Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTA LI NAĐOŠE?

Otvoren Titov sef posle više od tri decenije!

Autor: FoNet | 11.04.2013 - 09:23:00h | Komentara: 2

Tročlana državna komisija juče je u ime predsednika Srbije, posle više od tri decenije, otvorila sefove u Narodnoj banci Srbije, u kojima je nekadašnje Predsedništvo SFRJ pohranilo stvari Josipa Broza Tita nakon njegove smrti, pišu Novosti.

Tito

Josip Broz Tito

Na čelu komisije je profesor Oliver Antić, savetnik predsednika Republike, a otvaranju su prisustvovali i Nikolićev savetnik, general Milorad Simić, kao i zamenik generalnog sekretara predsednika Nenad Jevremović.

Šta je delegacija u NBS otkrila, u narednih desetak dana ostaće tajna, dok se ne utvrdi priroda nađenih stvari. Takav je dogovor, kako je za "Novosti" rekao Antić, napravljen i sa predsednikom Nikolićem.
S obzirom na to da se 30 godina nije znalo šta je u sefovima - da li su u pitanju lične Brozove stvari ili vlasništvo države, i da je administracija na ove sefove čak i zaboravila, zadatak Komisije je da zapisnički utvrdi sadržaj pohranjenih vreća.
Pošto se u jednoj, kako se pretpostavljalo, nalazi spisak onoga što je zapečaćeno u ostalima, posao Komisije je da ”sravni” stvari sa spiska sa onim što je nađeno, da utvrdi da li nešto nedostaje, i obavesti sud ima li stvari koje bi trebalo da uđu u ostavinsku masu.
Otvaranje sefa dogodilo se na inicijativu Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih naslednika, koji je krajem prošle godine uputio zahtev Kabinetu predsednika Srbije da, kao pravni naslednik nekadašnjeg Predsedništva, omogući uvid u sadržaj sefova.
Otvaranju nisu prisustvovali ni predstavnik Prvog osnovnog suda, ni advokati Brozovih naslednika, iako su oni to pismeno tražili od suda, jer po zakonu, kako je objašnjeno u Predsedništvu, oni i nisu mogli prisustvovati.
Prema jednoj verziji, komisija je, posle Titove smrti, popisala 14 vreća, i u njima su bila posebno vredna ulja na platnu, ostala iza srpskih kraljevskih dinastija. Prema drugoj, reč je o 11 džakova sa zlatom, nakitom, poslednjim Titovim predsedničkim platama i autorskim honorarima.
Ako Komisija, uz pomoć veštaka, utvrdi da je u vrećama bilo išta od ličnih stvari bivšeg jugoslovenskog predsednika, o tome će obavestiti sud i predati te stvari u sudski depozit.
Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 12.04.2013 18:53h

    garan ga ranije izvesni odjadili...

  • jovan Vreme: 12.04.2013 19:22h

    Do sada nikome nije padalo na pamet da otvara sefove. Dosao Toma vojvoda i zabio nos. jer njegova "prva dama" sanja da je Jovanka valjda ili sta ?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP