnije.

Hoće branu, hidrocentralu, jezero...


U nastavku pregovora Beograda i Prištine, između ostalog, trebalo bi da se pregovara i o tome ko će, kad počne primena dogovorenog u Briselskom sporazumu, upravljati branom, hidrocentralom i jezerom Gazivode. Pregovore dodatno komplikuje činjenica da su dve trećine jezera u Srbiji i da se Beograd zalaže da ceo kompleks bude pod kontrolom buduće Zajednice srpskih opština. Priština uporno odbija pregovore o ovoj temi, jer tvrde da je reč o kosovskom bogatstvu i imovini.

- „Obilić“ ne bi radio ukoliko bi se u „Gazivodama“ zavrnule slavine - objašnjava naš sagovornik.


Procene pokazuju da Zubin Potok od jezera nema nikakvu korist i godišnje gubi bar sedam miliona evra. Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović objašnjava da su hidrocentrala i kompletan hidrosistem „Ibar - Lepenac“ značajni za opstanak Srba na severu Kosova, jer garantuju energetsku i ekonomsku stabilnost ovog dela KiM. Samo u prošloj godini profit tog preduzeća iznosio je više od 10 miliona evra.

Vulović je podsetio da se tri četvrtine kapaciteta tog preduzeća nalazi na teritoriji Zubinog Potoka, a da se 99,9 odsto profita ostvaruje na teritoriji ove opštine zbog čega Srbija nema razloga da daje ni deo ovog preduzeća.

Jezero zadire i u centralnu Srbiju: Mapa „Gazivoda“

Jezero zadire i u centralnu Srbiju: Mapa „Gazivoda“

Ulog u ovom sporu je i preuzimanje velike trafo-stanice „Valač“ na Rogozni, na samoj granici Srbije i Kosova koja pripada EPS-u i preko koje se sever Kosova, iz pravca Novog Pazara iz Srbije snabdeva strujom.

Hidrocentrala i kompletan hidrosistem „Ibar - Lepenac“ značajni su za opstanak Srba na severu Kosova, jer garantuju energetsku i ekonomsku stabilnost. Inače, temelj za izgradnju brane budućeg veštačkog jezera Gazivode postavljen je 1972. Kompleks je građen iz kredita MMF-a koji je najpre otplaćivala Jugoslavija, a potom Srbija. Pregrađivanjem Ibra kod mesta Gazivode nastalo je jezero sa oko 380 miliona kubnih metara vode koja pokriva površinu od oko 12 kvadratnih kilometara.

Đurić: Ne pada nam na pamet da pravimo kompromise


I direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić juče je poručio da Srbiji “ne pada na pamet da pravi kompromise o tom važnom hidrosistemu” i da Priština različitim trikovima pokušava da to pitanje prikaže u svoju korist. On naglašava da je najveći deo „Gazivode“ na teritoriji centralne Srbije, da se reč Gazivode ne pominje ni u jednom sporazumu. Upitan da li bi to pitanje moglo da zaustavi evropske integracije Srbije, on je rekao da ne misli da EU ne vidi i ne ceni napore koje činimo i da neće ostati bez odjeka odluka Prištine da ne dođe u utorak na razgovore u Brisel.

Poslednji komentari
  • istorija Vreme: 09.05.2015 22:11h

    e moj premijeru koga si sve slusao za savete

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP