Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BACAJU IZ NEMOĆI

Otkupljivači bacaju višnju zbog lošeg kvaliteta

Autor: Lj. Mitić | 15.07.2014 - 16:18:00h | Komentara: 0

Samo u prethodnih dvadesetak dana od kada traje berba višanja na teritoriji Topličkog okruga, otkupljivači su prema nezvaničnim podacima na raznim lokacijama prosipali i bacili preko 150 tona ovogodišnjeg roda.

Višnje

Višnja umesto u hladnjači završila kraj seoskog puta / foto: Fejsbuk: Vesti iz Prokuplja

Kao razlog zašto su to uradili, pominju loš kvalitet i nemogućnost da robu skladište u hladnjačama, pa su bili prinuđeni da se na bilo koji način otarase višnje koju su ranije otkupili od seljaka.
Iako niko od otkupljivača nije želeo javno da potvrdi tu informaciju jer se boje da ih nadležne službe ne kazne što višnju prosipaju po utrinama i divljim deponijama bez ikakve kontrole, nema sumnje da su to uradili.
- Pored štete koju već imamo jer otkupljenu višnju moramo da platimo jer nismo mogli da je smestimo u hladnjače, sada nas nadležne inspekcije jure zato što smo višnju prosipali u polje. Drugog izlaza nije bilo, nismo mogli da je držimo u kamione i morali smo da je se nekako otarasimo – kaže jedan od otkupljivača.

Višnje

Višnje zbog kvaliteta bačene kraj seoskog puta / Foto: Fejsbuk Vesti iz Prokuplja

On tvrdi da nema otkupljivača koji ove godine nije bacio nekoliko desetina tona višnje, jer je kvalitet loš i nije mogao dalje da je distribuira. Očigledno da otkupljivačima, ali pre svega i seljacima ova godina ne samo da neće doneti zaradu, već će verovatno svi biti na gubitku.

Višnje

Bolje da ih nisu ni brali / foto: Fejsbuk: Vesti iz Prokuplja

Predsednik Mesne zajednice Gornja Stražava Dragoslav Milosavljević kaže da su seljaci nezadovoljni niskom otkupnom cenom, što će verovatno narednih godina desetkovati zasade u opštini čuvenoj po rodu oblačinske višnje. Deo ovogodišnjeg roda ostaće i neubran.
Ipak, vodeći se logikom bolje išta nego ništa, seljaci uglavnom prodaju višnju, gde još to mogu.
– Iako je cena od 25 dinara mala jer gotovo polovinu uzmu berači, seljaci uglavnom beru svoje zasade. Višnja koja se pojavila u ataru sela Gornja Stražava je najverovatnije prosipana iz nekog kamiona, a verovatno su je izbacili otkupljivači jer nisu imali gde da je smeste u hladnjače – tvrdi Milosavljević.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP