Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRAMATIČNO!

Otrovi u viršlama i pljeskavicama!

Autor: Ružica Kantar | 13.10.2014 - 20:30:00h | Komentara: 5

Za samo osam meseci u Srbiju je uvezeno gotovo 20.000 tona mehanički otkoštenog mesa (MOM), odnosno drobljene šije, leđa, trtice, kosti i kože pilića, „Alo!“ saznaje! Ovo je najgora kategorija mesa, koja je u velikom broju zemalja EU zabranjena čak i za ishranu životinja!

Srbija izgleda ima druge aršine, pa se kod nas mesom „obogaćenim“ antibioticima, hormonima, teškim metalima i bakterijama, bez ikakve zabrane i kontrole, pune pljeskavice, viršle i kobasice, koje posle konzumiraju čak i deca i trudnice! Uvoz ovog mesa, koje za većinu razvijenih zemalja predstavlja škart, kako saznajemo, u Srbiji se povećava iz godine u godinu.

pljeskavica hamburger

Tako je, prema informacijama kojima raspolaže Uprava carina, 2012. godine u Srbiju uvezeno oko 14.000 tona ovog mesa, 2013. godine 17.000, dok je ove godine samo u periodu od januara do septembra uvezeno gotovo 20.000 tona! Ovo je, prema rečima dr Miroslava Stojšića, bivšeg načelnika veterinarske inspekcije, stravična cifra, koja pokazuje da je stanje u Srbiji što se tiče kvaliteta hrane sve alarmantnije.

a

 - Vrat, kosti, trtica i koža upravo su delovi tela u kojima se najviše zadržavaju hormoni i antibiotici koji se daju pilićima putem ishrane, a često se nalaze i razne bakterije, poput salmonele i ešerihije. Takvo meso ne samo da je nekvalitetno već je potencijalno i opasno. U Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji nekada se koristilo za prehranu pasa i mačaka, ali je i to zabranjeno. Kod nas zdravlje stanovništva očigledno nije prioritet, već se gleda samo na cenu. MOM-a je jeftin i košta svega 36 evrocenti po kilogramu, pa se u velikim količinama trpa u viršle, kobasice, parizere, praške šunke i druge prerađevine da bi se uštedelo, pa u njima ima svega, a ponajmanje ima pravog mesa - navodi Stojšić, koji dodaje da su do 2002. godine uvoz i proizvodnja tog mesa bili zabranjeni, što se pod hitno mora uvesti ponovo, jer ovo meso nikako nije predviđeno za ljudsku ishranu.

- Uvođenje novih pravilnika dovelo je do toga da praktično nema nikakve kontrole kvaliteta mesa. Nekada je u pravilniku stajalo da na ambalaži mora da piše koliko procentualno u proizvodu od mesa ima mesa, a danas stoji koliko ukupno ima proteina, a protein može biti i soja. Nekada je u klanicama prilikom klanja bilo nekoliko inspektora, a danas je na snazi sistem samokontrola, odnosno paradoks da klaničari sami sebe kontrolišu. Zbog ovih i sličnih rešenja, Srbija je dotkla dno po kvalitetu hrane, što se odražava i na zdravlje nacije! - upozorava Stojšić za naš list.


Ministarstvo zanemelo!

U Ministarstvu poljoprivrede, u petak, kada smo ih zvali, nisu odgovorili na pitanja zbog čega, za razliku od drugih evropskih zemalja, u Srbiji nije zabranjeno korišćenje mehanički otkoštenog mesa, koji procenat MOM-a je u mesnim prerađevinama dozvoljen i na koji način inspekcija tog ministarstva kontroliše količinu MOM-a u namirnicama.

Posledice? Boleštine!

Prema podacima Uprave carina, MOM se u Srbiju najčešće uvozi iz Španije, Nemačke i Mađarske. U razvijenim zemljama MOM se, pre svega, smatra nutritivnim škartom i ne koristi se za ishranu ljudi, međutim, neki stručnjaci u svetu ga smatraju i potencijalno opasnim, jer u tim delovima tela se najviše talože hormoni, antibiotici, teški metali i bakterije. Oni navode da višak hormona vremenom kod ljudi može izazvati hormonalni poremećaj, a taloženje antibiotika rezistentnost bakterija na iste. Nekvalitetna ishrana vremenom dovodi do opšteg slabljenja organizma i narušavanje imuniteta, što je pogdono tle za razvoj svih bolesti.   

Tagovi:

Poslednji komentari
  • bonaparta3 Vreme: 13.10.2014 20:49h

    Za ovo neko mora debelo da odgovara od fito i sanitarne inspekcije pa do ministarstva. Svu protiv pravno stečenu imovinu odmah oduzeti!!!

  • Neša Vreme: 13.10.2014 21:34h

    Ono što ni evropski džukci ne jedu, trpamo sami sebi! Pa posle kažu da nas Bog ne čuva. Kakav smo ološ sami prema sebi, odavno nas ne bi bilo, da nas Bog ne čuva, koliko je moguće! Siguran sam da ovi "uvoznici" svoju decu ne hrane domaćim proizvodima! A možda je sve to u cilju smanjenja broja penzionera, oslobađanje budžeta i tako to...

  • Cane Vreme: 14.10.2014 07:50h

    Niko za ovo neće da odgovara jer su uvoznici platili koliko treba i kome treba. Niko, pa čak ni tzv. poslanici u Skupštini ne smeju da pokrenu to pitanje nego se kao "pljuju" da li je ova ili prethodan vlast bila nesposobnija. Naravno ministarstva ćute. Da se ne zameraju uvoznicima.

  • vlada Vreme: 14.10.2014 08:16h

    KO je uvoznik ove robe?? Da cujemo! Koje kompanije uvoze ovo meso na trziste? Ajde sad?? Kad ste umeli da napisete ovako bombastican clanak, idemo dalje.. Da vidimo na naslovnoj strani listu kompanija i imana vlasnika i njiove komentare.

  • skipi Vreme: 14.10.2014 10:31h

    U mesnoj industriji sam dosta dugo. Činjenica je da se upratovani proizvodi izrađuju od MOM-a iz Nemačke, Francuske, Holandije i Mađarske koji su uglavnom jako lošeg kvaliteta. Od pokušaja reklamacije i vraćanja dobavljačima nema ništa zbog komplikovane procedure. Rešenje je dogovor sa dobavljačem i korekcija cene, dodatak većeg procenta antioksidansa zbog održivosti i MOM ide u proizvodnju. Procenat MOM-a u proizvodu zakonski nije limitiran tako da u viršlama, pilećim salamama ide i do 80%. Zbog velike razlike u ceni, u pljeskavice se stavlja i preko 50% pilećih želudaca. A vi se zapitajte šta radi veterinarska inspekcija! Ja ću vam reći-prima mito!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP