Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AGENT MI6 ORGANIZOVAO NEREDE U POTOČARIMA

Ovaj Englez stoji iza atentata na Vučića!

Autor: Svetlana Vojinović | 14.07.2015 - 13:03:00h | Komentara: 20

Penzionisani agent britanske obaveštajne službe MI6 Džordž Bazbi glavni je organizator nereda i pokušaja likvidacije premijera Aleksandra Vučića u subotu u Srebrenici, otkriva „Alo!“ iz izvora bliskih službama bezbednosti. Bazbi je pre napada na premijera u Potočarima boravio u Beogradu nedelju dana!

Na vezi sa mnogim NVO: Džordž Bazbi

Na vezi sa mnogim NVO: Džordž Bazbi

Kako saznajemo, Bazbijev zadatak je bio da, ukoliko Srbija ne podrži rezoluciju o Srebrenici, destabilizuje region, odnosno „zapali“ Balkan, gde je i jedna varnica i dalje dovoljna da izazove novi ratni požar.

Napad na Vučića u Potočarima

Napad na Vučića u Potočarima | Foto: AP


- Ovaj britanski agent je tokom juna bio u Bosni, a od 1. do 7. jula boravio je u Beogradu, pa se vratio u Bosnu, a odatle je pre dva dana otputovao u London. Ovde se sastajao sa mnogim javnim ličnostima iz vremena ranijih režima. Bio je rado viđen gost ovih dana u nekim prestoničkim kafanama i kafićima, a baza mu je bila u hotelu „Hajat“.
 

Engleski špijuni na Balkanu:
Bazbi, Monkton, Vilson...


- Osim Džorža Bazbija, najpoznatiji engleski špijuni koji haraju ovim prostorima su Antoni Monkton, bivši savetnik u britanskoj ambasadi u Beogradu, i Sajmon Vilson. Monkton rukovodi svim operacijam MI6 iz Beča, a Vilson je zajedno sa Bazbijem zadužen isključivo za Balkan - otkriva izvor „Alo!“. Koliko je Bazbi uključen u društvena zbivanja u Beogradu, najbolje govori to što je prošle godine imao sporednu ulogu u jednoj pozorisnoj predstavi.

Njegov je zadatak bio da osluškuje raspoloženje Srba povodom rezolucije koju je Velika Britanija predlagala i da, ako Srbija to ignoriše, organizuje nerede u regionu, ne prezajući ni od većeg broja žrtava.

Upravo je Bazbi preko svojih prijatelja u Bosni organizovao ne samo nerede u Srebrenici, već i napad na premijera Vučića. Bazbijeva desna ruka u tome bio je upravo Naser Orić, koji je lično organizovao svoje ljude da napadnu premijera. Njih dvojica su i veoma dobri prijatelji - objašnjava izvor “Alo!” iz bezbednosnih struktura.


Inače, Bazbi ne samo da se dobro snalazi na ovim prostorima, već i odlično govori srpski jezik.

Bazbijev pomoćnik:  Sajmon Vilson  (u sredini)

Bazbijev pomoćnik: Sajmon Vilson (u sredini)


- Sa nekim ljudima, kao što je Ljubiša Buha Čume, postao je čak vrlo blizak. To ne i čudi jer je upravo Bazbi imao odlične kontakte sa zemunskim i surčinskim klanom, on ih je organizovao za mnoge likvidacije, sa njima je rušio Miloševića, a dovođen je u vezu i sa ubistvom Zorana Đinđića. Dakle, radi se o vrhunskom agentu MI6, koga je engleska kraljica 1996. godine odlikovala ordenom i plemićkom titulom - dodaje naš sagovornik.

Zanimljivo je da su veze engleskih špijuna sa šefovima srpske mafije počele kada je u britanskoj ambasadi u Beogradu radio upravo Bazbi.
Špijunsku karijeru započeo je u Bonu 1989. godine, a u Beograd je došao 1992. Posle službovanja u Beogradu, odlazi na mesto „head of MI6 station“, šefa MI6 u Beču, gde se nalazi njihov glavni špijunski štab za Balkan i srednju Evropu.
Naš izvor kaže da Bazbija u Beogradu pamte kao simpatičnog diplomatu koji je jedno vreme imao dobre veze sa SPS-om, a kasnije je postao jedan od najzaslužnijih za rušenje Miloševića.

- Osim sa Čumetom, Bazbi se lično poznaje i sa nekoliko kontroverznih biznismena, a na vezi je i sa nekim predstavnicima NVO sektora. Neke od njih on finansira u ime MI6 - priča sagovornik „Alo!“.

Nagrada za „širenje mira“ u svetu

Nagrada za „širenje mira“ u svetu

Dobio orden od kraljice!


O tome koliko se visoko u britanskim službama kotira Bazbi, svedoči i to što ga je kraljica Elizabeta Druga za novu 2015. odlikovala ordenom Arhangela Mihaila i Svetog Đorđa zbog zasluga za nacionalnu bezbednost koje je ovaj obaveštajac stekao u Pakistanu.

Ljubišu Buha

Ljubišu Buha | Foto: Dušan Milenković

Bazbi zbližio Orića i Čumeta


Prema izvorima iz službi bezbednosti, Ljubišu Buhu Čumeta je sa Naserom Orićem upoznao upravo Džordž Bazbi. Kako je „Alo!“ već pisao, Ljubiša Buha Čume je Oriću poklonio konja. U pitanju je vredan trkački konj, saznaje „Alo!“ od izvora iz bezbednosnih službi.
- Prema saznanjima službe, Buha i Orić se poznaju godinama. Bili su u različitim sumnjivim poslovima i jedan drugome su štitili leđa. Buha Oriću u Srbiji, a ovaj njemu u Bosni. Kako bi mu se zahvalio, Čume mu je pre nekoliko godina poklonio ni manje ni više nego trkačkog konja vrednog nekoliko hiljada evra - otkriva naš sagovornik.

Poslednji komentari
  • Darlinka Vreme: 14.07.2015 13:16h

    Nikada nam Englezi nisi bilo prijatelji, niti si bili niti će biti. Nadam se da će mu starost biti teška i sa puno košmara pod islovom da ima imalo savesti.

  • dragan Vreme: 14.07.2015 13:35h

    kada se sve zna stp ste ga pustili da udje kod nas.sto ga niste likvidirali.ili nemate petlju pa sta bude bude.

  • цобра Vreme: 14.07.2015 13:52h

    Па шта раде наше службе кад све ово знамо. У Титово време овај би давно завршио каријеру и ни трага му се неби знало

  • bosanac Vreme: 14.07.2015 13:53h

    Vi ste stvarno bolesni...dokle vise...

  • Jovan Jovanovic Vreme: 14.07.2015 14:26h

    Pa,ko je,onda,kriv za Djindjicevo ubistvo?Da li to znaci da je i Ulemek radio za MI6?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP