Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAKON DEVET GODINA

Otvorena zvanična istraga o smrti Litvinjenka

Autor: Tanjug | 27.01.2015 - 13:38:00h | Komentara: 0

Britanske vlasti su danas otvorile dugo očekivanu zvaničnu istragu o smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka, a BBC prenosi da je agent bivšeg KGB-a najverovatnije ubijen iz trećeg pokušaja.

Aleksandar Litvinjenko

Umro od trovanja polonijumom-210 Aleksandar Litvinjenko | Foto: AP

Istražna komisija u Londonu pokušaće da sazna ko stoji iza ubistva koje je godinama kamen spoticanja u odnosima Moskve i Londona.

BBC prenosi da su verovatno izvedena dva pokušaja ubistva pre nego što je Litvinjenko umro od trovanja polonijumom 2006. u Londonu, u svojoj 43. godini.

U tom trenutku se bivši agent ruske Federalne službe bezbednosti već šest godina nalazio u Britaniji, čiji je državljanin postao.

Na samrtničkoj postelji optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da stoji iza njegovog ubistva, podseća Dojče vele.

BBC podseća da je Litvinjenko bio oštar kritičar ruskog predsednika i politike Kremlja.

Bivši šef londonske Metropoliten policije Piter Klark kaže za tu medijsku kuću da je njegovo ubistvo "bez presedana".

"Postojao je snažan forenzički trag koji je ostao zbog načina koji je ukazivao da je Litvinjenko bio meta napada. Ali, ovo je bilo neobičajno zbog toga što je bila uključena radioaktivnost. To je bez presedana", objašnjava Klark.

Istraga je navela na zaključak da je polonijum-210 Litvinjenku podmetnut u šolju čaja koju je popio 22 dana pre svoje smrti u društvu Andreja Lugovoja i Dmitrija Kovtuna.

Obojica su bivši ruski agenti, a Lugovoj je trenutno poslanik ruske Dume.
Godinu dana nakon smrti britanski tužioci su ovu dvojicu označili kao glavne osumnjičene, ali je Rusija odbila da ih izruči uz obrazloženje da ustav zemlje ne dozvoljava ekstradiciju sopstvenih gradjana.

Afera oko smrti Litvinjenka dovela je do zahlađenja odnosa između Londona i Moskve, navodi nemački radio i podseća da je situaciju pokušao da promeni britanski premijer Dejvid Kameron po preuzimanju vlasti, ali mu je planove i definitivno pokvarila kriza u Ukrajini.

Ceo slučaj je prešao dug put do pokretanja istrage koja treba da odgovori na pitanje ko je ubio bivšeg ruskog špijuna.

Britansko pravo razlikuje procese pretresa (inquest) i istrage (inquiry).

Prvi se odnosi na utvrđivanje načina nasilne smrti - tu se ne traži krivac već se konstatuju činjenice. Taj postupak je u Litvinjenkovom slučaju odlagan punih pet godina i nastavljen je tek oktobra 2011, kada je bilo jasno da dvojica glavnoosumnjičenih ne borave u Britaniji te da je njihovo izručenje malo verovatno.

Vlada u Londonu je, naime, dugo oklevala da pokrene punu istragu jer bi ona podrazumevala ispitivanje dokumenata koji su, kako je objašnjeno, "osetljivi".To bi moglo da ima veze sa navodima da je Litvinjenko, nakon dobijanja azila, radio za britanske tajne službe MI5 i MI6, navodi Dojče vele.

Nakon što je Viši sud pozvao britansku vladu da još jednom razmotri odluku, prošlog jula je konačno saopšteno da će istrage ipak biti.

Na zvaničnom otvaranju istrage 2014. sudija Robert Oven rekao je da je dosadašnji proces išao traljavo te da je javna istražna komisija primereniji način da se činjenice iznesu na svetlost dana.

Oven kaže da je glavno pitanje da li je Ruska Federacija imala ulogu u Litvinjenkovom ubistvu, na šta ukazuju glavni dokazi.

Rusija je odbila saradnju u ovom slučaju.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je septembra 2014. saopštilo da je "teško zamislivo da bi proces mogao da bude objektivan".

Tada je posebno kritikovana činjenica da će neki dokazi biti predstavljeni iza zatvorenih vrata.

Konačnu odluku o tome ko je odgovoran za smrt Litvinjenka doneće Kraljevski sud pravde u Londonu.
Litvinjenkova supruga Marina rekla je da veruje da će zvanična istraga konačno rasvetli kako je njen muž umro, kao i njegov rad za britansku obaveštajnu agenciju MI6.
"Želim da se stavi tačka na sve spekulacije. Postojaće zvanični dokumenti i niko od strana neće biti u mogućnosti da koristi ono što se dogodilo u Londonu u ličnu korist", rekla je ona u izjavi Rojtersu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP