Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GLAVNA POLITIČKA TEMA U SRBIJI

Ovako će izgledati Putinova poseta Srbiji!

Autor: Srbijadanas.com | 05.10.2014 - 10:07:00h | Komentara: 4

Dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina glavna je politička tema u Srbiji već danima. Iako Putin dolazi tek 16. oktobra u javnosti se pojavilo na desetine informacija o detaljima predstojeće posete. Osim političkom pozadinom te posete, mediji su se bavili i drugim detaljima njegovog boravka u Srbiji. Tako ste mogli da saznate kakvim autom će se Putin voziti, šta će jesti i ko će mu pevati…

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: kremlin.ru

Putin će doputovati u Srbiju luksuznim avionom „Iljušin“, u kojem su slavine u toaletima presvučene zlatom, sedišta su presvučena skupocenom kožom, a zidovi su ručno oslikani. Kroz vazdušni prostor Srbije pratiće ga avioni “Mig-29”. Tokom leta iznad Srbije naš vazdušni prostor biće zatvoren za ostali saobraćaj, piše portal „Srbija danas“.
Na putovanjima predsednika Rusije u njegovoj pratnji su uvek dva mornarička oficira u teget odelima koji nose famozni „atomski koferčić“ u kome se nalazi uređaj veze pomoću kojeg vrhovni komandant može da lansira rakete sa atomskim bojevim glavama. Putin se ne odvaja od kofera čak ni tokom poseta drugim zemljama.
Na Aerodromu „Nikola Tesla“ Putina će dočekati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, na čiji poziv i dolazi.
Dan pre njegove posete u Beograd će doći odred ruskih specijalaca, koji će proveriti trasu kojom će se kretati njihov predsednik. Pretpostavlja se da će Putin u Beogradu koristiti svoj „mercedes“ mada ima procena da bi on mogao da koristi svoju oklopnu limuzinu „zil 41052“, poznatu po tome što može da izdrži nuklearni udar. Putin će svojim vozilom otići do Palate Srbija.
U Palati “Srbija” biće održan svečani doček gde će ruskog predsednika devojke u narodnim nošnjama poslužiti hlebom i solju.
Zatim će uslediti sastanci. Putin će prvo razgovarati sa Nikolićem, pa sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Nakon sastanka Vučića i Putina, uslediće plenarni sastanak delegacija Srbije i Rusije, a predviđena je i ceremonija potpisivanja međudržavnih sporazuma.
Očekuje se da će se razgovarati o listi proizvoda koji su na režimu izvoza u Rusiju bez carine i mogućnosti da se na listu ubaci nekoliko hiljada vozila kragujevačkog „Fijata“, sirevi i cigarete. Razmatraće se i pitanja iz energetike – isporuka energenata, NIS, „Petrohemija“, „Južni tok“, kao i Humanitarni centar u Nišu“.
Za atmosferu tokom ručka biće zadužen hor “Stanislav Binički”. Predviđeno je da pevaju naizmenično jednu srpsku, jednu rusku pesmu.
Biće priređen i zajednički ručak sa predstavnicima ruske i srpske delegacije. Kao aperitiv biće služena nabolja domaća rakija. Kao predjelo biće servirane goveđa i svinjska pršuta, pite, gibanice, proja, razni sirevi, ajvar, prebranac, kao i suhomesnatim, a sve isključivo iz Srbije. Ponuda u glavnom jelu je nekoliko supa i čorbi, zatim jagnjetina i svinjetina, roštilj i riba.
Putin će prisustvovati vojnoj Paradi koja će se, prema najavama ministra odbrane Bratislava Gašića naverovatnije održati na platou ispred Palate Srbija. Tomislav Nikolić će tokom Parade uručiti ruskom predsedniku Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici. Nakon Parade, NIkolić i Putin položiće vence na Groblju oslobodilaca Beograda.
Procene su da će Putuna u Srbiji obezbeđivati 4.000 policajaca. Noć pre dolaska sa trase prolaska predsedničke kolone biće uklonjeni svi automobili, provereni i zapečaćeni svi šahtovi. Na krovovima zgrada nalaziće se snajperisti, a kao i prethodnog puta građanima koji žive na trasi prolaska predsedničke kolone biće zabranjeno da otvaraju prozore, a pojedini delovi grada će biti zatvoreni za saobraćaj.
Međutim, i pored jakih mera zaštite građani će tokom vojne Parade imati priliku da vide i pozdrave Putina. Tokom posete 2011. godine tadašnja vlast Demokratske stranke je zabranila održavanje svih skupova i time sprečila građane da dočekaju Putina koji se tada nalazio na funkciji premijera Rusije. Prema mišljenju političkih analitičara, to je tada učinjeno zbog straha da bi zapad negativno gledao na Srbiju da je došlo do masovnog dočeka Putina u Beogradu. Ovog puta će Putin dobiti mnogo topliji doček u Srbiji.
Poslednji komentari
  • milovan Vreme: 05.10.2014 11:14h

    E sada imaju priliku oni koji su nasem Predsedniku Nikolicu upadali u kolonu I presecali put da probaju da to ponovo izvedu.Ali jednom predsedniku ozbiljne drzave to nebi mogli da naprave.Ajde da vidimo kakve su lole ti nasi ostapleri. Ala bi im perje letilo nebi ni znali stabi ih snaslo.Ha,ha,ha Mislim da nece nitko od tih velikih policijskih generala to probati.Misevi su to.

  • Marija Vreme: 05.10.2014 12:50h

    Mislim da je neprofesionalno navodjenje detalja posete i ruta kojim ce ici zvanica.Dobro je, a i normalno, da se pozdravi covek koji je jedini strani predsednik kojeg srpski narod oseca kao svog a da nije gubitnik.Dobro dosao brate Putine, srpski narod Te sa radoscu ocekuje!

  • Čiča Gliša Vreme: 06.10.2014 04:33h

    Ovde piše da će za vreme ručka Putinu pevati hor Stanislav Binički, a taj ansambl je ukinut pre vise godina I ne postoji.

  • Lune Vreme: 06.10.2014 18:21h

    Iznad Baltičkog mora dogodio se novi međunarodni incident kad je ruski lovac su-27 izveo opasan manevar i prišao na manje od pola metra švedskom vojnom avionu, tvrde švedski dužnosnici.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP