Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OTVOREN 53. SABOR TRUBAČA

„Ova truba, narode moj, nije za rat i boj!”

Autor: Beba Bojović | 06.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Podizanjem saborske zastave i uz zvuke himne “Sa Ovčara i Kablara”, koju je odsvirao orkestar Gorana Rankovića, u Guči je 53. put počela najveća smotra trubača, za koju se procenjuje da će okupiti oko pola miliona gostiju iz Srbije i inostranstva.

Guča

Guča | Foto: FoNet

“Ovaj sabor su sazvale trube, ovde se srca svih vera ljube. Pustite iz trube bele golube. Ova truba, narode moj, ne poziva na rat i boj, već na veselje i veliku radost, ova truba vraća nam mladost. Sabor trubača je otvoren”, ovim stihovima književnik Dobrica Erić otvorio je Sabor trubača, dok je Mladomir Sretenović, predsednik Saborskog odbora i opštine Lučani, istakao da se u Dragačevu oduvek čula truba, sastavni deo tradicije i kulture.


„Ova truba vraća  mladost...“

„Ova truba vraća mladost...“

“Sabor svake godine biva sve raskošniji i bogatiji sadržajima i svi posetioci iz zemlje i inostranstva ih prepoznaju kao izvorno srpsko kulturno stvaralaštvo”, rekao je Sretenović. Zagrmele su i trube orkestra Gorana Rankovića iz Guče, a veseli saboraši, organizatori i sam domaćin Dobrica Erić zaigrali su kolo ispred spomenika trubaču.


Kami i Žan, gosti iz Francuske

Kami i Žan, gosti iz Francuske

Kami i Žan Batist stigli su iz Francuske. Kažu da su na festivalu u Budimpešti čuli za Sabor trubača. Nakon toga kupili su CD, čuli čaroban zvuk trube i već počeli da pakuju kofere za Guču.


Dobrica Erić, pesnik i domaćin Sabora, poveo je i prvo kolo...

Dobrica Erić, pesnik i domaćin Sabora, poveo je i prvo kolo...

- Od nedelje uveče smo ovde, sjajno je. Domaćini su ljubazni, izlaze nam u susret, a mi jedva čekamo u nedelju koncert Gorana Bregovića. On i Kusturica su zaštitni znak Srbije. Svi za njih znaju - kaže Francuskinja Kami. Žan je već nabavio šešir kako bi preživeo paklenih 40 stepeni, koliko je juče u podne bilo u Guči. Flašica vode i dobro raspoloženje lek su i za sunčanicu.


... a potom se nazdravilo za što uspešniju smotru trubača

... a potom se nazdravilo za što uspešniju smotru trubača | Foto: Beba Bojović

- Hteli smo da upoznamo ljude u Guči. Toliko smo slušali o trubi i Saboru, na televiziijama emitiju reportaže o atmosferi sa ovog festivala. Deluje toliko pozitivno da smo morali doći i videti. Evo, nakon prvog dana mogu da potvrdim da je bolje nego što smo očekivali - kaže Žan. Dvoje Francuza inače posećuju većinu festivala u Evropi i nakon Guče nastavljaju putovanje do Hrvatske, Slovenije, Budimpešte…


- Svaki festival je na svoj način dobar i zanimljiv, ali Guča je nešto zaista najpozitivnije što smo do sada videli i osetili - kažu oni.
 

Rashlađivanje


Prvi gosti ovogodišnjeg Sabora trubača su stigli iz Francuske, Nemačke, Izraela, Slovenije i Austrije. Najslobodniji su se rashladili u bazenu i bez kupaćeg.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP