Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SKANDALOZNO REŠENJE SUDA U POŽAREVCU

"Otporaši" plaćaju Markove batine!

Autor: E.I. | 05.06.2013 - 12:12:00h | Komentara: 2

Maratonski sudski postupak koji se vodio protiv Marka Miloševića i petorice njegovih saradnika, zbog premlaćivanja trojice "otporaša", okončan je još u martu prošle godine, zbog zastarevanja. Iako je do zastarevanja dovela sudija Gordana Vidojković, troškove suđenja nije trebalo da plati lično ona, već građani Srbije, ali je ona odlučila drugačije: troškove će platiti pretučeni otporaši Nebojša Sokolović i Momčilo Veljković!

Momčilo Veljković

Momčilo Veljković sa rešenjem!

Sokolović i Veljković nisu dobili pravdu za brutalno premlaćivanje, a sad još plaćaju i 822.000 dinara na ime sudskih troškova

Naime, sudija je u obrazloženju rešenja navela da pretučeni snose odgovornost za neka odlaganja, pa će zato morati u budžet da plate znatan deo troškova, ukupno 822.000: Sokolović 777.500, a Veljković 44.750 dinara.

Bez Marka na suđenju!

Marko Milošević nije se pojavljivao na suđenju, iako je znao da se ovde vodi proces protiv njega, na koji je pozivan i preko oglasne table Osnovnog suda. Međutim, sudija Vidojković nije smatrala da je on time ometao suđenje, pa mu nije dodelila da plati ni dinar sudskih troškova.

Ogorčeni "otporaši" smatraju da je ovakva odluka sudije Vidojković njena lična osveta, jer su je tokom suđenja prozivali po medijima. - Sve nedolaske uredno sam opravdao, pa zato nema govora o namernom otezanju. Jasno je da je ovakvo rešenje sudija donela jer smo tražili njeno razrešenje - kaže Sokolović. «Otporaši» ističu da je sve vreme postupka sudija Vidojković donosila skandalozne odluke, u čemu je imala zaštitu SPS-a.
- Kad je proces dovela do zastarevanja, njoj je ministar Milutin Mrkonjić javno čestitao na sudijskoj hrabrosti, pa je jasno koja je stranka štiti svih ovih godina - kaže Veljković i navodi da je sudija Vidojković opstruirala sve što je mogla, a završnica u tome bilo joj je ovo rešenje sa sudskim troškovima.

Marko Milošević

Marko Milošević

 

Država isplaćuje troškove!

Istim rešenjem sudije Vidojković naložila je državi Srbiji da isplati troškove advokatima u postupku: Dušanu Cvejiću, koji je zastupao "otporaše" 1,7 miliona, Danici Spasić koja je zastupala Markove prijatelje 1,75 miliona i Mirjani Vlašković, Markovom advokatu po službenoj dužnosti, 105.375 dinara.

- Nakon što je prvo država odbila da goni napadače, pa smo to morali sami, sudija je najpre odbijala naš zahtev da u proces uvede i Marka, i pored iskaza svedoka da je on bio glavni akter ove tuče. U proces ga je uvela tek pošto je pobegao iz zemlje i dobio azil u Rusiji, pa nije mogao da bude izručen Srbiji. Nakon toga, 2008. godine donela je presudu po kojoj potvrđuje da je i Marko učestvovao u tuči, ali da se ne zna ko je koga udarao, iako su svedočenja očevidaca bila precizna. Međutim, u februaru 2009. godine Okružni sud je naložio novi postupak, ali ona 15 meseci nije zakazala nijedno ročište - kaže Veljković.

Mommčilo Veljković

Mommčilo Veljković čita skandalozno rešenje!

On navodi da je uskoro nakon toga sudija objavila zastarevanje procesa, jer je smatrala da se radi samo o teškim povredama, ali je Apelacioni sud smatrao da su to povrede opasne po život, pa je naložio novo suđenje, pošto zastarevanje nastupa tek 2020. godine. - Ipak, sudija je našla način da dovede do zastarevanja, tako što je Sokolovićeve povrede ipak proglasila samo teškim, jer nije dozvolila nova veštačenja, iako su stara, iz 2000. godine, urađena nepotpuno i površno - kaže Veljković, koji je zadobio lakše povrede, dok je najteže povređeni, Radojko Luković, poginuo 2010. godine.


Zbog ovako skandaloznog epiloga suđenja, koje se tokom svih ovih godina pratilo i u Evropskoj uniji, Veljković je najavio štrajk glađu ispred Vlade Srbije. - Očekujem hitnu reakaciju potpredsednika Vlade, Aleksandra Vučića, koji je pravnik po struci i koji odlično zna da EU i Venecijanska komisija prate proces reforme pravosuđa u Srbiji. Način postupanja sudije Vidojković predstavlja pravi primer pristrasnog rada sudije, koja na sve načine štiti Marka Miloševića, a kažnjava njegove žrtve - kaže Veljković. Ukoliko država ne bude reagovala, on će zatražiti azil u nekoj od stranih zemalja, možda i u Albaniji, jer smatra da nigde neće proći gore nego u sopstvenoj zemlji.

Osnovni sud Požarevac

Osnovni sud Požarevac

 

Mommčilo Veljković

*Kliknite za uvećanje

Tražili razrešenje sudije!

Sokolović i Veljković su u martu prošle godine podneli zahtev Visokom savetu sudstva za razrešenje sudije Vidojković. Međutim, tek nakon 15 meseci, kad je VSS prozvan u medijima zbog sporosti, iz ovog tela su se oglasili i rekli da nisu našli nijednu povredu sudijske funkcije u njenom radu. Takođe, naveli su da su razmatrali njen rad samo nakon reizobora sudija, od 1. januara 2010. godine, iako je ona ovaj sporni proces vodila još od 2001. godine.

Poslednji komentari
  • goca Vreme: 05.06.2013 12:26h

    Dobro i od pokojnog Luke nije trazila da plati troskove !!! Sud u Pozarevcu leglo mita i korupcije !!!!

  • petar Vreme: 05.06.2013 15:51h

    U Pozarevcu su i sudije i advokati u dosluhu.Glavnu rec vodi sps,Advokati odlazu procese, dok sudije to tolerisu i tako u krug.Biras advokata koji poznaje sudiju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP