Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOGOVOR VELIKIH SILA

Otkriveni američki tajni dokumenti o Srebrenici

Autor: Tanjug | 12.07.2015 - 19:38:00h | Komentara: 4

Američki dokumenti sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, otkrivaju prećutni dogovor Amerike, Velike Britanije i Francuske da se srebrenička enklava, radi mira, 1995. godine prepusti snagama Ratka Mladića.

Srebrenica

Srebrenica | Foto: Profimedia.rs

To praktično znači da, iako je Evropski sud pravde u Hagu konstatovao da Srbija nije sprečila genocid u Srebrenici, dokumenti ukazuju da Srbija nije jedina odgovorna za nečinjenje, naveo je B 92.

Skidanje oznake tajnosti sa oko 2.000 stranica dokumenata administaracije američkog predsednika Bila Klintona, otkrile su pozadinu događaja iz jula 1995. godine i masakra koji je Vojska Republike Srpske izvršila nad muškim stanovništvom Srebrenice, prenosi B92.

Mesec dana ranije vojska Ratka Mladića uzela je oko 400 "plavih šlemova" za taoce, kako bi sprečila NATO da bombarduje položaje VRS.

- Ubrzo su SAD, zajedno sa Britanijom i Francuskom, odlučile da supenduju upotrebu vazdušnih napada. Scena za pad Srebrenice je postavljena, naveo je visoki komesar za ljudska prava UN Zeid Rd Al-Husein.

Francuska novinarka Florans Artman, bivša portparolka Tužilštva Tribunala u Hagu, u svojoj knjizi "Slučaj Srebrenica - političko krvoproliće" tvrdi da je pad Srebrenice u ruke Vojske Republike Srpske dogovoren sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem.

- U junu 1995. u cilju da se deblokira diplomatski proces, tajno, Francuska, Velika Britanija i SAD prave taj dil, da tako kažem, sa Miloševićem. Nažalost, bez posebene pažnje i zahteva zapada da, ako se pušta Mladićeva vojska da uzme Srebrenicu, da spasi svaki život. Nažalost, taj dogovor nije išao do te dimenzije, navela je Artman.

Holandski bataljon "plavih šlemova", koji je direktno bio odgovoran za bezbednost Srebrenice, nije bio obavešten o dogovoru velikih sila.
- 29. maja 1995. Amerikanci su odlučili da tiho suspenduju vazdušne napade na bosanske Srbe na neodređeno vreme, kako su to objasnili. Ovu odluku doneli su zajedno sa Britancima i Francuzima. Holandska Vlada o tome nije obaveštena kao ni bošnjačka Vlada, izjavio je Bart Nijpels, koautor filma "Zašto je Srebrenica morala pasti"?
I dok je Ratko Mladić napredovao ka zaštićenoj UN enklavi, Holanđani su uputili dva zahteva za vazdušnu podršku NATO, ali je oba odbio zapovednik UNPROFOR-a, francuski general Bernar Žanvije.

- Tek kada su snage bosanskih Srba navalile na UN barikade u Srebrenici, Žanvije je zatražio podršku, generalni sekretar Akaši je odobrio, ali samo pod jednim uslovom - vazdušna dejstva mogu biti korišćena samo protiv oružanih sistema koje pucaju na blokadu UN. Prekasno i premalo, ocenio je Al-Husein.

Nakon emitovanja filma "Zašto je Srebrenica morala pasti" na javnom servisu Holandije, otkriveno ponašanje saveznika uznemirilo je vlasti u Hagu koje već 20 godina nose sramno breme odgovornosti za zločin u Srebrenci.

B 92 podseća da je 2002. godine, nakon izveštaja o Srebrenici, holandska Vlada podnela je ostavku iz moralnih razloga, preuzevši tako jedina političku odgovornost za to što holandski bataljon u Srebrenici nije sprečio masakr.
- Trenutno proučavamo nove podatke. Takođe smo od partnera zatražili dodatne informacije o ovoj temi. Nakon toga ćemo informisati holandski parlament o našim saznanjima. Do tada nećemo komentarisati ovu temu u medijima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Holandije.
Posle mnogo godina, svetski zvaničnici govore o zajedničkoj odgovornosti za Srebrenicu, naveo je B 92.
Poslednji komentari
  • psiholog Vreme: 12.07.2015 20:09h

    Pa, to mi znamo odavno, ali sta vredi kada im niko nista ne moze. Sila Boga ne moli.

  • jasmina Vreme: 12.07.2015 20:26h

    Tacno je da su Holandjani poludeli..posebno sto su ih partneri izigrali..!! Sada je kasno za sve..!!

  • ana Vreme: 13.07.2015 08:05h

    što bi Srbija sprasavala ubice Srba u drugoj državi. E buda,a.

  • Mira Vreme: 13.07.2015 08:11h

    Postovana gopodjo Radojkovic, kada osoba od ugleda kao Vi iznese cinjenice koje i veliki broj "malih"ljudi zna, onda one imaju daleko vecu tezinu u svetskoj javnosti! Dug zivot i dobro zdravlje u borbi za istinu! S postovanjem, Mira.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP