Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NI VOĆE NI POVRĆE VIŠE NIJE ZDRAVO

Otrov vreba iz bresaka!

Autor: J. Jokanović | 20.06.2015 - 19:00:00h | Komentara: 11

Lekari redovno preporučuju zdravu ishranu baziranu na voću i povrću, međutim, malo je poznato da i ono može biti vrlo pogubno po nas! Naime, pesticidi kojima se preskaju voće i povrće u više istraživanja povezani su sa brojnim zdravstvenim problemima, a mnogi su okarakterisani i kao kancerogeni!

Najviše pesticida ima u jabukama, slede breskve, celer, spanać, jagode...

Najviše pesticida ima u jabukama, slede breskve, celer, spanać, jagode... | Foto: Nenad Pavlović

Kako bi se pomoglo potrošačima da odaberu najmanje prskane namirnice američko neprofitno ekološko udruženje EWG svake godine objavljuje spisak „čistog i prljavog“ voća i povrća koje se najviše tretira pesticidima, a zanimljivo je da je već godinama vodeća na listi jabuka. Odmah posle nje slede breskve, nektarine, jagode, grožđe.

Od povrća na listi “najprljavijih” našli su se celer, spanać, krastavci, čeri paradajz, grašak, krompir i slatka paprika. Konvencionalna metoda uzgoja voća i povrća koristi na stotine pesticida kako bi se uništile potencijalne štetočine i povećao prinos. Međutim, naučna zajednica je mnoge pesticide povezala sa povećanom stopom karcinoma, neplodnosti, poremećajem endokrinog sistema, čak i psihičkih poremećaja, a konstantno se utvrđuje eventualno štetno delovanje.

Ni temeljnim pranjem pesticidi se ne mogu ukloniti

Ni temeljnim pranjem pesticidi se ne mogu ukloniti | Foto: Masanori Jošida


- Sigurno je da postoji veza između ovih otrovnih hemikalija i kancerogenih agenasa, ali u kojoj meri još nije utvrđeno. Problem je što kod nas nisu rađena zasebna istraživanja, postoje brojna strana, ali mogu reći da se povećan broj malignih oboljenja kod nas u poslednjih 10-15 godina jednim delom može prepisati upravo pesticidima - kaže Slobodan Čikarić, onkolog i predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka.

Posebno zabrinjavajuć je podatak je da se ostaci pesticida ne mogu potpuno ukloniti ni temeljnim pranjem, a plodovi se nekad prskaju i po 15 puta, jer je zaštita od bolesti i štetočina veoma složena i zahteva veliki broj prskanja različitim insekticidima i fungicidima. Ovo ispitivanje je pokazalo da je čak 67 odsto uzoraka nakon što su oprani i očišćeni, imalo ostatke pesticida.

Ministarstvo potvrdilo da ima zaraženog voća

U Ministarstvu poljoprivrede potvrdili su nam da je u pitanju ozbiljno američko istraživanje, ali s obzirom da takvih analiza nema kod nas ne mogu sa sigurnošću da govore o štetnim posledicama. Rečeno nam je da i sami vrše uzorkovanje voća i povrća prema godišnjem monitoringu, a prema podacima iz prošle godine, zabeležili su nekoliko slučajeva povećanih doza.
- U prošloj godini, inspekcija je od ukupnog broja uzoraka iz domaće proizvodnje kod sedam pronašla rezidue sredstava za zaštitu bilja iznad maksimalno dozvoljenih granica i to u uzorcima jabuka, šljiva, grožđa, paprike, krastavca, maline i spanaća. Granična fitosanitarna inspekcija je utvrdila postojanje nedozvoljene količine pesticida kod 16 pošiljaka južnog voća poreklom iz Turske, i to u pošiljkama limuna, pomorandži, nara i mandarina. Doneta su rešenja o zabrani uvoza i naređena je mera vraćanja odnosno uništenja pošiljaka - kažu u ministarstvu.

Poslednji komentari
  • brka Vreme: 20.06.2015 20:24h

    Tacno je da se kod nas sve poliva dali je voce ili povrce ali tu postoji iKARENCA i postujem vremens' period od do POSTUJTE I VI'

  • da da Vreme: 20.06.2015 21:57h

    sve sto raste u Srbiji Nezdravo, ali zato kovi, avokado, japanska jabuka, stidite se

  • ruzica Vreme: 20.06.2015 22:17h

    pa koje bre to voce i povrce smemo da jedemo !?

  • deki Vreme: 20.06.2015 22:44h

    Bolje bi bilo Amerima da gledaju svoja posla nego da sole pamet svima dok imaju najgoru hranu na Svetu..

  • mili Vreme: 21.06.2015 07:46h

    Sta izlupeta ovaj BRKA,No drugo pitanje a sta u ovom slucaju da jedemo, Pa pobrojte namirnice koje su ispravne. za jelo Hvala.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP