Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REVOLUCIJA!

Ovaj uređaj sprečiće krađu beba!

Autor: A. E. | 25.12.2014 - 09:03:00h | Komentara: 6

Afera „krađa beba” svim budućim roditeljima i majkama na porođajnom stolu ledila je krv u žilama proteklih godina! Ako projekat mladog srpskog naučnika Komlena Lalovića zaživi, pitanje „da li je ovo moja beba?” postaće prošlost.

U pitanju je patent koji se zove uređaj za biometrijsku idnetifikaciju roditeljstva - materinstva, a od septembra je zaštićen u Zavodu za intelektulanu svojinu. Ukoliko sve to zaživi, krajem sledeće godine taj uređaj, koji na osnovu otisaka prstiju majke i novorođenčeta nepogrešivo izbacuje rezulate, mogao bi da se nađe u svim porodilištima.

- Došao sam na ideju da napravim takav patent, koji ne postoji nigde na planeti, jer ću za nekoliko meseci postati otac. U stvari, inspirisan sam bio trudnoćom moje supruge, ali i svim onim što se dešavalo u vezi sa aferom „krađe beba”. Moja doktorska teza imala je veze sa biometrijom i bavim se tom granom nauke.
Pošto je naučna činjenica je da se jedino otisak prsta formira do sedmog meseca trudnoće i ostaje takav celog života čoveka, odlučio sam se za taj vid biometrijske zaštite beba i majki. Sve ostale biometrije se menjaju, iris ili zenica oka, dlan, oblik šake, pigmentacija u oku - otkriva ekskluzivno za „Alo!“ Lalović.
Prema njegovim rečima, ideja je bila da uređaj ima dualni skener, odnosno dva polja za uzimanje otiska prsta majke i novorođenčeta.

- Uz pristanak majke, istovremeno bi se radilo skeniranje po rođenju. Podaci mogu da se šifruju, ali i ne moraju. Ne postoji mogućnost greške. Majka potom dobija odgovor: „Da to je vaša beba, možete ići kući” ili, ako se otisci prstiju ne podudaraju, onda se skeniraju sve ostale bebe, kako bi se utvrdilo koja je ona prava. Dakle, ne postoji mogućnost zamene - objašnjava on, i dodaje da bi cena bila od 200 do 300 evra, a da je trenutno u fazi uspostavljanja kontakta sa porodilištima.

Ulaganja 15.000 evra


Komlen Lalović kaže da su početna ulaganja u ceo projekat 15.000 evra.
- Za mene, kao pojedinca, to je mnogo. Odrekao bih se svih prava ako bi Ministartvo zdravlja i porodilišta u Srbiji to prihvatilo. Onda bih našoj zemlji poklonio moj izum - kaže on.

Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 25.12.2014 08:25h

    Ошла моја рођака да се породи.Како је била повећег габарита одмах су јој изразили ,,забринутост,, да сумњају у здравље бебе.МОЖЕ БИТИ ДА НИЈЕ ЖИВО?Где њој то да кажу када ће јој то бити други порођај и ваљда зна шта јој се дешава у стомаку!Тих осамдесетих година већ се шушкало да може бити да се деца краду јер не испоручују леш?Моја рођака им је тако издекламовала претње шта ће да им уради ако беби нешто зафали.СТОТИНЕ ЧЛАНОВА ФАМИЛИЈЕ БИ ЈОЈ ДОШЛИ У ПОСЕТУ ПА ШТА БУДЕ БУДЕ?Верујте да би тако и било!Лекаре и сестре војска би једва спасила!

  • Tatjana Vreme: 25.12.2014 10:06h

    Ko nam to radi u zdravstvu kad se moraju tako čuvati bebe?! Zar ih nije sramota?!

  • Nikola Vreme: 25.12.2014 16:41h

    Svaka cast! Ej ljudi, o kakvim cipovima vi pricate... nema nikakvih cipova, samo skeniranje prsta!! Procitajte pre nego sto pocnete da lupate ovde... Svaka cast za Patent!!!

  • nena Vreme: 25.12.2014 20:53h

    Postoji li nešto u šta se premijer ne meša? Da li je neko i ko je to sposoban da sam reši nastalu situaciju ili problem, a da se ovaj AV ne meša?

  • tatjana9090 Vreme: 25.12.2014 21:46h

    I eto razloga da se uzme bolovanje na mesec dana,pa za drugu sifru opet mesec dana i tako u krug 6-7meseci dok se ne ispucaju sve sifre,da li ima sifra za nerad na poslu?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP