Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

U REZIDENCIJI AMBASADORA SAD

Otkrivena bista Nikole Tesle (FOTO)

Autor: Tanjug | 01.06.2015 - 13:01:00h | Komentara: 0

Bista Nikole Tesle, rad akademskog vajara Bojana Mikulića i poklon Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, svečano je danas otkrivena u rezidenciji ambasadora SAD u Beogradu u znak sećanja na ovog velikog naučnika.

Bista Nikole Tesle

Bista Nikole Tesle | Foto: Tanjug/ Rade Prelić

- Sjedinjene Države i Srbija zajedno se duboko ponose dostignućima i ogromnim doprinosom koji je Nikola Tesla dao svetu u kojem živimo - rekao je zamenik ambasadora SAD Gordon Dugud na svečanosti.


Tesla je, kako je ukazao, bio građanin obe naše zemlje, "ali više od svega, bio je inovator i sanjar koji je promenio svet nabolje".

Dugud je dodao da su Teslini izumi poboljšali živote ljudi širom sveta, a da njegove ideje nastavljaju da inspirišu istraživače i danas.

Nikola Lončar, predsednik i osnivač Tesline naučne fondacije koja je poklonila bistu, istakao je da je ovaj trenutak simboličan za odnose Srbije i SAD, kao i Srbije i dijaspore i izrazio nadu da će ona biti nastavljena i u budućnosti.

U SAD živi 5,3 miliona građana koji vode srpsko poreklo zbog čega je, kako je rekao, važno uspostaviti snažne veze Srbije i SAD i srpske dijaspore i Srbije, rekao je on i dodao da je Tesla bio ponosan na svoje američko državljanstvo i srpsko poreklo.

Svečanosti u rezidenciji ambasadora SAD prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu kulture Igor Jovičić, kao i pomoćnica ministra kulture Asja Drača Muntean.

Inače, jedna bista Nikole Tesle, koju je izradio akademski vajar Bojan Mikulić, od ove zime krasi i lobi hotela "Njujorker" na Menhetnu, u kojem je Tesla živeo od 1933. pa sve do smrti.

Tesla (1856-1943) je na današnji dan pre tačno 123 godine prvi i jedini put boravio u Beogradu, i tada je tokom posete koja je trajala svega 31 sat odlikovan Ordenom Svetog Save drugog strepena.

Umro je u Njujorku, 7. januara 1943. godine, a urna s njegovim pepelom preneta je kasnije u Beograd i danas se čuva u Muzeju Nikole Tesle.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP