Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

I MODA UBIJA

Otrov u odeći niko ne kontroliše!

Autor: Ružica Kantar | 22.11.2012 - 23:03:00h | Komentara: 3

U Srbiji ne postoji nijedna institucija koja kontroliše prisustvo otrovnih hemikalija u odevnim predmetima!

„Grinpis“ pokrenuo kampanju protiv modnih marki kod kojih je pronašao otrov u garderobi

„Grinpis“ pokrenuo kampanju protiv modnih marki kod kojih je pronašao otrov u garderobi | Foto: AP

Čak ni nakon što je ekološka organizacija “Grinpis” iznela uznemirujuće podatke da su u graderobi više odevnih marki pronađene supstance koje remete rad hormona i imaju kancerogeno dejstvo, nijedna služba u našoj državi nema nameru da se pozabavi ovim problemom!


„Beneton” postavio kamere u lutke!

Proizvođač garderobe “Beneton” je u svojim prodajnim objektima širom sveta postavio kamere u oko lutkama u izlogu da bi ispitao navike potrošača i tome prilagodio svoju ponudu. Kako otkriva list “24 sata”, kamere u lutkama postoje i u Srbiji, ali su kod nas postavljene samo zbog krađa.
Petar Cvijić, direktor razvoja u toj kompaniji, izjavio je da u Srbiji nije potrebno da se prate navike potrošača, jer se kroz centralni servis tačno vidi šta građani kupuju.
- Povećali smo nadzor jer krađe prave problem i zaposlenima, koji treba da nadoknade taj gubitak iz svog džepa - navodi Cvijić.

Svestska javnost ostala je šokirana činjenicom da su u čak 14 vodećih svetskih proizvođača nađene hemikalije koje u većoj količini mogu prouzrokovati rak, alergiju, oštetiti organe i hormonski sistem. Međutim, reakcija domaćih institucija je potpuno izostala!

Iako su gotovo svi mediji izveštavali o tome, u tržišnoj inspekciji poručili su za “Alo!” da taj sektor nije “dobio obaveštenje” o spornim artiklima, te da u vezi sa tim ništa neće biti preduzeto.


- Kontakt tačka sektora tržišne inspekcije nije dobila obaveštenje o spornim artiklima radi daljeg preduzimanja mera u vezi sa nebezbednim proizvodima, odnosno određivanjem mere povlačenja ili opoziva robe sa tržišta ukoliko ista nije usaglašena sa propisanim zahtevima - saopštili su nam u tržišnoj inspekciji, uputivši nas na Ministarstvo zdravlja.
Međutim, u ministarstvu Slavice Đukić Dejanović kratko su poručili da kontrola odeće uopšte nije u njihovoj nadležnosti.
Petar Bogosavljević, direktor Pokreta za zaštitu potrošača Beograd, kaže za “Alo!” da je opšte poznato da u Srbiji niko ne kontroliše toksičnost hemikalija.

- A sve i da kontroliše, moguće je da bi se našlo prisustvo tih hemikalija u meri koja je dozvoljena, jer je Srbija znatno ublažila svoje propise kako bi ih uskladila sa evropskim. Nekada su zakoni o bezbednosti bili mnogo stroži, naročito kada se radi o proizvodima za decu, ali to, nažalost, više nije slučaj - ocenio je Bogosavljević.

Najčešći otrovi u tekstilu!

 Formaldehid - “ljudski karcinogen”!
Izrađena odeća često se prekriva formaldehidom, koji je tokom transporta čuva od gužvanja ili truljenja usled gljivica. Na ovo jedinjenje zabeležene su teške alergijske reakcije, a prisutni su i dugoročni negativni, kumulativni efekti na zdravlje. Toksikološki američki nacionalni program 2011. godine formaldehid je opisao kao “ljudski karcinogen”.


NFE - Utiče na hormone i šteti prirodi
Još jedan uobičajeni dodatak odeći je nonilfenol ehtoksilat (NFE). Njegova upotreba je ograničena u većini regija gde se brendirana odeća prodaje. Ima sposobnost da oponaša estrogen, zbog čega remeti prirodnu ravnotežu hormona u pogođenim organizmima. Otkriveni su u mnogim otpadnim vodama sveta, što je zabrinjavajuće zbog toksičnosti za žive organizme u vodi. U EU je upotreba ograničena zbog štetnosti po životnu sredinu i ljude.


PFC - Izaziva rak dojke
Perfluorinatna jedinjenja (PFC) dugo vremena su smatrana neotrovnim, ali je 2001. otkriveno da se nakupljaju u ljudskom telu i okolini. Ove hemikalije sadrži odeća koja se ne gužva i ne pegla. Mnoge studije ih vežu za rak dojke.


PPD - Alergijske reakcije!
Odeća crne boje i bojila za kožnu odeću često sadrže p-fenilendijamin (PPD), koji može izazvati alergijske reakcije. Američki centar za kontrolu bolesti navodi PPD kao kontaktni alergen. Simptomi izloženosti uključuju iritaciju grla (ždrela i grkljana), bronhijalne astme i dermatitis. Koristi se i u raznim bojama za kosu, obojenom krznu, obojenoj koži i određenim fotografskim proizvodima.

Poslednji komentari
  • amer Vreme: 23.11.2012 04:59h

    u srbiji ne postoji kontrola nicega, a kamoli odece, ne postoji kontrola hrane i vode, zastita radnika,zastita gradjana srbije ce postati gora od africkih drzava

  • MIRA Vreme: 24.11.2012 01:01h

    NIJE MI JASNO, TOLIKO IMAMO PAMETNIH LJUDI A DA SMO TOLIKO ZAOSTALI PO PITANJU EKOLOGIJE, ZAGADJENOSTI I OTROVA. SRBIJA BI TREBALA PRVO DA RICIKLIRA PLASTIKU I DA SE MALO VISE BRINU O BUDUCIM GENERACIJAMA, KOJE NECE MOCI DA PREZIVE SVE TE OTROVE, KOJE UDISU, JEDU, PIJU I OBLACE. MOLIMO NADLEZNE ORGANE DA SE POBRINU O BUDUCIM ZIVOTIMA A I O NASIM.POZDRAV SA BLAGOSLOVOM,ZA SVE LJUDE OVOGA SVETA.

  • Zoran Vreme: 24.11.2012 01:11h

    Nazalost, jako je malo komentara za ovako uzasno saznanje o raznim otrovima, pocevsi preko vazduha, vode, hrane a sada i odece. apelujemo na svest pametnih Srba da se pozabave ovom tematikom, da nebi potpuno nestali sa zemljine kugle.U interesu nam je svima da odbacimo djavolje ruho i da se okrenemo narodu i Bogu za spasenje. Hval.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP