Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POBEDA ALO!

Otpuštenu trudnicu vraćaju na posao!

Autor: R. Ćoralić | 09.01.2014 - 20:00:00h | Komentara: 2

Beba Mila, koja je 1. januara ugledala svetlost dana u gradskom autobusu, mogla bi svojoj mami Maši Vladisavljević (28) da donese sreću i na poslovnom planu i da je vrati na posao u Tehničko-ekonomskom centru, koji sprema obroke za Klinički centar Srbije, gde je ostala bez posla u četvrtom mesecu trudnoće.

Maša Vladisavljević

Maša se porodila 1. januara u vozilu GSP-a


Maša je u kuhinji te ustanove po ugovoru bila angažovana nešto više od godinu dana, ali je, ističe ona, po povratku koleginice sa porodiljskog najpre poslata na godišnji odmor, a kasnije i kući. Mama male Mile priznaje da nadležnima nije dostavila lekarske izveštaje da je u drugom stanju, ali tvrdi da ih je usmeno obavestila o tome.

- Radila sam po ugovoru i kada je trebalo da me prime za stalno, prebacili su me da budem zamena koleginici koja je na porodiljskom, na mesto pomoćnog radnika u kuhinji. Kada je ona trebalo da se vrati, prvo su me poslali na godišnji odmor, a onda mi je 14. avgusta uručeno rešenje o raskidu ugovora. Na rešenje se nisam žalila jer sam se nadala da će me vratiti na posao, kao što su i obećavali. Rekli su mi i da nema potrebe da dostavljam dokumentaciju. Međutim, niko me nikad nije pozvao - kaže Maša i dodaje da nije imala novca da angažuje advokata kako bi svoje pravo ostvarila na sudu.

Klinički centar u Beogradu

Maša je radila kao kuvarica u kliničkom centru u Beogradu

Međutim, Bojan Mihajlović, direktor Tehničko-ekonomskog centra, ističe da nije znao da je Maša u vreme isticanja ugovora o radu bila trudna.

- Svima koji su bili angažovani na određeno vreme tada je istekao ugovor i nikome nije produžen. Maša nikoga nije obavestila da je u drugom stanju. Nije otvorila trudničko bolovanje niti je posle 30 dana od isteka ugovora o radu dostavila izveštaje lekara. Da mi je rekla da je trudna, ugovor bi joj sigurno bio produžen jer se trudimo da u svemu ispoštujemo zakonske okvire. Žao mi je zbog svega što se dogodilo i obećavam da ću joj izaći u susret i potruditi se da je ponovo angažujem čim se ukaže slobodno radno mesto, ako se pokaže da je bila dobar radnik - objašnjava Mihajlović, dodajući da je tokom jučerašnjeg dana i lično stupio u kontakt sa porodiljom i da je obavestio o tome.
On je obećao i da će Maši lično pomoći.

Inspekcija: Proverićemo sve

U inspektoratu za rad nadležnog ministarstva juče nam je potvrđeno da se Maša Vladisavljević posle prestanka radnog odnosa nije obraćala inspekciji rada, ali da će „svakako izvršiti inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti“.
Prema Zakonu o radu, poslodavci su dužni da trudnicama zaposlenim na određeno vreme produžavaju radni odnos do isteka korišćenja prava na porodiljsko. Rešenje o otkazu ugovora o radu ništavno je ako je na dan otkaza poslodavcu bilo poznato da je zaposlena ostala u drugom stanju ili ako je trudnica u roku od 30 dana od dana prijema rešenja o otkazu ugovora o radu obavestila poslodavca o istom i o tome dostavila odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa.

Poslednji komentari
  • seljak Vreme: 09.01.2014 21:54h

    Treba da dobije posao,a sta cemo sa ostalim trudnicama koje su se porodile u bolnici?Jeftini trikovi politicara zbog izbora

  • Mina Vreme: 09.01.2014 22:08h

    Ovo "čim pre ako" obećanje da će je vratiti na posao ("ponovo angažovati" zapravo) mi baš i ne deluje mnogo čvrsto, al' 'ajde da im verujemo i da ženi sreću ne kvarimo...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP