Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI ZAKONI

Ova pravila važe od danas

Autor: 24sata.rs | 01.01.2015 - 14:29:00h | Komentara: 0

U Srbiji danas počinje primena više novih zakona.

Prosečnom penzioneru za lekove treba  do 6.000 dinara, pa najstariji moraju  da primenjuju „alternativne“ metode

Penzioneri | Foto: Nenad Mihajlović

1. O penzijama
Na snagu od danas stupaju izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kojim će se postepeno do 2032. godine izjednačiti starosne granice za odlazak u penziju žena i muškaraca.
Primena zakona počinje danas, osim odredbe o dodatnom stažu za majke koja će se primenjivati od 1. januara 2032. godine.
Zakonom je predviđeno da se počev od 2015. do 2020. za po šest meseci na godišnjem nivou povećava starosna granica za odlazak žena u penziju, a od 2020. za po dva meseca da bi 2032. ona bila 65 godina, odnosno da bi se izjednačila sa uslovima za muškarce. Minimalan staž za odlazak u starosnu penziju zadržan je na 15 godina. Uvedena je opcija odlaska u prevremenu starosnu penziju sa najmanje 40 godina staža i 60 godina života, uz prelazni period od 2015. do 2023. godine za muškarce, odnosno do 2024. godine za žene.
2. Antidoping
Rešenja iz novog antidoping zakona, koji se takođe primenjuje od danas, usklađena su sa najnovijim izmenama Međunarodnih antidoping propisa.
Najvažnije izmene su da se pored dosadašnjih osam povreda antidoping pravila uvode još dve nove povrede, a to su saucesništvo i nedozvoljeno udruživanje.
Novi zakon omogućava sportistima da učestvuju u međunarodnim takmičenjima i omogućava da Srbija bude organizator.
3. Budžet težak 1.115,7 milijardi
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su i budžet za 2015.godinu kojim su planirani prihodi od 924,4 milijarde dinara, a rashodi 1.082 milijarde dinara, kao i niz pratećih zakona koji počinju da se primenjuju od 1. januara 2015.
Reč je o izmenama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, po kojem ce pravo na subvencije imati gazdinstva sa najviše 20 hektara umesto dosadašnjih 100 hektara.
Izmenama Zakona o akcizama naplata akciza ce se obavljati svakog meseca, umesto na tri meseca, što ce omogućiti predvidivost u prihodima budžeta.
Izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) koje su usvojili poslanici, ukida se obaveza plaćanja PDV na donacije iz inostranstva, na primer sredstva IPA se oslobađaju obaveze plaćanja ovog poreza.

Zasedali 92 dana

U Skupštini Srbije 29. decembra je završeno redovno jesenje zasedanje, a od 16. aprila, kada je formiran ovaj saziv parlamenta, usvojeno je 146 zakona i 98 ostalih akata - odluka i zaključaka. Usvojeni su sistemski zakoni, među kojima su budžet za narednu godinu i rebalans budžeta za 2014. godinu, set medijskih zakona, zakoni koje je uputila Narodna banka Srbije, o privatizaciji i stečaju, ali i Zakon o radu. Od početka saziva održana je 31 sednica, od toga jedna konstitutivna, 16 u redovnom zasedanju, osam u vanrednom i šest posebnih sednica. Skupština je zasedala 92 dana.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP