Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALFATOKSINI

Otrove u mleku niko ne kontroliše!

Autor: A. Medaković | 11.02.2013 - 23:10:00h | Komentara: 1

Srbija nema podataka o količinama alfatoksina u mleku, jer ne postoji zakonska obaveza proizvođača da ovakva merenja sprovode, saznaje “Alo!”.

Proizvođači mleka u Srbiji  nemaju obavezu da mere alfatoksine

Proizvođači mleka u Srbiji nemaju obavezu da mere alfatoksine | Foto: Nebojša Raus

Da stvar bude gora, stručnjaci koji se bave analizom stočne hrane, ali i predstavnici organizacija potrošača smatraju da najnovija afera o prisutnosti ovih otrova u mleku hrvatskih proizvođača mleka “Dukat” i “Vindija” nije iznenađujuća, jer su u nekoliko navrata prošle godine upozoravali na to da se otrovna plesan, nalazi u kukuruzu koji se koristi za ishranu stoke.


Merenje alfatoksina u toku!

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je ministar Knežević rekao da Srbija nije uvezla otrovno mleko, a ne da u Srbiji nema mleka u kome ima alfatoksina.
- Što se tiče mleka, naša inspekcija radi svoj posao i rezultati merenja alfatoksina u mleku biće gotovi u narednih nekoliko dana. Inače, dosadašnje analize pokazuju da je mleko proizvedeno u Srbiji dobar proizvod - navode u Ministarstvu poljoprivrede.

- Mi nemamo podatke o tome da li se u mleku nalaze alfatoksini ili ne, ali imamo podatke o tome da je u silosnom kukuruzu koji se koristi u ishrani stoke pronađen alfatoksin. Činjenica jeste da to nije samo problem Srbije već i Hrvatske i celog regiona, jer je prošlogodišnja suša doprinela ovakvoj situaciji.
Nije nikakvo iznenađenje to što se alfatoskin pojavio u mleku i mi smo i prošle godine upozoravali da se zaraženi kukuruz ne daje mlađim životinjama i kravama koje se koriste za mužu - ističe profesor Igor Jajić, šef laboratorije za stočnu hranu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
Sa ovakvim stavom slaže se i Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, koji kaže da je je ministar poljoprivrede Goran Knežević obmanuo srpsku javnost.

- Knežević je rekao da Srbija nije uvezla otrovno mleko, ali nije rekao da ga u Srbiji nema. Jer analize o tome da li postoji prisutnost mikotoskina u mleku ne radi niko. A ako ne postoje merenja, onda nema ni dokaza o tome da li ima alfatoskina ili ih nema - kaže Papović i dodaje da ovih dana očekuju rezultate uzorka mleka koje je NOPS dao na analizu.
Poslednji komentari
  • milan Vreme: 19.02.2013 17:29h

    unistavaju stocarstvo u srbiji da bi uvozili mleko ludih krava i normalno uz debelu proviziju. TO JE NACIN BORBE DRZAVE PROTIV BELE KUGE EM SE DCA MALO RADJAJU EM CE I NJIH DA POTRUJU I NAKRAJU STVARNO NECE BITI BELE KUGE A NI DECE A NI SRBAI ZEMLJU SRBIJU CE PRODATI POSTO ZASTO!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP